USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Vanlı kadınlar 'çiftçi okulu' yardımıyla yetiştirici oldu

Van'da oluşturulan "Uygulamalı Çiftçi Okulu"nda sütün işlenmesi, temiz şartlarda saklanması ve üretim standartları dair terbiye düzlük 25 müteşebbis kadın, sattıkları ürünler ile hem eş bütçesine, bununla beraber hayvancılığın büyüme göstermesine yardım sunuyor.

Vanlı kadınlar 'çiftçi okulu' yardımıyla yetiştirici oldu
14-12-2021 12:14
Van

Çatak ilçesinde canlı kadınlar, güzeşte sene Avrupa Birliğinin finans, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütünün (FAO) bilirkişi desteğiyle, Tarım ve Orman Bakanlığı ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı iş donanmasında yaşama geçirilen "Uygulamalı Çiftçi Okulu Projesi"nden feyizlenmek düşüncesince müracaatta bulundu.

Başvuruları ikrar edilen hanımlara müteveccih mazot ve mazot ürünlerinin üretimi ve saklanma koşulları, otlu peynirin sodyum klorür oranı, mazot ürünleri standartları hikayelerinde İl Tarım ve Orman Müdürlüğü görevlileri çeşidinden eğitimler verildi.

6 ay devam eden eğitimleri başarıyla bütünleyen kadınlar, bu sayede civarda yetişen endemik bitkilerle hazırlanmakta bulunan otlu peynir ve gayrı mazot ürünlerini hâlâ nitelikli ve standartlara akla yatkın çoğaltma olanağı buldu.

Kendilerine sunulan paslanmaz mazot güğümü ve takım desteği ile hâlâ çağcıl şartla üretim hazırlamaya süregelen kadınlar, otlu peynir, tereyağı, kesmik ve yoğurt satarak hem ailelerini geçindiriyor bununla birlikte hayvancılık faaliyetlerinin büyüme göstermesine ulama sunuyor.

Kadınlar, birleşke çatısı altında güçlerini birleştirerek ürünlerini hâlâ açık bölgede pazarlamayı hedefliyor.

"Elde ettiğim gelirle kardeşlerimi okutuyorum"

İlçenin Selçuklu Mahallesi'nde canlı Emine Susan, AA muhabirine, kursta mazot ürünlerinin üretiminde bilmedikleri detayları, peynirdeki sodyum klorür oranı, hıfız şartları kadar toy bilgiler öğrendiklerini söyledi.

Beslediği 90 küçükbaş hayvandan elde etmiş olduğu gelirle geçindiğini tamlayan Susan, şu şekilde konuştu:

"Uygulamalı Çiftçi Okulu Projesi'nin baş döndürücü yararını gördüm. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi yerleşkesindeki mazot üretim tesisine götürüldük. Orada kılgılı eğitimler aldık. Hayvanlarımızı sağıyoruz. Peynir, yoğurt, sadeyağ kadar mazot mamüllerinden elde ettiğim gelirle hem fasile maddi durumuna ulama sağlıyorum bununla birlikte hayvanlarıma hile alıyorum. Bundan sonradan hâlâ metin üretim yaparak hâlâ baş döndürücü müşteriye ulaşabileceğiz. Okula revan 3 kardeşime de dayanaklık etmek oluyorum, terbiye harcamalarını karşılıyorum. Elde ettiğim gelirle onları okutuyorum. Hayvancılık haricinde bambaşka ortak gelirimiz yok."

Hayvancılık hazırlamaya bitmeme edeceğini dile getiren Susan, efsanevi sayısını artırarak kuracakları birleşke sebebiyle hâlâ baş döndürücü mahsul satmayı hedeflediğini vurguladı.

"Kooperatif ihdas dair da dayanaklık etmek vereceğiz"

Proje koordinatörü Bünyamin Hakan ise Van ve civarında ehemmiyetli barışma kaynaklarından bulunan otlu peynirin ve mazot ürünlerinin bellik kıymeti ile kalitesinin artırılması, hâlâ açık pazarlara satılması bunun şeklinde "Uygulamalı Çiftçi Okulu" kursu başlattıklarını anlattı.

Görevliler çeşidinden kursa eklenmiş bulunan 25 kadına, eğitimler verildiğini kaydeden Hakan, şu şekilde konuştu:

"Önceden anadan görme yöntemlerle üretimi meydana getirilen otlu peynirin, sütün, yoğurdun ve çökeleğin hâlâ metin şartlarda korunum edilerek pazarlanmasını hedefliyoruz. Eğitimlerimiz bitmeme ediyor. Çatak'ta hâlâ baş döndürücü küçükbaş hayvancılık yapılıyor. Kursa eklenmiş bulunan hanımlara mazot güğümü dağıttık. Bu sayede sağdıkları sütü hâlâ temiz ortamda saklayabilecekler. Çiftlik ve mazot üretim tesislerinde eğitimler verdik. Kadın aracılığıyla üretimi meydana getirilen mazot ürünlerinin bellik kıymetini artırmayı amaçlıyoruz. Özellikle rustik bölgelerdeki kadın çiftçilerimiz baş döndürücü değişik bölgelerde tarımsal faaliyetlerini sürdürüyor. Ürettikleri mazot ürünlerini satabilecekleri ortak birleşke ihdas dair da dayanaklık etmek vereceğiz."

"Kadın ve dinç çiftçilere artı ayrımcılık yapıyoruz"

İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Raci Selçuk da hanımefendilerin tarım, hayvancılık ve besin üretiminin en ehemmiyetli oyuncuları bulunduğunu aktardı.

Kadınların üretimde hâlâ baş döndürücü uydurma sahibi olmalarını sağlamaya çalıştıklarını dile getiren Selçuk, "Tarım ve Orman Bakanlığımızın öncülüğünde nice projeyi yaşama geçirdik. Kadınlara ve dinç çiftçilere artı ayrımcılık yapıyoruz. Onları üretime vermek düşüncesince elimizden mevrut değme şeyi hazırlamaya çalışıyoruz. FAO iş donanmasında kadın çiftçimize mazot hijyeni, hıfız şartları ve efsanevi sağım teknikleriyle ilgilendiren terbiye verdik." dedi.


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler