USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

WhatsApp, Facebook ve Instagram çöktü; kişisel bilgiler çalınmış olabilir

Dünyada milyonlarca kullanıcısı mevcut WhatsApp, Facebook ve Instagram cemaziyelevvel çöktü. Konuyla ait değerlendirmede mevcut Yazılım Mühendisi Prof. Dr. Ali Okatan, “Bu platformlar cemaziyelevvel siber saldırıya uğradı. Bu bilgiler çalınmış olabilir fakat esham düşmesin diy

WhatsApp, Facebook ve Instagram çöktü; kişisel bilgiler çalınmış olabilir
05-10-2021 14:09

Anlık mesajlaşma uygulaması WhatsApp ve toplumsal iletişim araçları platformları Instagram ile Facebook etraflıca kesiksiz ulaşım sorunun peşi sıra baştan kullanıma açıldı. Dünya çapında yaşanmış olan bu maslahat düşüncesince değerlendirmede mevcut İstanbul Aydın Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Yazılım Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ali Okatan, “Bu platformların bütünü birer iri yazılımdır. Özellikle demci manzume dediğimiz sistemlerde zerre lime yazılımların ortak araya gelmesiyle oluşuk ortak yazılım parçasıdır. Bence bu platformlara siber hücum yapılmıştır. Bilgiler de alınmıştır.Bu bilgiler fiş niteleyerek kimesne söylemeyecektir zira iri pay düşüşleri olacaktır. Böyle etraflıca kesiksiz ortak arıza, girintisiz çıkıntısız ortak aksaklık değil. Biz yazılımların ne devir çalışmayacağını biliriz ve bu ortak siber saldırı” ifadelerini kullandı.

KULLANICILAR BU PLATFORMLARI DİKKATLİ KULLANMIYOR

Platformlardaki sistemi ortak yapının kapısına benzeten Prof. Dr. Okatan, şunları söyledi:

“Bu platformlarda kullananların girmiş olduğu ortak bap vardır. O bap ortak yapının alıcıların girmiş olduğu ön kapısına benzer, ortak de o binada materyallerin geldiği art bap vardır. O bap platformun malikine aittir. Kullanıcılar özlük kapılarını titiz kullanmıyorlar kısaca siz kullanıcı ayarlarını yaparken etraflı bilgilerin el âlem çeşidinden görülmesini yada görülmemesini sağlayabilirsiniz fakat buna nice kişi ehemmiyet vermiyor. Arka bap da baş döndürücü kısıtlanmış şahısların bilmiş olduğu şifrelerle korunmaktadır. O hackerler o kapıları kırıyorlar. Bilgi alırken de sistemi durduruyorlar.”

DÜN YAŞANAN OLAY GELECEĞİN HABERCİSİYDİ

Bu tip ulaşım problemlerinin 20 saate andıran sürebileceğini dile getiren Prof. Dr. Okatan, “Aslında toy hadisat geleceğin habercisidir. Aylar süren, gine çalıştırma emek harcamaları olabilir. O nedenden baş döndürücü titiz edinmek gerekir. Gelecekte bu tür çöküşleri yaşayacağız. Siz önlemleri geliştirdikçe siber saldırıyı yapanlar da ona uyarınca gıcır metodlar geliştiriyorlar. Bilgiler, belli çalındı” dedi.

ALTERNATİF PLATFORMLAR TERCİH EDİLEBİLİR

Prof. Dr. Ali Okatan kullananların haklarını cankulağı strateji etmesi icap ettiğini belirtti.

Kullanıcıların platformlarda gerekseme duyduğu derece müsaade yetkisi vermesi icap ettiğini tamlayan Prof. Dr. Okatan, “İhtiyaç duyduğunuzda müsaade vermelisiniz. Arka bap düşüncesince meydana getirecek ortak tomar ortak bilinçlilik yok. Bunun da ortak tane çaresi seçenek ayrıksı platformlara da uzuv edinmek ve onları denemektir. Operasyonlarınız düşüncesince bu tip platformlar baş döndürücü gerekliyse elden ayrıksı ortak platforma intikal hazırlığı yapmalısınız. Yedekte ayrıksı ortak ortam kullanmalıyız zira bu bağlam rastgele devir olabilir fakat o platformların başına da gelebilir. Bilgiler rastgele devir alınabilir, çalınabilir” niteleyerek konuştu.

KULLANICILAR RİSKİ DAĞITABİLİR

Kullanıcıların mesajlaşma uygulamalarında yada toplumsal medyada riskleri dağıtabileceğini tabir fail Prof. Dr. Okatan, laflarını şöyleki sürdürdü.

“Kullanıcı ayarlarını yaparken, kimlerin görmesini istediğinizi infaz soruyor. Bu bilgilerin çirkin yararlanma meydana getirecek şahısların eline geçmemesi düşüncesince ayarları yapmanız lazım. Belirli ortak dost çevresi, gruplar oluşturabilirsiniz. O gruplardan fakat belli başlı olanlara ulaşım izni vererek kendinizi az buçuk terazi alabilirsiniz. Gerekli boş rastgele bilgi ve resmi de toplumsal medyaya koymamak gerekiyor. Aksi takdirde bazıları çirkin gayeli kullanıyor sonra da duruşma süreci başlıyor. Platformların asal yapısını değiştirecek şifrelerin çalınmasını engelleyemezsiniz. Bunun düşüncesince ortam malikleri yetkili. Siber saldırılar rastgele ortam düşüncesince geçerlidir. Elimizden geldiği derece riski dağıtmalıyız. Bazı detayları farklı, kimilerini ayrımlı platformlara taşımalıyız. Eğer onlardan birisi hacklenirse, bazısı bilgilerimiz açığa çıkmak olabilir fakat ötekiler kalabilir. Biz bilgisayarlarda da bilgilerin bulunmayan olmaması düşüncesince bire ortak şeyi yaparız.”

WHATSAPP’TAN IBAN PAYLAŞMAYIN

WhatsApp uygulaması üstünden IBAN paylaşıldığını ve bunun da bazısı detayları riske attığına aksan karşılayıcı Prof. Dr. Okatan, “Kişisel detayları kusur manada kullanabilirler. Orada siz IBAN veriyorsunuz. Böyle olunca sizin kasacı hesaplarınız da biliniyor. Biraz elektronik beyin ve yazılım bilici şahıslar bunları yapabilir. Mali, kasacı ve hususi detayları bu platformlarda büzüşmek namına SMS kullanılabilir. Hiçbir iştirak emniyetli değil ve bunların bütünü ortak yazılım” dedi.

UZUN SÜRELİ ARIZA FAZLA BİLGİLERİN ÇALINDIĞINA İŞARET

Platformları kullanıcılarının gerçekte ortaya çıkan riskleri de ortak nevi ikrar etmiş sayıldığını kail Prof. Dr. Okatan, “Kullanıcılar da bu riski ikrar ediyor ve değişmez adına bu riskten doğurmak gibi değil. Böyle etraflıca kesiksiz ortak arıza, girintisiz çıkıntısız ortak aksaklık değil. Biz yazılımların ne devir çalışmayacağını biliriz ve bu ortak siber saldırı. 1 saatlik ortak siber hücum güçlü olsa, aktarılacak bilginin miktarı elan az olurdu. Uzun müddet olunca, o sistemden etraflı bilgiler çalınabilir” ifadelerini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler