USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Eğitim

TOGG banttan inmeden aranan teknik elemanlar mezun oluyor

Yerli araba fabrikasının Bursa'da kurulacağının açıklanmasıyla harekete güzeşte Bursa Uludağ Üniversitesi, güzeşte devre açmış olduğu ‘hibrit ve elektrikli taşıtlar teknolojisi' programının önce mezunlarını bu yıl verecek. 2022 senesinde banttan inmesi muhtemel TOGG'un

TOGG banttan inmeden aranan teknik elemanlar mezun oluyor
14-11-2021 11:03

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın domestik arabanın fabrikasının Bursa'da kurulacağını açıklamasının arkası sıra ortaya çıkma muttasıf insanoğlu gücü ihtiyacına yanıt verebilmek düşüncesince harekete güzeşte Bursa Uludağ Üniversitesi, Teknik Bilimler Meslek Yüksek Okulu içinde ‘hibrid ve elektrikli taşıtlar teknolojisi' programını açtı. Geçen sene oluşturulan bölüm, 2021-2022 pedagoji bilimi tedris yılı böylece önceki mezunlarını vermiş olacak. TOGG fabrikasının 2022 böylece üretime amade olması planlanırken, mezunlar ise taşıt banttan inmeden amade olacak.

Uludağ Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Mehmet Karahan, “Programı 2019-2020 senesinde açıp önceki öğrencilerimizi aldık. Geçtiğimiz sene 30 mektepli ile tahsile başlamıştık, bu sene kapasitemizi 40'a çıkardık. Geçtiğimiz sene ve bu sene aşırı efdal puanlarla mektepli aldık. Bazı öğrencilerimiz Anadolu'da araba mühendisliklerine girebilecek puanlarla buraya geldi. Bu aşırı sevinme verici, mektepli kalitesi açısından enikonu güzel durumdayız. Programı TOGG'un domestik aracının yatırımını Bursa'da etme sonucu aldıktan sonradan açmaya değişmeyen verdik. O devirde rektörlüğümüzün de derin talebi ve desteğiyle hızlıca tedris elemanları kadromuzu tamamlayıp, 2019-2020 senesinde mektepli alımı evresine geldik. Şu an programda 4 tedris elemanımız var.

Alanlarında enikonu güzel ayrımlı disiplinlerden, otomotiv, elektronik kadar alanlardan geliyor. Ancak bizim aşırı emektar senelerde müesses müşterek otomotiv programımız da var. Bu programdaki tedris elemanlarımız da bu elektrikli ve melez vasıtalar programının derslerine girmekteler. Okulumuzda bulunan bulunan çarpıcılık ve elektronik programlarıyla beraberce toplamda bizim 13-14 parça aşırı birinci sınıf bilimsel niteliği bulunan personelimiz var. Eğitimlerimizi bu personellerimizin desteğiyle sürdürüyoruz” dedi.

TOGG'un aranan eleman ihtiyacına direkt müşterek hal elde etmiş olacaklarını tamlayan Prof. Dr. Karahan, “TOGG yatırımıyla beraberce bu işin taraf sanayisi oluşacak. Şarj istasyonları, servis ağları, gerçekte toy iş alanları meydana geliyor. Bu iş sahalarına tığ öğrencilerimizi hazırlıyoruz. Buradaki işin boyutu elden 2 salname ön lisans programıyla sınırlanmış değil. Biz bunun servis ağlarında çalışacak sertifikalı eleman boyutunu da düşündük. Bu toy iş alanlarıyla beraberce öğrencilerimiz domestik aracımız elan banttan inmeden bu tüketicilere amade bir duruma geliyorlar. Bunun hem Bursa düşüncesince tıpkı zamanda memleketimiz düşüncesince yararlı olacağını kestirim ediyoruz” sanarak konuştu.

Programın şu an elden örgün pedagoji bilimi düzeyinde 2'li eğitimini de açıp mektepli kapasitesini dü katına çıkartmayı hedeflediklerini tamlayan Karahan, “Üniversitemizde Gemlik Meslek Yüksekokulu'nda da bire müşterek izlence açıldı. Önümüzdeki sene ora da mektepli almaya başlıyor. Bu halde baktığımızda 150'ye andıran öğrencinin salname bu programlarda tahsil görmesi kapısı açık oluyor. Tabii gelecek senelerde tığ bu işi elden ön lisans boyutuyla bırakmayacağız” dedi.

Sadece istihsal değil, satı sonrasına da müteveccih eğitimlerin verildiğini tamlayan Uludağ Üniversitesi Öğretim Görevlisi Hibrit ve Elektrikli Taşıtlar Programı Başkanı Cafer Kaplan ise, “Derslerimizin içeriğini hazırlarken Amerika, İngiltere, Fransa kadar devletlerde bu eğitimin ne yapıldığıyla ilişik araştırı yaptık. Oralardaki öğüt içeriklerini uygun inceleyerek buradaki derslerimizin içeriklerini ve devre sıralamasını iklim dışındaki örnekleri uygun uygulayarak programımıza uyguladık. Programdaki öğüt içeriklerine baktığımız devir elden istihsal değil, satı sonrasına müteveccih içerikler de uydurma konusudur. Derslerde başta melez ve elektrikli vasıtaların çarpıcılık motoru, inverter konverter grubumuz, pil grubumuz, bataryanın onarımı ve revizyonuyla ilişik dersler aşırı ayrıntılı müşterek halde hem selektif namına tıpkı zamanda mecburi namına programa yaymış durumdayız.

Toplam 4 dönemlik müşterek eğitimimiz var. Bu 4 devre içinde beklenir olduğunca öğrencilerimize tatbik pedagoji bilimi vererek eğitimlerini sürdürmeye çalışıyoruz. Araçlar üstünde yapacağımız uygulamalarda müşterek numara evleviyet efdal gerilimli çalışmalarda bulunduğu düşüncesince iş güvenliğidir. Bu mevzuyu değme dersin içine yedirdik. Derse başlamadan evvela bununla ilişik 2-3 hafta pedagoji bilimi veriyoruz. Çünkü içeriğe baktığımız devir teknik boyutunun haricinde düzenlilik müşterek numara plana çıkıyor. Bildiğimiz halis muhlis taşıt markaları bundan sonradan ya melez yada full elektrikli vasıtalar getiriyor. Dolayısıyla burada birinci sınıf çalışacak personel lazım, bizim de bu programımızda kurmuş olduğumuz enfrastrüktür ağız ağıza buna yönelik. Satış hemen sonra şayet mektepli idman isterse iş çıkmadan ferah ferah sahada çalışabilecek kurda olacak. Öğrencilerimizin sahada iş bulamama kadar teessürat yaşamayacaklarını düşünüyoruz” biçiminde konuştu.

Öğrencilerden Ahmet Hakan Şengül, “İstanbul'dan geldim. Bu kısmı tüketicilere ara eleman eksikliğinden ötürü yeğleme ettim. Dünyada ve Türkiye'de gelişen müşterek meslek. Okul bittikten sonradan gidişata layıkıyla DGS ile 4 yıla tamamlamayı düşünüyorum. Bu büro 7 parça mühendislik düşüncesince kader veriyor” dedi.

Abdullah Çibir - Samet Doğru
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler