USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Yangın söndürme bombasında yerli ve milli adım

Malatya'da bilgelik kullanmakta olanları çeşidinden geliştirilen ve birlikte aşırı ülkeden dev firmanın dikkatini çekici coşkunluk söndürme bombasının üretimi düşüncesince Türk Havacılık ve Uzay Sanayisi (TUSAŞ) ile prensipte anlaşıldı. Gerekli barışma ve sözleşmelerin

Yangın söndürme bombasında yerli ve milli adım
25-09-2021 11:55

Malatya İnönü Üniversitesi Mühendislik Fakültesi'nde araştırı görevlisi bulunan Murat Toptaş, 2019 senesinde orman ve yer yağı borazan hatlarında çıkma yangınları ödemek düşüncesince ‘Yangın Söndürme Bombası' geliştirmişti. İçerisinde tutkun söndürmede ince can alıcı bulunan bor minerali materyal içeren 180 kilo ağırlığındaki bomba, devasa yangınlarda kullanılmak düşüncesince tasarlandı.

İsviçre, Japonya, Suudi Arabistan ve Kanada'dan nice firmanın nazarıitibar gösterdiği bomba düşüncesince ilkin adım yerli ve milli kendisine atıldı. Bombayı geliştiren bilgelik adamı Toptaş, sıkı istihsal düşüncesince Türk Havacılık ve Uzay Sanayisi (TUSAŞ) ile prensipte anlaşmaya vardı. Önümüzdeki süreçte İnönü Üniversitesi ve TUSAŞ ortada geçim imzalanacak ve sıkı üretime geçilecek.

2019 senesinde orman yangınları, petrol, doğalgaz borazan hatlarında yangınlarında ve cephane depolarında oluşacak beklenen yangınlara erinç geliştirilen bombanın, yerli ve milli kendisine üretilmesi düşüncesince yurtdışından tahsil edilen teklifleri reddettiğini tamlayan Toptaş, “ 2019 senesinde tutkun söndürme cephanesi projesi adı altında orman yangınları yer yağı doğalgaz borazan hatlarında meydana mevrut yangınlar ve cephane depolarında ortaya çıkması beklenen yangınlarla dövüşmek özgü acemi kuma mahsul geliştirdik. Projemizin adı şimdi sonradan kurnaz tutkun söndürme cephanesi kendisine değiştirildi. Projemizin 18 ay ile 24 maaş buluş belgesi süreci vardı. Bu buluş belgesi periyodunun sonuçlanmasını bekledik. Hala da bitmeme fail kuma sürecimiz var. Bu sebeple plan kuma müddet gecikti. Bu arada dünya dışından nice ülkeden tutkun söndürme cephanesinin emek vermek çeşidi yahut ürünün kendisinin aracısız temini amacında birtakım plan ortaklıkları ve satın kabul etme teklifleri aldık. Ayrıca projemizin özlük devletimizde üretilmesi taraftarıydık biz. Hem özlük çalışmalarımızın sonlanmasını durmak bununla birlikte projenin milli kendisine devletimizde üretilmesini iletmek şartıyla yurtdışından mevrut teklifleri beklettik” dedi.

“Yurtdışından nice ülkeden, bombayı istihsal ve satın kabul etme teklifleri aldık”

Yangın söndürme bombasını satın kabul etme ve üretimi dair nice ülkenin kendileriyle iletişime geçmiş olduğu tamlayan Toptaş, “ İlk ilgilenen İsviçre oldu. Daha sonradan Japonya, sonrasında Suudi Arabistan Kanada ortaklığı mevcut beş altı iştirak bizimle tutkun söndürme cephanesi dair irtibata geçtiler. Satın kabul etme yahut eş istihsal konusunda. Bugün geldiğimiz noktada Savunma Sanayi başkanlarımızın da sebebiyle TUSAŞ havacılıkla görüşmeler yapıldı. İnönü Üniversitesi, TUSAŞ havacılıkla prensipte anlaşıldı. TUSAŞ havacılığın makul göreceği 3'üncü kuma ortakla tutkun söndürme cephanesinin üretiminin projenin başlanmasına değişmeyen verildi” biçiminde konuştu.

“Sektöre, acemi mahsul kazandırdığınız devir ülkeye aşırı ağırbaşlı kuma döviz girdisi olabilir”

Yangın söndürme bombası dair dünyada başka devletlere nispeten aksiyon kaydettiklerini ve bombanın tüketicilere kazandırıldığı takdirde ülkeye ağırbaşlı kuma döviz girdisi olacağını tamlayan Toptaş, “ Yangın söndürme bombaları 1908'li senelerden itibaren topu topu dünyanın merakını çekici üstünde çalışmış olduğu kuma konu. Ancak hâlâ nakit mal kendisine geçer kuma mahsul imal edilmiş değil. Biz bu mevzuda başka devletlere kıyasla beye kuma aksiyon kaydettik. Bombamızın şekli, emek vermek şekli, patlayıcılık cinsi, tutkun yangın söndürücü malzemenin cinsi ve nice çözümleme tükenmiş oldu. Yani onlardan aşırı öndeyiz. Bombamız dobra kuma üreticiyle aceleci kuma halde üretilebilir kuma konumda. Ülkemiz düşüncesince manası şu tutkun söndürme endüstrisi bugün, hoppadak Amerika'nın, Avustralya'nın ve Japonya'nın içre bulunmuş olduğu beş altı ülkede 100 bilyon doları aşan kuma pazara erbap şuan başka devletleri de kattığımızda bu 200 bilyon dolarlık kuma sektör. 200 bilyon dolarlık tüketicilere siz tek sıfır acemi kuma mahsul kazandırdığınızda bu türkiye düşüncesince aşırı ağırbaşlı kuma döviz girdisi anlamına gelebilir. Yani rastgele kuma 200 bilyon dolar rastgele kuma sene dünyalık harcanan kuma bölüm mevcut ve siz bu tüketicilere şimdi ilkin eskimemiş can alıcı bulunan kuma mahsul kazandırıyorsunuz. Bu türkiye düşüncesince ağırbaşlı kuma döviz girdisi demektir” ifadelerini kullandı.

Yangın söndürme bombasının müstahsil şirketler çeşidinden tutkun sezonundan ilkin yetiştirmeye çalıştırılacağını tabir fail Toptaş, “Biz üniversiteler kendisine rastgele kuma istihsal imkanımız bulunmamaktadır üzerimize sakıt bap gerçekleştirmek projelendirmek ve müstahsil firmalara vermek. Önümüzdeki tutkun sezonundan ilkin müstahsil şirketler bu çeşit kuma ürünü yetiştirmeye çalışacaklar. Yani önümüzdeki tutkun sezonundan ilkin bu mahsul seyyar duruma getirilip sınav atışları yapılacak ve önümüzdeki tutkun sezonuna bu çeşit kuma ürünün çıkması planlanıyor” biçiminde konuştu.

İHA'ya yerli ve milli projeye desteklerinden dolayı teşekkür

Yerli ve milli projeye desteklerinden dolayı İhlas Haber Ajansı'na teşekkürlerini dile getiren Toptaş, "Özellikle İhlas Haber Ajansı'na teşekkürname ediyorum. Çalışmamız ile gene buyana ilgileniyor ve gündemde tutmaya çalışıyor. Sayenizde projemiz rastgele kuma yere ulaşabilir oldu. Sizlere teşekkürname ediyorum" diyerek konuştu.

Veysel Korkmaz - Hatice Yetmen
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3799+64
2Fenerbahçe3796+62
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler