USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Türkiye'nin domestik motorlu evvel 8x8 ara bulucu göreve hazır

Türk savunma sanayisi içerisinde geliştirilen evcil motorlu önceki 8x8 askeri ara bulucu Arma II, 6 bin kilometrelik sürüş testiyle hızlı üretime müheyya duruma getirildi.

Türkiye'nin domestik motorlu evvel 8x8 ara bulucu göreve hazır
31-01-2023 15:09
Sakarya

Otokar kabilinden geliştirilen ve 720 atlama beygiri evcil motosiklet bütünleşmiş edilen Arma II 8x8 aracını evvela el Anadolu Ajansı (AA) görüntüledi.

Otokar Genel Müdürü Serdar Görgüç, AA muhabirine icra ettiği açıklamada, 1987 senesinde 4x4 araçları üretip dış satım başarısı yakaladıklarını, gelişen gereksinimleri dikkate alarak öz kaynaklarıyla 2006 senesinde Arma araç ailesini oluşturduklarını söyledi.

Aracı 6x6 ve 8x8 namına tasarladıklarını özetleyen Görgüç, arabanın evvela emlak dışı satışını da 2015'te gerçekleştirdiklerini tabir etti. Görgüç, arabanın kullanımının giderek yaygınlaştığını ve sonuç namına Birleşik Arap Emirlikleri'nde 400 sayı 8x8 araç ürettiklerini belirtti.

Aracı nice coğrafyada canlı namına kullandıklarını, imtihan ettiklerini ve müşterilerle buluşturduklarını dile getiren Görgüç, "Gelişen ihtiyaçlar, aşırı ayrımlı platformlara uyarlanabilirlik, ayrımlı görevler, kalan tehditlere erinç henüz efdal dulda talepleri doğrultusunda 2 yıl evvela Arma'nın da üstünde şekli düşüncesince çalışmaya başladık. Çalışmalar böylece Arma II adını verdiğimiz vasıtaya geldik." dedi.

Arma'nın kalburüstü yan yana araç bulunduğunu ve envanterinde bulunan devletler kabilinden küçümsenilmeden kullanıldığını vurgulayan Görgüç, henüz yan yana tomar koruma, henüz yan yana tomar iç miktar ve henüz iri kulelerin kullanması az daha taleplere karşılık verebilmek düşüncesince Arma II'yi tasarladıklarını bildirdi.

Arma ve Arma II araçlarının farklılıklarına da yer veren Görgüç, şunları kaydetti:

"Arma II'nin Arma'dan farkı, en önemlisi henüz yan yana tomar nakil kapasitesi. Arma'da 30 tona denli eksen nakil kapasitemiz var, Arma II'de ise 40 tona çıkıyoruz. Dolayısıyla hem mayın hem kinetik erke tehditlerine erinç henüz yan yana tomar dulda sağlıyoruz. Daha yan yana tomar iç hacmimiz var. Bunların getirmiş olduğu ayrımlı yan yana asıltı sistemimiz, ayrımlı akslarımız var. Arma II'de kullanıcıya ayrımlı iri miktar ve henüz yan yana tomar koruma, henüz yan yana tomar göreve uyarlanabilme olanağı sağlıyoruz."

Arma II'ye evcil motosiklet güç verecek

Serdar Görgüç, Otokar namına dışa bağımlılığı kısıntı ve yerlilik oranını artırmaya müteveccih nice emek vermek yaptıklarını söyledi.

Arma II'de de aşırı sayıda evcil dizge bulunduğuna ayraç fail Görgüç, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Arma'da sıfır evcil namına yapılmış nice madun sistemi burada kullanıyoruz. mesela asıltı sistemi, nakil kutusu Arma'da ithal kaynaklıydı, Arma II'de yerli, Otokar tasarımı. Bunların yanı esna Arma II'de evcil motosiklet kullanıyoruz. Yerli imkanlarla geliştirilen 720 beygir, 12,7 litre Ecotorq motorunu Arma II'de kullanıyoruz. Arma II'de arsıulusal kullanıcılara ayrımsız güçte evcil ve ecnebi iktisap etmek az daha dü motosiklet seçeneği sunuyoruz. Bu kapsamda evcil motorla donatım edilmiş Türkiye'nin evvela 8x8 ara bulucu oluyor. Arma II bu manada da ehemmiyetli yan yana adım. Güç paketinde bulunan şanzıman dışarı öteki hepsi soğutma sistemleri de Otokar dizaynı ve evcil imalattır."

Seri üretime hazır

Aracı ihya çalışmalarında gelinen evreye bağlı de bilim verici Görgüç, Arma II'ye müteveccih testlerin kısaca 3 senedir sürdüğünü söyledi. Serdar Görgüç, şu ifadeleri kullandı:

"Aracın hepsi kalifikasyonlarını bitirdik, dar imalata ithal ve evcil motorla hazırız, dar imalata doğrudan girebilecek düzeydeyiz. Yerli motosiklet açısından baktığımızda kısaca 3,5 salname yan yana çalışmanın ürünü. Mevcut motorun askerileştirilmesi ve Otokar'ın kullanımına makul bir duruma getirilmesi, kuvvetölçer testleri sabık zamanlarda yapıldı. 2022 başlangıcında araç entegrasyonu yapıldı. 2022 süresince güvenilirlik, idame edilebilirlik ve dizge kuru kalifikasyon testlerini bitirdik. Her an dar imalata girebilecek seviyedeyiz. ek yan yana envestisman ihtiyacımız yok. Tüm ilişik yatırımları yaptık, dar imalata hazırız."

Yurt zarfında ve haricinde iddialı

Arma II'nin bulunan dış satım pazarlarında ellerini güçlendireceğini vurgulayan Görgüç, Arma'daki kısıtlılıklar zımnında takamadıkları hususi fariza ekipmanlarını, ciddi tabanca sistemlerini Arma II'de kullanabileceklerini belirtti.

Bunun haricinde henüz yan yana tomar dulda gereksinim duyan kullanıcıları bulunduğuna ayraç fail Görgüç, onlara acemi yan yana seçenek sunmuş olacaklarını tabir etti.

Görgüç, Türk Silahlı Kuvvetlerinin yürüttüğü "Yeni Nesil Araçlar Projesi"nde de Arma II platformunun sert yan yana yavuklu bulunduğunu düşündüklerini kaydetti.

Serdar Görgüç, "Otokar namına hepsi evren pazarlarında aşırı ayrımlı ürünler ile kalburüstü olmaya çalışıyoruz. Arma II'nin de bu başarıya yan yana aşama olacağını, henüz yan yana tomar yayılmamızı sağlayacağından ümitliyiz. 2023 yılı zarfında Arma II'nin dü ayrımlı pazarda tanıtımları olacak. Onlardan da kalburüstü halde geçeceğini umuyoruz." dedi.

120 milim ciddi tabanca sistemleri kullanılabilecek

Arma II 8x8 Tekerlekli Zırhlı Araç, Otokar'ın araştırı ve ihya ekibince alışılmış savaşma koşullarının yanında, ayrımlı coğrafyalardaki çatışmalarda sık sık rastlanan simetrisiz tehditler de delik önüne alınarak geliştirildi.

Arma II, dünyada öz sınıfındaki en efdal balistik, mayın ve el inşası patlayıcı (EYP) korumasını, efdal toprak yeteneği ile beraberce orantılı değer halde bildirme iddiasıyla tasarlandı.

40 titrem maksimum hamile ağırlığa ve 720 atlama beygiri motora eş Arma II, henüz yan yana tomar nakil kapasitesi, henüz yan yana tomar dulda özelliklerinin yanı esna 120 milim kalibreye denli ciddi tabanca sistemlerinin entegrasyonuna da olanak veriyor. Arma II'de yönelteç sistemi hepsi aksları arama edebiliyor, bu manada hepsi tekerler direksiyonlanabilir özellikte bulunuyor.

Modüler yapıyla ayrımlı görevler yapabilecek

Modüler yan yana ortam namına tasarlandığı düşüncesince Arma II, dayanıklı aşırı ayrımlı göreve makul namına özelleştirilebiliyor. Piyade sınıfı düşüncesince ölçün tekerli zırhlı savaşma ara bulucu ve zırhlı personel hamal araç namına kullanılmasının indinde Arma II'ye ayrımlı tabanca sistemleri, donanımlar ve ayrışık sistemler bütünleşmiş edilebiliyor.

Farklı varyantları bulunan Arma II, dikiz ve dinleme vasıtaları ile sezme aracı, serbest iç kütlesi ve aşırı aceleci arsa tahrifat yeteneğiyle kumanda arama ara bulucu namına fariza alabiliyor. Arma II, makul madun sistemlerle savaşma endüstrisi istirdat görevlerinde ihtimam verebiliyor, büyütülebilen beden ana yapısının sağlamış olduğu arttırma hacimle hem bakım-onarım tıpkı zamanda cankurtaran az daha ayrışık görevleri namına getirebiliyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3081+48
2Fenerbahçe3079+54
3Trabzonspor3049+11
4Beşiktaş3046+4
5Kasımpaşa3043-2
6Başakşehir FK3042+3
7Çaykur Rizespor3042-11
8Antalyaspor3041+2
9Adana Demirspor3039+7
10Alanyaspor3039-4
11Sivasspor3038-7
12Samsunspor3036-6
13Kayserispor3036-7
14MKE Ankaragücü3033-3
15Hatayspor3033-4
16Konyaspor3033-11
17Gaziantep FK3031-10
18Fatih Karagümrük3030-4
19Pendikspor3029-27
20İstanbulspor3013-33
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler