USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Uzmanı uyardı: Meme kanserine karşı doymuş yağlardan uzak durun 

Meme kanseri ve tagaddi ortada bir çok kanserde bulunduğu üzere çelimli birlikte birlikteliğin bulunan bulunduğunu kail İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Fatma Özenç Turşak, “Doymuş yağdan ensesi kalın gıdalarla beslenenlerde emcek kanseri sıklığı 2 büküm artmaktadır. Bu gıdalar

Uzmanı uyardı: Meme kanserine karşı doymuş yağlardan uzak durun 
14-10-2021 10:44

Uzmanlar yaş, irsî geçiş, geç yaş dönümü yaşı, obezite, östrojen hormonu, çağcıl yaşam, ruhsal gerilim faktörleri, hayat seçimi üzere nice riziko faktörünün haricinde gayrisıhhi beslenmenin de emcek kanserinin ehemmiyetli sebepleri ortada öne çıktığını vurguluyor.

ŞEKER, UN VE YAĞ ÜÇLÜSÜNE DİKKAT

Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) kusurlu tagaddi ve şişmanlığın kansere minval açan faktörlerden en önemlisi bulunduğunu belirttiğini tabir fail Medical Park Bahçelievler Hastanesi’nden İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Fatma Özenç Turşak, kanserden tevakki etmek ve tekrarlamasını engel peyda etmek düşüncesince rejim programından çıkarılması müstelzim gıdaları şu halde anlattı:

“Diyet yaparken nazarıitibar edilmesi ve uzak durulması müstelzim besinler ortada bilhassa arıtılmış şeker, arıtılmış parafin un ve Omega-6 ağırlıklı trans yağlar, bilhassa ay çiçek, mısır, soya fasulyesi fasulyesi antagonist ve hidrojenize yağlar gelmektedir. Şişman ve aşırı kiloluluk problemi bulunan kadınlar, arıtılmış un ve arıtılmış şekerden kaçınmalı ve egzersizle insülin direncini ortadan kaldırmalıdır. Hiçbir halde tatlandırıcı ve tatlandırıcı içeren light kayıt ve içecekler tüketilmemelidir. Patates kızartması, beyazlatılmış ve ya tatlandırılmış kahvaltı gevrekleri, şeker hastalığı hastalığı katılarak meful reçel, jöle, komposto, şurup şeklinde meyve, lezzetli ve tatlandırıcılı sonuç sularını tüketmemeye ihtimam gösterilmelidir.”

DOYMUŞ YAĞLARI TÜKETENLERDE KANSER RİSKİ 2 KAT ARTIYOR

Yapılan anaç icraat kararında menopozdan sonraları yağ tüketimi ortak tomar bulunan hanımlarda emcek kanseri sıklığının açıkça namına arttığını tamlayan Uzm. Dr. Turşak, “Doymuş yağdan varlıklı gıdalarla beslenenlerde emcek kanseri sıklığı 2 kıvrım artmaktadır. Bu gıdalar ortada sosis, salam üzere mamul et ürünleri, krema, muhtelif çikolata, çörek ve bisküviler arazi almaktadır. Kırmızı etin işlenmesi ve pişirilme yöntemi de kanser pozitif etkiye menşe bulunan heterosiklik aminlerin oluşumuna menşe olmaktadır. Alkol tüketimi ile emcek kanseri ortada da alışveriş mevcuttur. Günde 3 cam yahut hâlâ ortak tomar içki tüketen insanda emcek kanserine yakalanma riskinin efdal bulunduğu bildirilmiştir” ifadelerini kullandı.

KANSERDEN KORUYUCU ETKİSİ OLAN BESİNLER

Meme kanserinde hayati fonksiyonların yanı esna derneşik ve dosdoğru beslenmenin önemine nazarıitibar çekici Uzm. Dr. Turşak, emcek kanserinden korunmamızı sağlayacak gıdaları şu halde sıraladı:

“Karoten: Havuç, lahana, fasulye benzeşim sebzelerde mevcut ortak konu olup derneşik tüketiminin emcek kanseri riskinde orta eksilme ile münasebetli olabildiği bildirilmektedir.

Flavonol: Soğan, brokoli, maydanoz, yağız çay, yeşil çay ve kereviz üzere muhtelif sebzelerde mevcut maddeler olup, emcek kanseri riskinde azalmaya etmen bulunduğunu yayınlayan icraat mevcuttur.

Meyve: Meyve tüketiminin artmasının anti-oksidan nitelikleri itibarı ile emcek kanseri sıklığında eksilme ile münasebetli olabildiği görüşü savunulmaktadır. Anti-oksidan mahsulat A, C, E vitaminleri ve selenyumdur.

Turpgiller: Menopoz önceleri hanımlarda turpgiller (kırmızı turp, parafin turp ve şalgam), brokoli ve Brüksel lahanasının ihtiva ettiği izotiosiyanatın bilhassa östrojen metabolizması ilişkin ağırlık yaparak emcek kanseri riskini düşürdüğü bildirilmektedir. Karotenoid izoflovan A, C, E vitaminleri de riziko azaltmakta başka etkilidir.

Tam tahıllı besinler: Havuç, kabak, karnabahar, süsen tohumu, sarımsak, sızdırılmış zeytinyağı, kayısı, şeftali, armut, üzüm, bal kabağı ve kiraz da lignan açısından varlıklı başka göveri ve meyvelerdir. C vitamini içeren besinler ile tüketilmeleri önerilmektedir.

B6, B12 ve folik asit: Yapılan birtakımı çalışmalarda, yaş dönümü sonrası hanımlarda B6, B12 ve folik hamız beraberce kullanımının emcek kanseri ve meşime ağzı kanseri riskini azalttığı gösterilmiştir. Folat açısından kifayetli tagaddi üzere katıksız ürünler ile beslenmiş hayvanın karaciğeri, ıspanak benzeşim derin yeşil yapraklı sebzeler, kavun, portakal suyu, enginar, pancar, brokoli, bamya ve mobilyasız baklagiller yeğleme edilebilir.

Tereyağ: Yağ olarak, (gerçek ilgisiz sıkım) sızdırılmış zeytinyağı ve katıksız süresince yetişen ve elbette ürünler ile beslenmiş bulunan hayvanların sütlerinden elde edilmiş elbette sadeyağ kullanılabilir.

Balık: Yağ grubu süresince Omega-3 açısından varlıklı tagaddi de (Omega-3 yağ asidi bulunan EPA sayesinde) kanser riski oluşumunu azaltıyor. Özellikle haftada 1-2 defa balık tüketilmesi önemlidir. Ancak kom balığı ve ya ağırbaşlı metallerden varlıklı sularda canlı balıklar yeğleme edilmemelidir. Bununla bu arada Omega-3 balık antagonist içeren besinlerden varlıklı beslenmenin emcek kanseri riskini azalttığı bildirilmektedir.”

TARIM İLACI KALINTILARINDAN UZAK DURUN

Karbonhidrat namına mükemmel hububat ürünlerinin, körpe sonuç ve sebzelerin tüketilmesi icap ettiğini tamlayan Uzm. Dr. Turşak, “Tüm sonuç ve sebzelerin uzvi olanlarının yeğleme edilmesi önemlidir. Üzerinde ekincilik ilaçları kalıntılarının bunduğu göveri ve meyveler sağlığınıza yarardan ortak tomar dokunca oluşturur. Elma, armut, şeftali, nektarin, çilek, kiraz, al dut, üzüm, biber, kereviz, yeşil fasulye, patates, ıspanak, kıvırcık koyun koyun salata, salatalık, incelmemiş ve bal kabağı ekincilik ilaçlarından en aşırı etkilenen ve uzvi tüketilmesi tavsiye edilen gıdalardır. Protein deposu olarak, engellenmeyen dolaşan ve elbette sönümsüz hayvanların etini ve yumurtasını kemirmek aşırı faydalıdır. İçme suyunuzu, hararetli ekincilik bölgelerinde nitrat ve ekincilik ilaçlarının varlığı itibarı ile aykırı suları ve nehirler kirlendiğinden, bu sahaların dışındaki kaynaklardan elde edilmiş bembeyaz su kaynaklarından elde etmeye nazarıitibar edin. Evinizde kayaç tuzu ayrıca salatalarınıza katacağınız tuzun asetat billur namına doğada mevcut Himalaya tuzu bulunmasına nazarıitibar edin. Tansiyon yüksekliği olanlar tuzu hâlâ tetik namına kullanmalıdır” dedi.

KARNABAHAR VE SARIMSAK KANSERE KARŞI FAYDALI

Sarımsağın hepsi kanserlerde gıda desteğinde evvel kâmil geldiğini ve tüketiminin enikonu ehemmiyetli bulunduğunu vurgulayan Uzm. Dr. Turşak, “Sırasıyla başka yararlı mahsulat pırasa, ıspanak, pancar, karalahana, yeşil soğan, gözleme brokoli, karnabahar, kıvırcık, soğan, yeşil fasulye, mor lahana, kuş konmaz, kereviz, şalgam, eğrelti otu, kabak, al biber, gülük bağ, rezene, yeregeçen ve mevsiminde peyda etmek kaydıyla görgüsüz ve domates başka ürünlerdir. Hayatınıza gerçekli kefir, ekşiyebilen ev inşası elbette yoğurt, yavşak ve boza üzere probiyotiklerden varlıklı gıdaları dâhil etmenizi öneririm. Ayrıca yemeklerinizi anadan görme yöntemlerden buğulama ve buharlı pişirme ile pişirin” niteleyerek konuştu.

ERKEN TANI ÇOK ÖNEMLİ

3000 menopozlu avrat ortada meydana getirilen çalışmada göveri tüketimin aşırı bulunduğu grupta yüzdelik 37 hâlâ az emcek kanseri görüldüğünün ortaya çıkarıldığını tamlayan Uzm. Dr. Turşak, “DSÖ’nün önerilmiş bulunduğu göveri ve sonuç tüketimi günde 5 porsiyon kadardır. Tüm kanserlerde bulunduğu üzere emcek kanserinde de er teşhis ve otama aşırı önemlidir. Düzenli emcek muayenesi yaptırmanızı öneririm” niteleyerek laflarını noktaladı.


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler