USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Yerli üretim elektrikli araca TEKNOFEST’te üçüncülük ödülü

TEKNOFEST’te Altınbaş Üniversitesi’nin EVA Team ekibi ‘EVA 2S’ isminde elektrikli araçlarıyla üçüncülük ödülüne müstahak görüldü. Gençler kupalarını, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Bakan Yardımcısı M. Fatih Kacır, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Manda

Yerli üretim elektrikli araca TEKNOFEST’te üçüncülük ödülü
27-09-2021 13:39

Bu sene 4’üncü kat meydana gelen Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali TEKNOFEST, cemaziyelevvel meydana gelen kapanış töreniyle sona erdi. Üniversite ve ortaöğretim öğrencileri de planlı törenle ödüllendirildi. Yarışlara ‘EVA Team’ takımıyla eklenen Altınbaş Üniversitesi de, kümeli bulunduğu Uluslararası Efficiency Challenge Elektrikli Araç Yarışlarında ‘Elektromobil Performans’ kategorisinde üçüncü oldu. Öğrenciler, kupalarını Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Bakan Yardımcısı M. Fatih Kacır, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal ve TEKNOFEST Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar’dan aldı.

EVA Team ayrıca, ‘Robotaksi – Binek Otonom Araç Yarışlarında da En İyi Takım Ruhu Ödülü’nün sahibi oldu.

FİRMA TEMSİLCİLERİNDEN YOĞUN İLGİ

Altınbaş Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölüm Başkanı bire ortak sürede Elektrikli, Otonom ve İnsansız Araçlar Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Süleyman Baştürk ise Eva Team’in tahminî 50 insandan oluştuğunu söyledi.

Farklı mühendislik sahalarından öğrencilerle disiplinler arası ortak kadro oluşturduklarını tamlayan Baştürk, “Oluşturduğumuz takımla elektrikli araç, özerk araç, insansız iklim ara bulucu ve insansız su altı ara bulucu yaparak yarışmalara paydaşlık sağlıyoruz. Arkadaşlarımızın 1 salname çalışmalarının ürünü bulunan EVA 2S Elektrikli aracımız da TÜBİTAK yarışlarında Türkiye 3’üncüsü oldu. Büyük ortak muvaffakiyet elde ettik. TEKNOFEST’te mevki büyüklerinden, şirket temsilcilerinden, halkımızdan başta de ortaöğretim öğrencilerinden iri ortak özen görüyoruz. Kupamızı da aldık, baş döndürücü sevinçliyiz. Bu sene aldığımız tecrübeler kararında önümüzdeki seneler zarfında gene çalışmalarımıza bitmeme edeceğiz” ifadelerini kullandı.

PROFESYONEL HAYATA HAZIRLIK

Öğrencilerin bu janr takımlarda, disiplinler arası projelerde arazi alması icap ettiğini başvuru fail Dr. Öğr. Üyesi Baştürk, “ Üniversitemizin makine, elektronik, bilgisayar, yazılım, uran mühendisliği kabil mühendislik bölümlerinden öğrencilerimiz kadro emek harcaması yaptılar. Burada hem plan yönetimini öğreniyorlar, hem ortak verim sıfırdan sonuncu ürüne kesinlikle ulaşıyor topu topu aşamalarını yaşayarak ve yaparak öğreniyorlar. Liderlik nitelikleri gelişiyor. Bu biçimde darülfünun sonrası meraklı yaşama çıkarlarını hazırlamış oluyorlar” dedi.

HEDEFİMİZ BİRİNCİ OLMAK

EVA 2S adlı elektrikli arabanın üçüncülük ödülü almasından ötürü iri ortak alım çalım yaşadıklarını kail ve EVA Team Takım Kaptanı Makine Mühendisi Oğuzhan Tavukçu, “Son 3 yılımızda takımımla dü kat dereceye girdik ve bunlar değme daim üçüncülük oldu. Artık amacımız birincilik” dedi.

YERLİ ÜRETİM MOTOR; 130 KİLO AĞIRLIK

Aracın pilotsuz 130 kilo bulunduğunu tamlayan Tavukçu, “Görülen halis muhlis parçaları atölyelerimizde yaptık. Çoğu da karbon fiberden yapıldı. Yarışlarda baş döndürücü metruk karbon fiber şasiye sahibiz, arkadaşlarımız baş döndürücü iyi ortak verim ortaya çıkarttılar. Gövdesi ve öteki özellikleriyle ağız ağıza ibdai ortak anahtar ortaya çıktı. Yaklaşık 3 senedir motorumuzu evcil yapıyoruz. Bataryamızı da kendimiz yaptık” niteleyerek konuştu.

PARÇALAR PİYASADA KULLANILABİLİR

Araçtaki topu topu parçaların piyasada bulunan elektrikli araçlarda kullanılabileceğini kail Tavukçu, “Burada tercih ettiğimiz parçaların hepsini piyasada gördüğümüz elektrikli araçlarda kullanabiliriz. Yaptığımız motosiklet sebebiyle şehirlerarası baş döndürücü kârlı ortak gezi geçirebiliriz. Karbonfiber gereç bizlere ciddiyet açısından iri üstünlük sağlıyor. İleride kullanacak teknolojiler düşüncesince tığ kadro kendisine hazırız” niteleyerek konuştu.

“YERİ GELDİ CİVATA SIKTIK, YERİ GELDİ LEHİM YAPTIK…”

Ekibin avrat üyelerinden Elektrik Elektronik Mühendisliği 4’üncü derslik talebesi Özgenur Küçükel de, “Takımda 10 kız mektepli mevcut ve sabık sene bu nüsha elan azdı. Mühendislik fakülteleri umumi kendisine kız sayısının az bulunduğu fakültelerden lakin bunu değme sene kızların elan baş döndürücü iş başarabileceğini kanıtlayarak sayıyı artırdık. Seneye 3 sert denli olmasını planlıyoruz. Bu arabanın yapımındaki, öteki planların yapımındaki değme aha bulundum. Yeri geldi cıvata da sıktık, noktayı geldi lehim de yaptık. Kızlar değme şeyi başarabilir” niteleyerek konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler