USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Uzmanından afet çantası hazırlama önerileri

Afet ve acele gidiş çantasının hazır olmasının oluşabilecek natürel afetler karşısında sahn kurtarabileceğini tamlayan İlk ve Acil Yardım Program Başkanı Öğr. Gör. hasret Karagöl, çantanın zarfında kesinlikle acele gereksinimlerin ve kalburüstü evrakların saklanması icap

Uzmanından afet çantası hazırlama önerileri
09-11-2021 11:47

Yaşanan saf afetler kararında oluşabilecek maddesel ve tinsel kayıpları en organ indirmenin camiası bilinçlendirmek ve eğitmekle beklenir olabileceğini tamlayan Altınbaş Üniversitesi İlk ve Acil Yardım Program Başkanı Öğr. Gör. hasret Karagöl, afetlere tedarikli olmanın önemini vurguladı. Afet ve evgin boyut çantasının hazır olmasının sahn kurtarabileceğini anlatım fail Karagöl, “Örneğin zelzele sonrası geçmiş 72 saatte, iane ekipleri ulaşana denli evgin ihtiyacınız olan şeyleri ve kıymetli evraklarınızı saklayacağınız birlikte Afet ve Acil Durum Çantası sizin ve sevdiklerinizin yaşamını kurtarabilir” dedi.

HAZIR VE ULAŞILABİLECEK YERDE OLMALI

Afetlerden doğrudan sonraları gerekseme duyabilecek materyallerin bulunmuş olduğu birlikte çantanın hazır ve ulaşılabilecek birlikte yerde olmasının ehemmiyetli bulunduğunu tamlayan Öğr. Gör. hasret Karagöl, çantanın, mesul olunan ad yahut eşhas (bebekler, yaşlılar, engelliler) ve var ise yerel zooloji düşüncesince lazım gereksinimleri da içermesi icap ettiğini vurguladı.

Karagöl, “Bir afet sonrası yiyecek, meşrubat ve evgin gereksinimleri gerçekleştirme edebileceğiniz bölgelere ulaşamayabilirsiniz. Küçük yaralanmalarınız var ise bunları kendiniz giderebilirsiniz. Bu yüz bağlam düşüncesince afet çantanızın içre olması gerekenleri akla yatkın belirleyip, çantanızı hazırlop ulaşacağınız birlikte yerde saklamanız aşırı önemlidir. Afet ve evgin boyut çantası yalnızca evinizde, iş yerinizde değil okulunuzda, sınıfınızda da olmalıdır” ifadelerini kullandı.

“ENGELLİ BİREYLER, ÖZEL İHTİYAÇLARINI MUTLAKA ÇANTALARINA KOYMALI”

Engelli bireylerin hususi gereksinimlerini da çantalarına eklemeleri gerektiğine yer veren Karagöl, çantanın içre mevcut kayıt ve içecekleri derneşik kendisine arama ederek, bozulmadan ne gizlemesi icap ettiğinin öğrenilmesini önerdi.

KOLAY BOZULMAYACAK GIDALARA YER VERİN

Yiyecek ve içeceğe levent boylu müddet ulaşılamayacağı düşünülerek, kesinlikle hazırlop bozulmayacak gıdalara evleviyet verilmesi icap ettiğini vurgulayan hasret Karagöl, kip birlikte Acil Durum Çantası sıralaması hazırladı. Karagöl, “Yüksek kalorili, vitamin ve karbonhidrat içeren, su kaybını yapan ve dayanıklı, tez bozulmayan gıdalar; konserve, mobilyasız meyveler, tahin–pekmez, semere suyu kabilinden yiyecekler çantanızda olabilir” dedi.

Karagöl, gelişigüzel birlikte familya üyesi bile bile tam içmece suyu alınmalısı icap ettiğini anlatım etti.

ÖNEMLİ BELGE FOTOKOPİLERİNİ BULUNDURUN

Çantanın içre ehemmiyetli belgelerin fotokopilerinin olması icap ettiğini de hatırlatan Karagöl, “Nüfus cüzdanı, ehliyet, tapu, sigorta, ruhsatname belgeleri, mecburi zelzele poliçesi, diplomalar, pasaport, vezneci cüzdanı, yerel hayvanların afiyet karnesi kabilinden evrakların fotokopileri çantada olmalı” niteleyerek konuştu.

ÇANTADA GİYECEK DE OLMALI

Karagöl, çantanın arasında iç çamaşırı, çorap, empermeabl ve iklime makul giysilerin olması icap ettiğini söyledi.

HİJYEN MALZEMELERİ KOYUN

Çantanın içre hıfzıssıhha malzemelerinin de olması gerektiğine özen çekici Karagöl, “Çantada, sabun ve dezenfektanlar, diş fırçası ve macunu, yaş mendil, abdesthane kâğıdı ve sağlıklı ped de bulunmalı” dedi.

BU MALZEMELERİ KOYMAYI DA UNUTMAYIN

Karagöl, çantada bulunması müstelzim gayrı malzemeleri de şöyleki sıraladı:

“İlk iane çantası, Uyku tulumu yahut battaniye, Çakı, düdük, ıvır zıvır makas, kâğıt, kalem, pilli radyo, elektrik feneri ve redif piller.”


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler