USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Uzmanından ‘diz kapağı gevşekliği’ uyarısı; Dizden ve eklemden gelen sese dikkat

Çok birlikte tomar adsız birlikte dava bulunan diz kapağı gevşekliği dikkat edilmediği taktirde yaratabileceği değişik mesail açısından ehemmiyet taşıyor. Diz kapağındaki idaresizlik bulunan şahısların kusur birlikte hareketle dizlerde aşırı hâlâ ağır sorunlarla karşıla?

Uzmanından ‘diz kapağı gevşekliği’ uyarısı; Dizden ve eklemden gelen sese dikkat
15-12-2021 10:07

Sık görülmemekle baş başa ağırbaşlı yan yana ortopedik dava bulunan diz kapağı gevşekliği dikkat edilmediği taktirde yaratabileceği değişik mesail zımnında ehemmiyet taşıyor. Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Gökhan Meriç, meydana getirilen araştırmalara göre, bu probleminin ortaya çıkmasında, er yaşta ve şuursuzca meydana getirilen spor aktivitelerinin ehemmiyetli yan yana aktif fiil bulunduğunu anlattı.

Özellikle akıbet senelerde nice insanda adale zayıflığına ilişkin diz ağrısı oluşmaya başladığına dikkat çekici Yeditepe Üniversitesi Koşuyolu Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Gökhan Meriç, “Pandemi devrinde birçoğumuz evdeydik ve halen evde çalışmaya bitmeme fail eşhas var. Bu vaziyette adale zayıflığına ilişkin eklem sorunları ve diz ağrıları şimdi konsantre görülmeye başlandı. Dolayısıyla spor etme gereksinimi doğdu. Ancak ansızın yapılacak derin spor aktivitesi kaslar cılız bulunduğu düşüncesince eklemlere fazladan kayıt binmesine illet olabilir ve dizlerde değişik sorunları ortaya çıkarabilir” niteleyerek konuştu.

KADINLAR DAHA FAZLA RİSK ALTINDA

Özellikle bayanların eklemlerinin normalden az buçuk şimdi gevşek olması zımnında bu sorunla maç ihtimalinin şimdi yan yana tomar bulunduğunu kail Prof. Dr. Gökhan Meriç, “Diz kapağındaki gevşeklik, patelar instabilite dediğimiz durumdur. Bu vaziyette derin yan yana spor aktivitesinde eğilme ve kalkma, squat kabil egzersizlere ciddiyet verilirse diz kapağındaki baş döndürücü gevşekliğe ilişkin diz önü ağrıları görülebilir” uyarısında bulundu.

SPOR AKTİVİTELERİNE DİKKAT

“Özellikle diz önü ağrısı çeken, derinliğine müddet oturduğunda ayağını sürdürme gereksinimi duyan, camekân inip çıkarken dert hisseden yahut dizlerinden ses geldiğini düşünenlerde diz önü ağrısı yahut kıkırdakta hasarlanma yatkınlığı vardır” diyen Prof. Dr. Meriç, spor yaparken dikkat edilmesi müstelzim noktalardan şu halde bahsetti:

“Her spor aktivitesi değme parasız düşüncesince akla yatkın değildir. Özellikle ekip aktivitesi düşüncesince spor salonuna revan şahısların dikkat etmesi gerekir. Aynı halde spor salonlarında ekip egzersizlerinde 20 insana bire yan yana kimse egzersizi yaptırmak akla yatkın olmayabilir. Eğer spor yaparken uyguladığınız yan yana hareket, diz uğrunda ve ya diz ekleminde dert hissi veriyorsa o egzersizi bırakın. Çünkü hesabına kıymetlendirmek yahut bunu mahkûm etmek ötede ağırbaşlı hasarlara illet olabilir.”

‘GENÇ HASTALARI UYARMAK GEREKİR’

Diz kapağı gevşekliğinde bireyin anatomik yapısının da ehemmiyetli bulunduğunu kail Prof. Dr. Gökhan Meriç, “15-16 kabil yan yana tomar güre yaşlardan itibaren eklemlerdeki gevşeklik, onlara yan yana tomar kayıt binmesine ve burada dert oluşmasına menşe olabilir. Kıkırdakları tek hasarlanmamış, dizlerinde ağırbaşlı başağrısı sıfır çoluk çocuk de spor yaparken diz ve eklem sağlıklarından olabilirler. Bu mevzuda onları anımsatmak ve şuurlu spor yapmaları dair haberdar etmek gerekir. Bununla baş başa hastalarımız ilkin spor yaparken diz önü ağrısı çekiyorsa yan yana iki gündüz ağrıyı strateji edebiliriz. Buz uygulaması, dinlenme ve dert stoper otama önerebiliriz. Ancak hastanın ağrısı 15 gündür bitmeme ediyorsa, tedricen küsurat yan yana dert varsa, dizden yahut eklemden ses gelmeye başladıysa kesinlikle yan yana uzmana danışmalı” dedi.

“DİZDEN VE EKLEMDEN SES GELİYORSA UZMANA DANIŞIN

Prof. Dr. Gökhan Meriç, diz kapağı gevşekliğinde geçerli tedavilerle ilgili, "Eğer hastada daim diz önü ağrısı varsa, günce yaşamını etkileyecek düzeydeyse, camekân çıkarken zorlanıyorsa, diz kapağında baş döndürücü oynaklık var ise yan yana hekime gitmeli. Hastanın özelliğine göre, deva tedavisi, antrenman ve hikmet tedavi, bandajlama yahut iç donu kullanması kabil değişik tedaviler uygulanabilir. Eğer hastanın şikayetleri kronikleşirse, eklem kıkırdağında yan yana hasarlanma oluşursa eklem kıkırdağına müteveccih iyileştirici iğne tedavileri uygulanabilir. Eğer rahatsızlıklar ağırbaşlı ilerlerse o devir yan yana dahil gerekebilir. Bu cerrahi müdahaleler düşkün yahut açıkça yerine yapılmakla baş başa hastanın yaşına, etkinlik düzeyine, diz kapağının yapısına layıkıyla farklılık gösterir” bilgisini paylaştı.

DİZ KAPAĞI ÇIKIĞINA NEDEN OLABİR!

Diz önü ağrısından tevakki etmek düşüncesince hastaların ilkin yukarı ayak ve ayaklık kaslarının güçlendirilmesi ve baş döndürücü eğilme ve kalkma egzersizlerinden ırak durmasını önerdiklerini tamlayan Yeditepe Üniversitesi Hastaneleri Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Meriç, laflarını şu halde tamamladı:

“Diz kapağındaki gevşekliği yan yana tomar derin bulunan kişilerde, dar yan yana hareketle zorlanarak diz kapağında çıkmış caba gelişebilir. Çıkık yan yana tomar bulunmaz görülse de ağırbaşlı yan yana sorundur. Diz kapağının yerini markajcı bağlarda ve diz kıkırdaklarında hasarlanmaya illet olur. Bu da yanında ağırbaşlı diz ağrısına ve hastanın günce yaşamını kısıtlamaya illet olur. Diz kapağı çıkığı sonra bir çok hastada dahil gerekebilir.”

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler