USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Yeni normalde okul öncesi çağdaki çocuklarda miyopi yüzde 50 arttı

Yapılan araştırmaların, okul öncesi gözyaşı grubundaki çocuklarda da miyopinin yüzde 50 oranında artma gösterdiğini kaydeden Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Ömer Kocabıyık, bu durumun acemi normalde online yetişek ve evden düzentileme sistemlerine geçişle oluşan görüntül?

Yeni normalde okul öncesi çağdaki çocuklarda miyopi yüzde 50 arttı
04-12-2021 14:27

Amerika’da ilim insanlarının icra ettiği araştırma, miyopinin arttığını ortaya koydu. Özellikle pandemi zamanında online pedagoji bilimi sürecine girilmesi ve evden emek vermek sisteminin gelmesiyle ekrana dikiz süresine müteallik kendisine yaşanmış bulunan artım nazarıitibar çekici ortak tabloyu gözler önüne serdi. Araştırma sonuçlarında okul öncesi çağdaki evlatların yüzde 50’sinin miyopi bulunduğunun altını çizen Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Ömer Kocabıyık, belirtiler ve nazarıitibar edilmesi gerekenleri anlattı.

OKUL ÖNCESİ ÇAĞDA MİYOPLUK YÜZDE 50 ARTTI

Pandemide mütebeddil alışkanlıklarla baş başa ilkin beşinci sınıf ve rüştiye çocuk gözyaşı grubunda, olmuş kurda de edinmek neredeyse miyopide açık ortak artım bulunduğunu kail Kocabıyık, “Yapılan araştırmalarla baş başa teslim edilen bu özellik uzmanların ve ailelerin de bilincinde bulunduğu ortak durum. Okul öncesi çağda miyopluk açık ortak sıklıkta artmaya başladı. Türkiye’de birlik ortak emek vermek bulunmayan tek Amerika’da meydana getirilen çalışmalarda bu artışın yüzde 50’ye benzeyen bulunduğu görüldü. Burada devreye online pedagoji bilimi ve emek vermek temposunun ortak tomar olması, ekrana dikiz süresini arttırdığından miyopide de buna müteallik ortak artım oldu. Bu çabucak giderse 2050 yılında, evren nüfusunun kestirmece yarısının miyopi ile karşılaşacağını anlatmak mümkün” dedi.

EN ÖNEMLİ BELİRTİ GÖZ KISMA

Miyopinin belirtilerine müteallik bilgelik verici Kocabıyık, “Çocuklar gözlerini kısaca bakmaya, gereğinden ortak tomar kırpmaya, kaşımaya ve yakından dikiz gereksinimi duymaya başlıyor. En açık belirti, gözlerini kısaca bakma. İlkokul ve rüştiye gözyaşı grubu, doğrusu göremediğini tabir ediyor” niteleyerek konuştu.

FARKLI GÖZ RAHATSIZLIKLARINI BERABERİNDE GETİREBİLİR

Miyopinin flaş değişik problemlere de illet olabileceğini tamlayan Kocabıyık, “Özellikle miyopinin artmasıyla baş başa ağ tabaka bozuklukları ağ tabaka içerisindeki tabakalarda infirak kabil elan şişman mesail gelişebilir. Bu yalnızca çocuk yahut erin gözyaşı grubunda değil, doğacak gözyaşı grubunda da ve doğacak aşama miyopi bulunan hastalarda da elan ehemmiyetli ortak riziko faktörü. Çünkü doğrusu müterakki bulunan hastalarda görüntülük maruziyeti arttığında bu insan ağ tabaka hastalıklarının oluş riski artıyor. Eskiden 20’li yaşlarda miyopinin duracağını öngörüyorduk. Fakat bundan sonra küsurat görüntülük maruziyeti, bağımlılığı ve ya iş durumunda bilgisayara dikiz süresi ile bunu öngöremiyoruz. Yani 30’lu, 40’lı yaşlarda da ilerleyebiliyor. Hastalarda dikkate alınmayan gövde uçuşmaları, gölgeli görmeye genişliğinde varabiliyor” uyarısında bulundu.

GÖZ KURULUĞU DA CİDDİ BİR PROBLEM

Kocabıyık, miyopi genişliğinde delik kuruluğu sendromunun da ehemmiyetli ortak yorgunluk olduğuna dikkati çekerek, “Miyopi ve ağ tabaka bozuklukları haricinde başka yayılmış ortak delik sorunu de delik kuruluğu sendromu kendisine adlandırdığımız ortak problem. Hastalar bunu da hafife almaktadır ancak ehemmiyetli ortak rahatsızlık. Çünkü yanma, kaşıntı, çöküntü ve aşırı kalın delik makas kabil flaş ağır problemlere illet olabiliyor. Bunlar derinlemesine vadede oluştuğu düşüncesince tedavisi de elden belkili olmayabiliyor. Onun düşüncesince aşırı beklemeden, benzeşim şikayetlerde hekime dolanmak gerekiyor. Uzun müddet inme tedavisi yapılması gerekebiliyor” dedi.

ÇOCUKLARA 1 SAAT YÜRÜYÜŞ ÖNERİSİ

Çocukların sakinleşmesi düşüncesince telefon yahut tablet kabil teknolojik aletleri şuursuzca kullanmasından kaynaklı görüntülük maruziyetinin anne babalar çeşidinden önlenmesi icap ettiğini kail Kocabıyık, “Artık evlatların önemsiz yaşlardan itibaren sakinleşmesi düşüncesince telefon veriliyor. Aynı halde okul çağındaki çocuklar vazife gerçekleştirmek düşüncesince ve ya derslerle ilgilendiren elektronik beyin kullanıyor. Bu noktada gözleri gölgelendirmek icap ettiğini belirtelim. Bunu da 20 dakikada bir, minimum 1-2 zaman gözü benzeyen odaklamadan idare etmek düşüncesince ırak mesafelere beslemek gerekir. Ev zarfında bakılabilecek azami mesafede olabilir. Okul öncesi grupta evde teras var ise hariç baktırmak, teras olmadan parka çıkılabilir ve ya gezilebilir ki bu da en mıhlı yöntemlerden biri. Bu da minimum 1 zaman olacak halde uygulanabilir” önerilerinde bulundu.

Kocabıyık, laflarını şöyleki sürdürdü:

“Özellikle okul öncesindeki önemsiz gözyaşı grubunu telefondan idare etmek gerekiyor. Ebeveynler, evladı tavsatmak düşüncesince aşırı kalın telefon ve tablet veriyor. İlkokul, rüştiye çağlarında mecburen ekrana icra vekili evlatlarımızın da azami ölçüde dinlenmesi ehemmiyet bildirme ediyor. Onun dışında, ilkin gailesiz gözyaşı grubunun ışıksız ortamda telefonla ilgilenmemesi gerekir. Miyop sıfır çocuklarda aşırı kalın görülmekle beraber, olanlarda da tekâmül başladığını da söyleyelim. Dolayısıyla bu aşamada delik muayenelerinin aksatılmadan yapılması da önemli.”

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler