USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Yerli ve ulusal ekipmanlar Antarktika'da

Türkiye'nin bu sene 6. Ulusal Bilim Seferi'ni düzenlemiş olduğu Antarktika'da domestik ve ulusal ekipmanlar, sefere eklenmiş olan bilgi insanlarının güvenliğini sağladı.

Yerli ve ulusal ekipmanlar Antarktika'da
10-03-2022 14:44
Antarktika
.w3-content { max-width: 100%; margin: auto;} .w3-tooltip, .w3-display-container {position: relative;} .w3-black, .w3-hover-black:hover { color: #fff!important; background-color: #000!important;} .w3-display-left { position: absolute; top: 50%; left: 0%; transform: translate(0%,-50%);-ms-transform: translate(-0%,-50%);} .w3-display-right { position: absolute; top: 50%; right: 0%; transform: translate(0%,-50%);-ms-transform: translate(0%,-50%);} .w3-btn, .w3-button {-webkit-touch-callout: none;-webkit-user-select: none; -khtml-user-select: none;-moz-user-select: none; -ms-user-select: none;user-select: none;} .w3-btn, .w3-button {border: none;display: inline-block;outline: 0;padding: 8px 16px;vertical-align: middle;overflow: hidden;text-decoration: none;color: inherit;background-color: inherit;text-align: center;cursor: pointer;white-space: nowrap;}Yerli ve Milli Ekipmanlar Antarktika'da

Dünyanın en soğuk, rüzgarlı ve yağışsız kıtasında çalışmalarını yürüteç bilgi kullanmakta olanları düşüncesince ASELSAN'ın telsiz tekrarlayıcı sistemleri, HAVELSAN'ın Küresel Konumlandırma Sistemi (GNSS) ve TÜBİTAK SAGE'nin termik pilleri ilmî faaliyetlerde emekleri kolaylaştırdı.

6. Ulusal Antarktika Bilim Seferi'nde Lojistikten Sorumlu Sefer Yardımcısı orijinal Oktar, AA muhabirine icra ettiği açıklamada, Antarktika Horseshoe Adası üstünde mevcut Türk Bilim Kampı'nda en ehemmiyetli ihtiyaçlardan birinin telsiz tekrarlayıcı sistemi bulunduğunu belirterek, "Adamızın etrafında bizim evcil yerine yazışma ihtiyacımızı karşılayacak bulunan ünitenin kurulumunu gerçekleştirdik. Artık defa katılımcılarımız ve rastgele ortak kişi, ASELSAN'ın mobil telsiz sistemleriyle, buradaki evcil ve ulusal telsiz tekrarlayıcıyla adanın tamamında ve yakınlarda emniyetli yazışma kurup çalışmalarını akıcı yürütebilecek durumda." ifadelerini kullandı.

"Antarktika'da yazışma ihdas yapmak bizim düşüncesince dirilik güvenliği, inanma ve itimat demek"

Antarktika'da yazışma kurmanın; kendileri düşüncesince dirilik güvenliği, inanma ve itimat düşünmek bulunduğunu aktaran Oktar, "Adanın değişik yerlerinde yahut bambaşka ortak noktada üs ve kamptan ırak ortak araştırmacıya ulaşamamamız bizim düşüncesince gerçekte ortak aceleci gidişat anlamına geliyor. Ancak emekleri da değişik yerlere yayarak bollatmak istiyoruz. Bu nedenle bu sene Antarktika düşüncesince mutasavver bulunan ASELSAN'ın ürettiği telsiz tekrarlayıcı sistemi kurduk. Bu sayede gerçekte şu an bulunduğumuz faziletli irtifada adanın tamamını ve anne yağız müdahale edinmek neredeyse çevremizdeki nice alanı telsiz kapsamına almış olduk." halinde konuştu.

Oktar, alanda sürekli ortak üs ihdas çalışmalarının hepsi hızıyla bitmeme ettiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Bu sene 6. seferimiz ve 6. kere Horseshoe Adası'ndayız. Buradaki icraat hepsi hızıyla sürüyor. Ancak Antarktika'da mevcut edinmek düşünmek hoppadak bulunduğunuz alanda idman düşünmek değil, bizim düşüncesince yakınlarda ve şimdi ırak yerlerde olup nihayetlenen rastgele bilinçlilik önemli. Bu da şimdi ırak noktalara kullanmak ve burada düzentileme gereksinimi doğuruyor. Ancak hem peyk sistemleri bununla beraber telsiz sistemleri nice noktada baskıcı oluyor. Şu an burada mevcut evcil ve ulusal telsiz tekrarlayıcımız bizlere tahminî 30-40 kilometre çaptaki DOĞRU çevremizde telsiz haberleşmesini benzer kılıyor. Böylece emekleri da şimdi uzaklara, anne karaya, öbür adalara ve rastgele alana taşıyabileceğiz."

"Bu, dünyada baş döndürücü beş on ülkede mevcut ortak teknoloji"

Bilimden Sorumlu Sefer Lider Yardımcısı Hasan Hakan Yavaşoğlu da bu yılki seferde evcil ve ulusal ekipmanlar ile icraat yürüttüklerini tabir ederek, ASELSAN, HAVELSAN ve TÜBİTAK SAGE'nin, bu mevzuda kendilerine dayanak noktası sunduğunu bildirdi.

Yavaşoğlu, şöyleki bitmeme etti:

"HAVELSAN GNSS müşterisi dair az buçuk bilgiler aktarma buyurmak isterim. GNSS; Küresel Konumlandırma Sistemi demek. Dünyanın rastgele durumunda 24 zaman rastgele ortak diyar şartında yerimizi, hızımızı ve yönümüzü bulmamızı sağlayıcı ortak ekipman. Bunun devletimizde üretiliyor olması, baş döndürücü ehemmiyetli ortak değişen teknolojinin devletimizde kaslı bulunduğunu gösteriyor. Bu sene de kılıç HAVELSAN çeşidinden imal edilen müşteri ve antenle burada bulunuyoruz, ölçmeler yapıyoruz ve bu ölçmeleri öbür ölçmelerle kıyasen neticeler elde etmeye çalışacağız. Bu neticeler bizlere neyi gösterecek; görünüm doğruluğunu, çevir sesi standardını gösterecek fakat bunun yanı sıra şimdi ehemmiyetli bulunan buzul değişimleri, diyar değişimi, atmosferdeki partiküllerin dağılımı dair da icraat yapmamıza İmkan tanıyacak. HAVELSAN'ın bu mevzuda yapmış yer aldığı icraat enine boyuna önemli. Bu, dünyada baş döndürücü beş on ülkede mevcut ortak teknoloji. Bu değişen teknolojinin devletimizde olmasından da başkaca öz saygı duyduğumu beyan buyurmak isterim."

Küresel Konumlandırma Sistemi'ndeki sinyalleri kullanarak atmosferde geçmiş yer aldığı sinyalin yolunun izlenmesi, bu manada da partiküller ve atmosferdeki değişimin izleme edilmesinin benzer bulunduğunu vurgulayan Yavaşoğlu, "Sinyalin eriştiği antenin bulunmuş yer aldığı bölgenin de izlenmesi mümkün. Bu semt buzul olabilir, çokluk seviyesi olabilir, kenar çizgisi olabilir, denizdeki buzul çokluk buzu olabilir. Bunların hepsini izleme buyurmak mümkün. Şu an HAVELSAN çeşidinden imal edilen alıcının da bunları yapabilecek kapasitede bulunduğunu görüyoruz." ifadelerini kullandı.

Konum doğruluğunun kendileri düşüncesince baş döndürücü ehemmiyetli olduğuna ayraç fail Yavaşoğlu, "Yani yaptığınız ölçmelerin ne denli akla yatkın yapıldığı baş döndürücü önemli. Şu an ortak tane alıcı, ortak tane antenle kılıç santim desimetre mertebesinde doğruluklarla bunları yapıyoruz. Bu manada da HAVELSAN'daki arkadaşların dobra ortak iş çıkardığını beyan buyurmak mümkün." dedi.

Verilen bilgiye göre, TÜBİTAK SAGE'nin evcil imkanlarla ürettiği termik piller, Horseshoe Adası'nda mevcut Türk Bilim Kampı'nda aceleci hallerde kullanılmak neredeyse hizmete alındı. Isıl piller; dünyanın en antipatik kıtası bulunan Antarktika'da aceleci hallerde hem kar ve buz eriterek içmece suyu ihtiyacını karşılıyor bununla beraber sağladıkları cazibe enerjisi ile aceleci gidişat yazışma ekipmanlarının kullanımına imkân sunuyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler