USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Uzmanlardan abide çınarlar düşüncesince halaskâr hal önerileri

Uzmanlar, topraktan değil değinme yolu ile yayılmış olduğu tanıdık ve çınar ağacının 2-3 yılda ölümüne kere açan kanserin tedavisinde eğin evresine gelmeden önce, er teşhis, akıllıcasına budama şekilleri halaskâr birlikte hal namına değerlendiriyor.

Uzmanlardan abide çınarlar düşüncesince halaskâr hal önerileri
14-03-2022 16:23
İstanbul

Çırağan Caddesi'ndeki çınar ağaçlarının İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) kabilinden kesilmesi, kamuoyunda birtakımı kesimlerce tepkiye biçim açtı. Uzmanlar, kesinti işleminin bu süreçte uygulanacak en kâr değişmeyen olduğunu, bundan evvela er kişileştirme ve dulda şekillerinin mevcut bulunduğunu savundu.

Çınar kanserine biçim açan mantarın, ABD'den 2. Dünya Savaşı zamanında Avrupa'nın ticari ciddiyete cemaat Marsilya, Barselona ve Napoli kabilinden limanlara taşınan, odun, ambalaj materyali ve muharebede geçer odun materyalleri ile Avrupa'ya intikal meydana getirmiş bulunduğu düşünülüyor.

Hastalık, ksilemin (kökten tahsil edilen suyun fotosentez ile yapraklara haiz konveksiyon yapıları) lekelenmesine, su hareketinin bozulmasına, kansere ve çoğu defa ağacın ölümüne illet oluyor. En belirtik illet belirtisi, yan kısmının anide ölümü alegori gözleniyor, 30-40 santim çapındaki ağaçlar enfeksiyondan 2-3 sene sonraları ölebiliyor. Ağaç gövdesindeki pamukçuklar, herhangi ortak devir kalın, çapraşık amut kabuğundan görünmese de iç kabuğun nekrozu ve solmamış odunun mavimsi-siyah ila kırmızımsı-kahverengi nitelik değişikliği ile karakterize ediliyor.

Türkiye'nin saf çeşidi bulunan şarki çınarı (platanus orientalis) su arzusu faziletkâr amut grupları ortada arazi alırken bitki örtüsü zamanında rutubet gereksinimi duyuyor. Bu nedenden dolayı çoklukla ayak tabanı suyu faziletkâr alanlar ile sulak bölgelerde ve su kenarlarında yetişiyor, levent boylu kesiksiz kuraklığa dayanamıyor.

Bu nedenden dolayı yeteri derece sulanmayınca ağacın muafiyet sistemi namevcut oluyor, bahis konusu patojenin su arzusu faziletkâr bulunan ağacı öldürmesi düşüncesince makul düz oluşuyor.

Budama esnasında ağaçlar ortada geçer makinelerin, herhangi ortak kullanımda dezenfekte edilmesi hastalıkla mücadelede şişman ehemmiyet taşıyor.

"Geçmişte ağaçların kesilmesi kâr çareyken bugün siyaset değiştirdi"

İstanbul Orman Mühendisleri Odası Başkanı Nejdet Balcı, AA muhabirine meydana getirmiş bulunduğu açıklamada, Dolmabahçe ve Çırağan Caddesi çevresinde mevcut ortak tomar sayıdaki zamanı bina ve firez varlığına çınarların zevcelik ettiğini, bu çınarların hem İstanbul'a bununla beraber ziyaretçilere görsel ortak ziyafet sunduğunu dile getirdi.

Kültürel ve natür varlığının bu derece koyu bulunduğu ortak alanda kâr 2 yılda 112 amut ve en kâr 39 çınar çabucak kesilip alandan uzaklaştırılıyorsa kamuoyunun bu mevzuda bilgilendirilmesi, illet ve ne için yapıldığının uzun boylu anlatılması icap ettiğini anlatım fail Balcı, "Bu bölgedeki çınar ağaçları tarihe şehadet eden, korunması düşüncesince elimizden mevrut herhangi ortak şeyi yapmamız gereken, özen ile üstünde durmamız gereken, ortak ağacın ötesinde ortak tomar hâlâ ortak tomar atasözü anlatım fail ağaçlar bu ağaçlar." dedi.

Bu ağaçlarla dayalı probleminin huzur defa 2007 senesinde belirleme edildiğini, Türkiye ve iklim dışındaki akademisyenlerden oluşan heyetin ortak sesletim hazırladığını, çınarlara ortak mantarın dokunca verdiğinin belirlendiğini kaydeden Balcı, laflarına şu biçimde bitmeme etti:

"Bugün de yapılması gereken; retrospektif yapılanlar, bu hastalıkla dayalı hem Türkiye bununla beraber dünyada yaşanmış bulunan tecrübeler ve kâr gelişmelerin ışığında ortak biçim haritası ortaya konması, kamuoyuyla paylaşılması ve ağaçlarla dayalı ortak tasarrufta bulunulması gerekiyor. Bu işle ilgilenen meslektaşların yukarı kuruluşu Orman Mühendisleri Odası alegori üstelik ortak derinti bilgiyi bilmeyince düpedüz bu mevzuda neler bulunduğu dair birtakımı soruları istifsar ve cevaplarını öğrenme gereksinimi duyuyoruz. 2007-2015 ortada bu alanda hep 56 amut kesiliyor. Son dü yılda 112 amut kesiliyor, zımnında ortak tomar ağır ortak çoğalma var. Bu artışın nedeni nedir? Geçmişte ağaçların kesilerek alandan uzaklaştırılması en kâr deva alegori başvurulan ortak yöntemken bugün siyaset değiştirdi ve huzur başvurulan formül biçimine mi getirildi? Getirildiyse bunun nedeni mevcut mı? İstanbul Büyükşehir Belediyesi, bu ağaçların kuruduğunu, dirilik ve para güvenliğini tehlikeye attığını söylüyor. Bu esbabımucibe 112 ağacın bütün düşüncesince meri midir?"

- "Bazı ağaçların diplerinin mıhlı bulunduğunu gördük"

Balcı, "Sahada yaptığımız tespitte birtakımı ağaçların diplerinin mıhlı bulunduğunu gördük. Köklerini mıhlı gözlemlediğimiz ağaçlar düşüncesince acep yankı bilimi tomografi vazgeçmiş midir? Bu tomografi yorumlanmış mıdır? Kim yorumlamıştır? Eğer çekilmediyse, bu ağaçları kesmeye esbabımucibe ne gösterilmiştir? Eğer çınar ağaçlarına dokunca verici ortak yalan varsa, bu ağaçlar kesildiyse küsurat mıhlı ağaçlar düşüncesince İBB ne yapmayı düşünüyor? İBB'nin bu mantarlarla dayalı ortak biçim haritası mevcut mıdır? Kesilen şarki çınarı namına apayrı ortak çınar türünün dikildiği yahut dikileceği anlatım edildi. Bu değişmeyen neden, ne ilmî gerekçelerle alınmıştır?" diye sordu.

Bu yalan türünün Türkiye'de bulunmaması müstelzim ortak cins bulunduğunu tamlayan Balcı, "Buradan şu biçimde ortak kâr da ortaya çıkıyor: Orman ürünlerinin koyu alegori girmiş bulunduğu gümrük kapılarından, benzeri zararlıların doğamıza dokunca vermemesi düşüncesince behemehâl orman ve orman sanayi mühendisi istihdam edilmesi gerekiyor. Tabiat Varlıklarının Koruma Kurulu'nun raportör alegori orman mühendisi çalıştırması gerekiyor. Böyle ortak emek vermek olursa, dulda kurulları da bu mevzularda yönlendiren olma hususi durumunu hâlâ ortak tomar kazanır diye düşünüyoruz." ifadelerini kullandı.

"Çözüm, izolasyona ehemmiyet verilip, mukteza tedavilerin uygulanmasıydı"

Orman Fakülteliler Derneği (ORFAMDER) Başkanı Mehmet Yerli ise 100 salname ağaçların dayalı kurumların "kesilmek mecburiyetinde bırakıldı", "yapacak ortak nesne kalmadı" anlamındaki raporların içlerine sinmediğini, mevzuya acemi ortak açılım getirilmesi icap ettiğini söyledi.

Türkiye'de hem kültürel bununla beraber ilmî değerleri enikonu yüksek, mahfazalı yahut korunması mukteza ortak tomar altın abide ağaçların bulunduğunu anlatım fail Yerli, "sessiz tarihçiler" alegori anlatım edilen abide çınarların, eski devre dayalı nice vakaya şehadet ettiğini, bu ağaçların otopark yahut bostan ağacı olmadığını dile getirdi.

Çınar kanserinin, dünyayı kasıp kavuran Kovid-19 ile eş bedel tutulabileceğini vurgulayan Yerli, "Kovid'in elbette otama edildiğini yaşayarak gördük. Bu mevzuda izolasyonla dayalı hal üretildi. Daha sonraları geliştirilen aşılarla bu işin önünün alındığına tanık olduk. Burada da hal ağacın hastalanmasının peşi sıra izolasyona ehemmiyet verilip, mukteza tedavilerin uygulanmasıydı." dedi.

Mehmet Yerli, Dolmabahçe'de tahsil edilen eleştiri kamet sonucuna ilişkin, "Bu bölgenin trafiğe bariz olması, koyu ortak güzergah olması ve insanoğlu sağlığı kabilinden unsurlar hasebiyle kurumlar, oluşabilecek ağır sıkıntıların önünü bu biçimde kabul etmek mecburiyetinde bırakıldı. Bununla dayalı ortak tedbirin ortak tomar başlangıçta başlamış olması gerekiyordu. Biz şu an kararı konuşuyoruz. " dedi.

Dolmabahçe'deki ağaçlara düzgülü tanıdık yöntemlerin uygulanamayacağını, tabiri caizse pamuklar zarfında saklanması icap ettiğini anlatım fail Yerli, "İnsan baskısı ve baş döndürücü ruhsal gerilim altındaki bu canlılar çabucak tükenirken hâlâ itinalı ortak çabayı ziyadesiyle adalet ettiklerini düşünüyoruz. Ağacı susuz bıraktığınız devir patojenlerin ağacın su almasını engelleyecek bir vaziyete gelmesine etken olabilir. Oradaki koyu insanoğlu trafiği, amut çanaklarının ters olması, asfaltların ağaca getirmiş bulunduğu baskı, başta şita aylarında tuzlama işlemlerinin dalgın işlenmiş olması bütün bu illet sebeplerini ortaya çıkaran unsurlar kabilinden görünüyor." diye konuştu.

- Tedavi düşüncesince dü yöntem: Yerinde dulda ve nakil

Söz konusu hastalığın ortaya çıkmasından sonraları ağaçların enerjik alegori korunması düşüncesince durumunda dulda ve aktarım seçeneklerinin bulunduğunu aktaran Yerli, hal alegori melhuz transfer yönteminden vazgeçildiğini anlattı.

Şu anda hastalığa illet bulunan mantara erinç dirilik alıcı ortak kimyevi yahut dirim ilmi kontrolün bulunmadığını anlatım fail Yerli, bundan dolayı bu hastalığın kontrolünün fakat yasaklayıcı tedbirlerin alınmasıyla sağlanabileceğini vurguladı.

Özellikle budama işlemlerinden evvela ve sonraları budama aletlerinin dezenfekte edilmesi, bulaşın dek eliyle geçtiğinin bilinmesi icap ettiğini özetleyen Yerli, başkaca sakat amut dokusunu yakmanın, budama sonrası talaşları temizlemenin, herhangi ortak muhtelif çıban ve yaralanmayı yalan yasaklayıcı yıkamalarla otama etmenin, kirlenmiş alanlara alıngan ağaçları dikmekten kaçınmanın önemine değindi.

Yerli, yaralanmış kavuşum behemehâl koruyan bap ile dezenfekte edilmesi ve budama emek vermesi yapılmaması icap ettiğinin altını çizerek, "Tespit edilmiş bulunduğu tarihten itibaren budama işinin on paralık yapılmaması gerekirdi. 2007 raporlarında da görüldüğü kabilinden bu cins metodlar istilayı arama dibine edinmeyi sağlamaktadır yahut yayılmasını yavaşlatıyor. İzolasyon ile bu işi öteleyebilirdik, engelleyebilirdik, yayılmasını yavaşlatabilirdik." dedi.

"Korularda da yüzdelik 25 oranında bu illet mevcut"

Ağaçların tamamının bu kansere yakalandığıyla dayalı ağır şüphelerinin olduğuna dikkati çekici Yerli, "Bildiğimiz kadarıyla korularda da yüzdelik 25 oranında bu illet mevcut. Bunların yüzdelik 5'inin de ayakta lakin geberik olduğuyla dayalı tespitlerimiz var. İfade ettiğimiz şeyler, bu ağaçların ne düşüncesince kesildiğiyle dayalı ortak korku değil. Tabii ki insanoğlu sağlığı herhangi ortak şeyin önünde. Yarın olabilecek ortak sıkıntı evveliyat tedbirlerin katılması gerekiyor. İlla ki 'Bu ağaçlar kesilecek' diye buyruk verildiyse bilirkişiler kabilinden kesilmesi gerekir. Bu, döşenmemiş kuruya 'Ağaçlar ne düşüncesince kesildi?' kaygısı değil. Dünyanın herhangi ortak durumunda bu metodlar uygulanıyor." biçiminde konuştu.


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler