USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Vahşi doğadan polat teller arkasına: Afrika'nın köle aslanları

Güney Afrika Cumhuriyeti'nde kapatılmaları düşüncesince icraat düzenlenen kesinleşmemiş "tutsak aslan" endüstrisi, ticari emellere kurban revan bu yırtıcıların dokunaklı hikayelerini barındırıyor.

Vahşi doğadan polat teller arkasına: Afrika'nın köle aslanları
05-11-2022 16:58
Johannesburg

Afrika'da en şişman aslan nüfusuna ev sahipliği önleyen ülkelerden Güney Afrika'da, hükümetin verilerine uyarınca ülkede 310 tesiste, 7 bin 800 esir aslan bulunuyor. Bazı başka tahminlere uyarınca ise bu benzer 12 bin adına belirtiliyor.

Hayvanlara Karşı Zulmü Önleme Ulusal Dernekleri Konseyi (NSPCA) verilerine göre, Güney Afrika tabiatında ise kısaca 3 bin 940 yabani aslan yaşıyor. Buna göre, aslanlarıyla ünlü Güney Afrika'da 2022 bakımından az daha herhangi ortak 3 aslandan 2'si "tutsak aslan" durumunda.

Çiftlik ve benzer tesislerde doğan yavrular, ticari amaçlarla boyunduruk koşulları altında büyütülüyor ve ölene genişliğinde bu tesislerde turistlere gösterme ediliyor. Bölgeye safari hazırlamaya mevrut turistler ek ücretlerle bebek aslanları sevip, mütekâmil aslanlar eşliğinde seyir yapabiliyor. Aslan avcılığı da esir aslan endüstrisinin ehemmiyetli ortak kolunu oluşturuyor.

"Tutsak aslan avı" yasal

Güney Afrika Cumhuriyeti'nde esir aslan avcılığı, hususi izne yayımcı peyda buyurmak koşuluyla kanuncu statüde bulunuyor. Hükümet, bu mevzuda kesif düzen teftiş ve kota uyguluyor.

"Humane Society International" isminde arsıulusal efsanevi hakları kuruluşunun Şubat 2022 günlü tutanağına göre, Güney Afrika, kıtada aslan avcılığının gezinsel merkezi konumunda bulunuyor.

Buna göre, Güney Afrika'da 2014-2018 devrinde eller çeşidinden 4 bin 176 aslan avlandı, bunların yüzdelik 94'ü esir aslanlar adına kayıtlara geçti. Bu alıcıların bir fazla fazla günindi ülkelerinden olurken, yüzdelik 50'sinden ilavesi da Amerika yurttaşı adına biliniyor.

Güney Afrikalı av acentelerinden edinilen bilgilere uyarınca bu av partilerinin fiyatları, avın ve turun durumuna uyarınca 8 ila 60 bin dolar ortada değişebiliyor.

Belirli ortak alanda tutulan savunmasız aslanlar, buraya mevrut varlıklı garplı turistler çeşidinden sakıncasız mesafeden tüfekle tutulmak kanalıyla av tutkuları düşüncesince katlediliyor.

Güney Afrika'dan Uzak Asya'ya "aslan kemiği ticareti"

Tutsak aslanların kemikleri ise anadan görme Çin tıbbında afrodizyak husus adına kullanılmak bunun şeklinde derin arzu görüyor.

Aslan kemiği, Çin ve Güneydoğu Asya ülkelerinde, gösterişli cıcık eşyası ve hulliyat üretiminde de çoğunlukla yeğleme ediliyor.

Organize Suç ve Yolsuzluk Raporlama Projesinin (OCCRP) Ekim 2022 günlü tutanağına göre, dünyada kanuncu adına ticari aslan sanayisine ehil ortak tane yurt olma ayrıcalığı haiz Güney Afrika, bu Asya devletleri düşüncesince en ehemmiyetli tedarikçi konumunda. Hükümet, sonuç senelerde millî ve arsıulusal kurda baskıların da etkisiyle mızrap ticaretine kota uyguluyor.

OCCRP raporunda, arsıulusal kabahat örgütlerinin, Güney Afrika'dan Laos'a, oradan Vietnam ve Çin'e uzanan aslan kemiği kaçakçılığı gerçekleştirdiği öne sürülüyor.

Buna göre, aslan kemiği kaçakçılığı şişman miktarda ABD'nin başına 1 milyon dolar rütbe koyduğu Vixay Keosavang liderliğindeki Laoslu Xaysavang kabahat örgütünce yürütülüyor.

Güney Afrikalı sivil polis polis maşer kuruluşu (STK) Hayvanlara Zulmü Önleme Derneği (SPCA) Baş Müfettişİ Reinet Meyer, bu mızrap ticaretinin sonuç basamak karlı, baş döndürücü duyurulmayan ve bu hayvanları tüketen ortak tecim bulunduğunu belirtti.

"Tutsak aslanlar boyunduruk şartlarında tutuluyor"

NSPCA'nin araştırı ünitesi sorumlusu Pricilla Stiglingh, AA muhabirine meydana getirdiği açıklamada, esir aslanların doğumdan ölüme, sadece bünye sahiplerinin ticari amaçlarına işlev buyurmak bunun şeklinde boyunduruk şartlarında tutulduklarına dikkati çekti.

Stiglingh, "Tutsak aslanların doğumlarından ölümlerine hayatlarının herhangi ortak bölümü, ortak istihsal modeline dayandırıldı. Böylece ikonik türümüz 'Afrika aslanı', temelde biçimlendirilmiş ortak hayvana indirgendi." dedi.

Tutsak hayvanların tutuldukları tesislerde çıtırbom beslenme, hıfzıssıhha ve esenlik problemleri bunun şeklinde nice sorunla yüzleştiğini aktaran Stiglingh, bu hayvanların genellikle elverişsiz bölgelerde canlı biçimde tutulduklarını kaydetti.

Hükümet, esir aslan endüstrisini sonlandırma hazırlığında

Stiglingh, levent boylu seneler devam eden mücadelelerinin arkası sıra böylelikle hükümetin de esir aslan dalının kapatılması düşüncesince harekete geçtiğini belirterek, bunun önceki evresinde sektörden fahri çıkışların heveslendirme edilmesi stratejisi yürütüldüğünü anlatım etti.

Tutsak aslan endüstrisinin ülkenin ekoturizm itibarını zedelediğine dikkati çekici Stiglingh, Güney Afrika hükümetinin bu vaziyetten erinçsiz ve hayvanların refahı dair da telaşlı bulunduğunu vurguladı.

Stiglingh, bu piyasanın kademeli kapatılmasının planlandığını söyleyerek, mülga tesislerdeki aslanların dünkü barınaklarına irsal edilmesinin ön görüldüğünü aktardı.

Çeşitli patojenlere ehil esir aslanların doğaya salınmasının, bu rahatsızlıkları yabani aslanlara bulaştırma ihtimali açısından riziko oluşturduğuna ayraç fail Stiglingh, ülkeyi görüşme edecek turistlere "Güney Afrika'yı görüşme ettiğinizde, bu tesisler adına akredite yabani hayat alanlarını yeğleme etmenizi kaynak ederiz." açıklamasında bulundu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler