USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Uzmanından ailelere önemli uyarı: Bebeğinizi görünmez nanoplastikten koruyun

Bebek ve evlatların mikroplastik ve nanoplastiklere elan aşkın sunulan kaldığını tamlayan Uzm. Dr. Akif Çelik, “Bebeklerin dışkılarında plastik bulunması tansık değildir. Çünkü biberon, giysiler, oyuncaklar, tabaklar, bebek bezleri kabil materyallerin hepsinde, şu demek oluyor k

Uzmanından ailelere önemli uyarı: Bebeğinizi görünmez nanoplastikten koruyun
03-10-2021 13:34

Çamlıca Medipol Üniversitesi Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Uzm. Dr. Akif Çelik, evlat ve evlatların mikroplastik ve nanoplastiklerle elan kalın karşılaştığına dikkati çekerek aileleri uyardı. Uzm. Dr. Çelik, mikroplastiklerin 5 mm'den elan ıvır zıvır ve yakınlarda kirliliğe etken olan, genellikle yer yağı türevli olup suda çözünmeyen parçacıklara denildiğini belirterek “Birincil mikroplastikler direkt 5 mm’den ıvır zıvır yerine imal edilen plastiklerdir. Örneğin; kozmetiklerde, zatî görev ürünlerinde geçer dar boncuklardır. Özellikle bu zamanlarda makyaj, işleme ve yapı malzemelerinde baş döndürücü oranda geçer simler asli mikroplastiğe dayanıklı yerine verilebilir. İkincil mikroplastikler ise şişman plastiklerin giderek parçalanarak 5 mm'den ıvır zıvır boyutlara ufalanmasıyla oluşur. İkincil mikroplastiklere örnek; evlat ve ayrıntılar düşüncesince geçer plastik ürünlerden kopan ve aşınan parçacıklar, bireşimli tekstillerden kopan lifler, taşıt lastiği döküntüleri ve muhtelif plastik partiküllerdir” niteleyerek konuştu.

POŞET ÇAYLARDAKİ NANOPLASTİK İÇİLEN ÇAYLA VÜCUDA GİREBİLİR

Nanoplastiklerin ise 1 nm – 1 μm arası büyüklükteki plastik parçacıklar bulunduğunu tabir fail Uzm. Dr. Çelik, şöyleki bitmeme etti:

“Nanoplastikler fazla ıvır zıvır boyutlarda oldukları düşüncesince göze duvarından geçebilir ve bağırsaklarımızdan emilebilir. Nanoplastikler günce yaşamda sık sık geçer besin malzemelerinden insanoğlu vücuduna geçebilir. Bu mevzuyla ait meydana getirilen ortak çalışmada herhangi ortak demlemede torba çaylardaki masnu ve polietilen tereftalat (PET) torba malzemesinden milyarlarca nanoplastiğin içilen çaya geçmiş bulunduğu gösterildi. Bazı mamüllerin istihsal aşamasında, bazılarında ise paketlemede geçer ambalajlardan ötürü ve ürünün tüketimi sırasında (ortamdan), bazılarında ise elde edilmiş bulunduğu fondan gıdalara mikroplastik kirliliğinin ve bambaşka nice ulama maddesinin geçmesi lakırtı konusudur. Bilimsel tetkikat sonucunda, içmece sularında (şişe su, pınar suları), midye, karides, balık, tuz, şeker, bal kabil yiyeceklerde mikroplastik belirleme edildi. Mikroplastikler başkaca çıkmaz lezzetleri yerine isimlendirilen gıdalara da hem gıdanın kaynağından aynı zamanda istihsal ve istihlak aşamalarından bulaşabilir.”

BEBEK EŞYALARININ ÇOĞU PLASTİKTEN ÜRETİLİYOR

Uzm. Dr. Akif Çelik, evlat ve evlatların mikroplastikler ve nanoplastiklerle elan kalın karşılaştığını tabir ederek, şu uyarılarda bulundu:

“Bebeklerin dışkılarında plastik bulunması mucize değildir. Çünkü biberon, giysiler, oyuncaklar, tabaklar, evlat bezleri kabil materyallerin hepsinde, şu demek oluyor ki bebeklerin etrafındaki herhangi ortak obje plastikle yapılmaktadır. Bunlara raci bebeklerde çoğunlukla ellerini ağızlarına sürükler üste bu eşyaları ısırır ve kopan gözle görünmez mikroplastiklere verilen kalık olur. Bu sebeple bu tip ürünleri alırken denetiminin bulunduğu TSE belgeli mahsulat yeğleme etmeliyiz ve bozulma ergin kadük ürünleri kullanmamalıyız.”

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler