USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Uzmanından metabolizma hızını kontrol altında tutacak öneriler

Metabolizmanın bünyenin yürüttüğü faaliyetlerin hepsi bulunduğunu tamlayan Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Pınar Çoban Çinko, “Metabolizma hızı, vücudunuzun çalışırken ne denli erke harcadığının göstergesidir. Yaşınız ne denli dinç olursa metabolizmanız da o denli

Uzmanından metabolizma hızını kontrol altında tutacak öneriler
02-12-2021 10:34

Metabolizmanın bünyenin yürüttüğü faaliyetlerin hepsi bulunduğunu anlatım fail VM Medical Park Pendik Hastanesi’nden Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Pınar Çoban Çinko, “Metabolizma hızı vücudunuzun çalışırken ne denli erke harcadığıdır. Bazal metabolizma hızı ise hab halindeki bünyenin hızıdır. Bir öteki deyişle, iç organların ve bünyenin emek vermesi düşüncesince müstelzim asgari erke düzeydir. Buna istirahat hızı da denebilir. Metabolizma düşüncesince müstelzim erke vücudunuza yediğiniz ve içtiğiniz besinlerden sağlanır. Metabolizmanız ortak bakıma sizin iç enerjiniz bulunduğu düşüncesince hayat enerjiniz üstünde de ehemmiyetli tesirleri vardır” sanarak konuştu.

HORMONLAR, İKLİM VE GENETİK DE ETKİLİ

Yaş aldıkça metabolizma hızının da etkilendiğini dile getiren Uzman. Diyetisyen Pınar Çoban Çinko, “Yaşımız ne denli gailesiz olursa metabolizma hızımız da bununla akilane oranlı şekilde şimdi aceleci çalışır. Metabolizmanın şimdi aceleci çalışması, şimdi baş döndürücü erke masrafı demektir. Yaş aldıkça metabolizmamız da yaşlanır ve yavaşlar. Metabolizmamızın hızında gözyaşı faktörünün haricinde genetik, iklim, yeğleme edilen besinler, hormonlar, cinsiyet, kez sayısı ve kıtlık kabilinden nice aktif fiil şimdi rol alır” ifadelerini kullandı.

METABOLİZMA HIZINIZI ÖĞRENİN

Metabolizma hızını ölçmenin beş altı yolu bulunduğunu kail Uzm. Dyt. Pınar Çoban Çinko, “Özellikle bu yöntemlerden en yayılmış olanı yağ-kas ve metabolizma hızınızı, ayrıca dirim bilimsel yaşınızı ölçen cihazlarla beraberce metabolizmanızı ölçmektir. Hatta bu formül ile ehil olduğunuz metabolizma yaşınızı fark öğrenilebilirsiniz” sanarak konuştu.

HIZLI BİR METABOLİZMANIN 7 ŞİFRESİ

Çeşitli alışkanlıklarla metabolizma hızında artma yakalanabileceğini anlatım fail Uzm. Dyt. Çinko, metabolizmayı çabuklaştırma yollarını şu şekilde sıraladı:

“Protein ağırlıklı beslenin: Vücutta işlenen besinler ortada en baş döndürücü erke müstelzim gıda grubu, protein muhtevalı besinlerdir. Egzersiz yapın: Yaptığınız egzersizler kararı vücudunuz erke harcar ve metabolizmanız da bu erke ihtiyacını istikbal etmek düşüncesince meşgul ve hızlanır. Su tüketimini artırın: Günde averaj 2.5-3 litre su soğurmak boşlama edilmemelidir. Vücudumuzun emek vermesi düşüncesince suya ihtiyacımız vardır. Ara kez yapın: Tükettiğimiz rastgele gıda vücudumuzda işlenmek düşüncesince metabolizmamızı çalıştırır. Baharatlardan yararlanın: Kırmızı ateş biber, zencefil, karabiber kabilinden baharatlar beden sıcaklığını ve sinirim hızını artırarak mekanizmayı hızlandırır. Kafein muhtevalı içecekler tüketin: Kafein muhtevalı içecekler tüketilmeli fakat beden üstünde bulunan oluşturucu etkilerinden çevre dozunu abartmamak gerekir. Yeterli ve derneşik uyuyun: Vücudumuzun uyurken kendisini yeniler. Eğer hab saatine ve düzenlerine ilgi etmezsek, vücudumuzun kendisini yenilemesine müsaade vermemiş oluruz ve böylelikle metabolizmamızın namına ilişik ortak mekanizma sağlamasını zorlaştırmış oluruz.”

UZUN SÜRE AÇ KALMAMAYA ÖZEN GÖSTERİN

Uzm. Dyt. Çinko, metabolizmayı yavaşlatan durumlarla bağlılık şu detayları paylaştı:

“Kilo özgülemek yoluna baş döndürücü az ısın ile beslenmek. Hareketsiz ortak hayat tarzı. Uzun devamlı aç kalmak. Kas eksiklikleri yaşamak. Vücudu susuz bırakmak. Hamur işleri ve içimli gıdalar. Yetersiz ve ağır aksak uyku.”

BU BESİNLERE SOFRANIZDA YER VERİN

Uzm. Dyt. Çinko metabolizma düşüncesince altın mesabesinde gıdaları ise şu şekilde sıraladı:

Kırmızı ateş biber, zencefil, keten tohumu, yeşil çay, kahve, tarçın, kuşkonmaz, ananas, yoğurt ve kefir, brokoli, greyfurt.”

GÜNDE 2.5 LİTREDEN AZ SU TÜKETMEYİN

Mevsimine akıllıca semere ve sebzeleri tüketerek metabolizmanızın işlemesini sağlayacak bulunan vitamin ve mineralleri es geçmemiz icap ettiğinin altını çizen Uzm. Dyt. Pınar Çoban Çinko, “Kış aylarında güneşe özlenti kalırız. Güneş bizim düşüncesince ehemmiyetli bir şeydir zira vücudumuz D vitaminini gündüz sebebiyle üretir. D vitaminin metabolizma hızımız üstünde de müspet tesirleri vardır. Bu sebeple belkili ince şita aylarında güneşli günlerden yararlanın. Havaların soğumasıyla beraberce su tüketimine maruz ehemmiyet azalır lakin siz bu hataya düşmeyin. Günde 2.5-3 litre suyunuzu içmeye hizmet gösterin. Kış saatlerinde iklim er kararıp geç aydınlanır. Uyku düzeninizi bozmamaya çalışın. Havalar soğudu sanarak eve kapanmanın da manası yok, yaşamınızın cıvıl cıvıl bulunmasına hizmet gösterin” niteleyerek laflarını noktaladı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler