USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

AFAD'ın kadın kahramanları, önce görevlerinde enkaz altındakilere soluk oldu

Erzurum Afet ve Acil Durum (AFAD) Müdürlüğünde vazifeli 6 kadın arama kurtarma teknisyeni, önce görevleri bulunan Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat'taki depremlerde, baş döndürücü sayıda ferdin enkaz altından kurtarılmasını sağladı.

AFAD'ın kadın kahramanları, önce görevlerinde enkaz altındakilere soluk oldu
08-03-2023 11:05
Erzurum

Kentte kestirmece 6 ay evvela eğitimlerini tamamlayıp göreve süregelen Buse Gül Çayırlık, Çağla Kirik, Esmegül Ünsal, Elif Bütün, Dilan Ontaç ve Esra Dübüş, "asrın felaketi" yerine nitelenen depremlerin peşi sıra Erzurum AFAD'daki 80 yabanlık ekiple Hatay'a gitti.

Arama kurtarmadaki önceki görevlerinde cesaretle enkaz dibine girip baş döndürücü sayıda bireyin kurtarılmasını sağlayıcı kadın kahramanlar, kente döndü.

Kadın arama kurtarma ekibi, önceki fariza bölgeleri bulunan deprem alanında yaşadıklarını anlattı.

Arama kurtarma kadrosundaki Esra Dübüş, gazetecilere, ilkin şvester yerine fariza yaptığını söyledi.

"Hiçbir halde aklımıza yemek, istirahat etmek gelmedi"

İnsanlara asistan olmayı fariza değil yaşama vürut hedefi yerine gördüğünü anlatım fail Dübüş, şu halde konuştu:

"Masabaşı baş döndürücü değişik işleri hanımlara müstahak görüyorlar ama arazide emek harcamayı ve dirilik kurtarmayı yeğleme ederim. Elimizden geldiğince kadro arkadaşlarımızla rastgele enkaza ulaşmaya ve iane taleplerini karşılamaya çalıştık. 1 saatlik uykuyla ayrıca dinlenmeyle gecelerimizi geçirdik. Hiçbir halde aklımıza yemek, istirahat etmek ve bambaşka nezdinde obje gelmedi. Her binadan nağme geliyordu. Kesinlikle kendimizi düşünmedik. 4 maaş hamile yerine gittim, bana 'geride kal' ve 'yapma' diyenler bulunmasına karşın tek halde katiyen arka durmadım. Bir dirilik da nezdinde candır, deyip arkadaşlarımızla baş başa çalışmalarımızı sürdürdük. Canlıya erişebilmek düşüncesince canımızın tehlikeye düşmüş bulunduğu bağlam oldu."

Enkazda, baş döndürücü faziletkâr bükülmüş yapının en madun katında nezdinde canlıya ulaştıklarını dile getiren Dübüş, hanımlar yerine deprem alanında iri nezdinde atılganlık gösterdiklerini anlattı.

Esmegül Ünsal ise Elazığ depreminde enkazda canlıların bulunduğunu gördükten sonradan bu mesleği seçtiğini belirtti.

"Orada bulunmamız dobra nezdinde sonuçtu, hanımlar rastgele işi başarabilir"

Depremin peşi sıra çabuk nezdinde halde yola çıkarak enkazda çalışmaya başladıklarından bahseden Ünsal, "Bizim düşüncesince yaşanılması hakkıyla baş döndürücü zordu. Oraya gidildiğinde tek obje haricen görünmüş bulunduğu denli değildi. Etraf karanlık, şahısların ihtisas ve düşünceleri ağırbaşlı basıyor, onlara akın etmek gerekiyor. Altta o derece dirilik mevcut ki, onlar bizlere bağırıyor 'kurtarın' diye. Biz de nezdinde halde enkazlara koşmaya çalıştık. Canlı çıkardığımız, üstleri amelî sıfır insanoğlu da oldu. Orada bulunmamız dobra nezdinde sonuçtu. Kadınlar rastgele işi başarabilir, bu meslekte de ilkin şimdi dobra başarılar elde edebilirler." niteleyerek konuştu.

Dilan Ontaç da kişilere iane etmeyi sevdiğini ve mesleğe bu nedenle başladığını aktardı.

İlk enkaza girdiğinde "Sesimi duyuyorsanız üç defa nezdinde yere tıklatın." niteleyerek seslendiklerini ve bunun hesabına nağme aldıklarını kail Ontaç, "35-40 yaşında nezdinde kadın vardı, beni baş döndürücü etkiledi. İlk menfez hücre geldiğimde akrabalarım aklıma geldi. Çünkü Erzincan da facia bölgesi bulunduğu düşüncesince burada benim annem de olabilirdi, niteleyerek düşündüm. Onun düşüncesince baş döndürücü duygulandım." dedi.

Elif Bütün ise eğitimlerdeki durumların, esas yaşamda karşılaştıklarıyla baş döndürücü değişik olduğuna ayraç ederek, "Olay karşısında aksülamel ita süremiz, üzülme, ortama ısınma denli nezdinde obje olmadı. Sanki oradaki insanlarla ayrımsız duyguları paylaşıyorduk. Biz de biçimsiz durumdaydık. Kız arkadaşlarla cihazları alıp enkazlarda gezdik, nağme dinledik ve canlıların yerlerini birlik belirleme yazar ekipleri yönlendirdik. Çoğu devir çıkarabiliyorsak zat imkanlarımızla çıkardık." biçiminde konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler