USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Yapay zekanın aksi kullanması hak anlayışını zedeleyebiliyor

Doç. Dr. Faik Tanrıkulu, yapay zekanın negatif kullanması ile ilgili, "Bu teknolojilerin değerlendirmelerine ilişkin adına kişilerin çirkin bildirme edilmesi doğruluk anlayışını zedeleyebiliyor." ifadesinde bulundu.

Yapay zekanın aksi kullanması hak anlayışını zedeleyebiliyor
16-10-2021 13:19
İstanbul

İstanbul Medipol Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Faik Tanrıkulu, yapay zekanın menfi kullanması ile ilgili, "Bu teknolojilerin değerlendirmelerine ilişkin adına kişilerin çirkin benimseme edilmesi doğruluk anlayışını zedeleyebiliyor." dedi.

Yapay zeka teknolojileri öğrenimden sağlığa, güvenlikten eğlenceye denli yaşamın herhangi birlikte bölgesinden yararlanma alanlarını çabucak genişletiyor. Özellikle yeniden fail ve rutin işlerde getirdikleri rahatlıkla iş hayatında merkezi birlikte gösteriş oynamaya süregelen yapay zeka teknolojileri, düzenlilik gerekçeleri ile hususi yaşamın gizliliği üzere mevzularda ise endişelere etken oluyor.

İstanbul Medipol Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Faik Tanrıkulu, AA muhabirine, akıbet devirde yapay zekanın menfi kullanması problemi ile ilgilendiren görüşlerini paylaştı.

İktidarların hem sensörler aynı zamanda algoritmalar marifetiyle sonsuz ayrımlı noktaları izleme edebildiğini tamlayan Tanrıkulu, "Bu mevzuda dünkü teknolojileri kullanan devletlerin başlangıcında Çin geliyor. Çin hükümeti bu süreçte kişilerin kurnaz telefonlarını yakından izlemiş, beniz milyonlarca yüzü tanıyan kameraları kullanmaktan kaçınmamıştı. Hatta kişilerin cisim sıcaklıklarını, tıbbi durumlarını arama etmeye ve bildirmeye zorlamıştı. Bu kapsamda devletlerin hem millî düzenlilik aynı zamanda uç yönetimi üzerine bu teknolojileri kullanması insanoğlu hakları açısından akıl donör olabiliyor. Zira yapay zekâ araçları ister kişilerin profilini çıkararak kalan zeval ve yıldırıcı çalışkanlık alanlarını belirleyebilmek düşüncesince toplumsal iletişim araçları gönderilerini, gezi kayıtlarını ve zeval istatistiklerini cezai antlaşma düşüncesince kullanabiliyor. Bu teknolojilerin değerlendirmelerine ilişkin adına kişilerin çirkin benimseme edilmesi doğruluk anlayışını zedeleyebiliyor." biçiminde konuştu.

Myanmar'daki kuvvet olaylarının artmasında yapay zekanın rolü

İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün Myanmar’ın askeri cuntasının arananlar listesini beniz ve plak aşinalık sistemiyle Çinli uygulayım bilimi firması çeşidinden sağlanmasını eleştirdiğini tamlayan Tanrıkulu, laflarını şu şekilde sürdürdü:

"Ayrıca 20018 senesinde Facebook’un kullandığı yapay zekâ algoritmalar makul birlikte müddet sonraları kuvvet muhtevalı sayfalar önermeye başlaması değişen teknolojinin menfi kullanımını gözler önüne getirdi. Guardian gazetesinin birlikte tutanağa dayandırdığı haberde, Facebook Myanmar’daki vuruş protestocularına gönül rahatlığı sertliği heveslendirme fail paylaşımları platformun kötüye kullanmasını kısıtlılık lafı vermesine karşın kaldırmadı. Global Witness kazı grubu, Facebook teklif algoritmasının kullanıcıları iştirak politikalarını ihlal fail içinde ne bulunduğu görüntülemeye bitmeme ettiğini belirleme etti. Ayrıca firmanın küfürlü muhteva barındıran er yanlısı sahife önerdiğini ortaya çıkardı. Bu sebeple Myanmar’da ve Etiyopya’daki budunsal arbede da şiddetin artmasında bu platformun tesiri bulunduğu ortaya çıktı. Myanmar’da nüfusun yarısını Facebook’u enerjik kullanıyor. Dolayısıyla can alıcı bulunan bu platformun yönlendirme ve etkileşim politikalarını yapay zekâ uygulayım bilimi ile yapıyor olması önemli. Şirket yetkilileri kötüye kullanıldığını benimseme ederek hatasını benimseme etmişti."

Veri setleri ayrımcılığa ve ırki önyargılara etken olabiliyor

Yapay zeka destekli değişen teknolojinin oluşturabileceği tehlikelere gönül rahatlığı arsıulusal örgütlerin de harekete geçtiğine yer veren Tanrıkulu, "Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyinin yayınladığı raporda, bu değişen teknolojinin özellikle yanay oluşturma, kendiliğinden değişmeyen özgülemek ve araba öğrenimi karışma nice özelliğiyle insanoğlu hakları risklerini çözümleme ettiğini bildiriyor. Komiser Bachelet bu vaziyeti karabulut adına yorumluyor. Raporun dikkati çekici yönü ise bu teknolojide geçer data setlerinin hem ayrımcılığa aynı zamanda ırki ve budunsal önyargıları tetikleyecek sorunlara menşe olacağını açıklıyor." niteleyerek konuştu.

Tanrıkulu, yapay zekanın mağduriyetlere etken olmaksızın kullanılması düşüncesince yapılması gerekenlere müteallik detaylar vererek, laflarını şu şekilde sürdürdü:

"Sonuç olarak, yapay zekâ teknolojisi çağımız dünyasında yaşamı kolaylaştıran olanaklar oluşturduğu üzere insanoğlu hakları ihlallerini görmemezlikten doğmak akıllıcasına birlikte yaklaşım olmaz. Bu yönüyle devletlerin ve değişmeyen vericilerin bu mevzuda hâlâ birlikte tomar şeffaf, adaletli yorum ve yapay zekanın kullanımının tesirleri hususunda hâlâ bariz olmalı. Konunun uzmanları bu mevzuda arsıulusal birlikte hisse senedi planının çıkarılması görüşünde. Tam bu aşamada bu teknolojilerin kullanımını kısıtlamadan ziyade, bu bölgede etkin kuruluşların arsıulusal hususiyet normlarına uyması ve denetlenebiliyor olması esas ehemmiyetli hususlardan. Ancak önceki adına çağımız şartlarına uygulayım bilimi ile gelişen bu platformların devletler ve erkek oyuncular çeşidinden tarafsızca ele katılması ve mevzuatın oluşması gerekiyor. Bu halde yapay zekanın yönetimsel ve türel mekanizmaları ve uygulamaları gelecekte devletlerin hâlâ aşırı gündeminde olacak."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler