USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Uzmanı uyardı: Meme kanseri dünyada en sık görülen kanser türü

Dünyada 2020 senesinde 2.3 milyon dünkü emcek kanseri olayı belirleme edildiğini tamlayan Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Eser, “Meme kanseri; olaylarda sonuç senelerde yaşanmış olan çabuk çoğalma kararında akciğer kanserini geride bırakarak en sık görülen kanser türü ol

Uzmanı uyardı: Meme kanseri dünyada en sık görülen kanser türü
04-10-2021 10:34

Meme kanserinin, eş ve hanımlarda görülen kanser vakalarının yüzdelik 11,7'sini oluşturduğunu tabir fail VM Medical Park Pendik Hastanesi’nden Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Eser, “Dünyada 2020 senesinde 2.3 milyon dünkü emcek kanseri olayı belirleme edildi. Meme kanserindeki bu artış, elan ilkin en sık görülen kanser türü bulunan akciğer kanserini geride bırakarak en sık görülen kanser türü bulunmasına defa açtı. Avrupa ve Kuzey Amerika’da 1980’li ve 1990’lı yıllardaki baş döndürücü çoğalma akıbet yıllarda değişmez müşterek çözüm alarak salname yüzdelik 0,5’lik müşterek çoğalma oranını yakaladı. Önceki yıllardaki artışın sebepleri ortada radyolojik taramanın da tesiri yer aldığı düşünülmektedir. Türkiye’de ise akıbet 5 yılda emcek kanserinde ehemmiyetli müşterek artışın belirleme edilmediği belirtilmektedir” diyerek konuştu.

TÜRKİYE’DE GÖRÜLME ORANI 100 BİNDE 46

Meme kanseri kaslı devletlerde ufak tefek devletlere nazaran elan aşkın görüldüğünü tamlayan Prof. Dr. Eser, “Dünya’nın en sık emcek kanseri görülen ülkeleri; Avustralya, Yeni Zelanda ve Belçika’dır. Avustralya’da emcek kanseri görülme sıklığı beniz binde 95.5, Belçika’da 90.5, Kuzey Amerika’da 89.4, Kuzey Avrupa’da ise 86.4’tür. Türkiye’nin de içre bulunmuş yer aldığı Batı Asya’da emcek kanseri görülme sıklığı beniz binde 46.6’dır” ifadelerini kullandı.

Kovid-19 pandemisinin ilkin vakitlerde emcek kanseri hastalarının hastaneye gelmeye korkmaları kararında kâffesi dünyada müşterek gecikmeye ve elan ati aşamada hekime başvurmalarına illet bulunduğunu laflarına ekleyen Prof. Dr. Eser, fakat ilkin dalavere atlatıldıktan sonradan bu etkinin aşkın azaldığını belirtti.

ARTIŞTA OBEZİTE FAKTÖRÜ GÖZ ARDI EDİLMEMELİ

Artışın nedenlerinde kaslı ülkelerdeki ömür stilinin en sansasyonel etken kendisine düşünüldüğünün altını çizen Prof. Dr. Eser, şunları söyledi:

“İkinci tam averaj hayatın derinliğine olması ve afiyet muayeneleri ile belirleme edilmektedir olması da istatistiklere çoğalma kendisine yansımaktadır. Batı tipi ömür stilinde hanımlar geç evlenmekte, bebek sahibi olamamakta yahut elan az bebek sahibi olup, elan az emzirmektedirler. Doğum arama haplarının kullanması elan fazladır, yaş dönümü sonrası hormon tedavileri elan sık uygulanmaktadır. Artışta bu hormonal faktörlerin rolünün de yer aldığı düşünülmektedir. Batı tipi ömür stilinde uyanıklık çekici ikinci ehemmiyetli etken ise tagaddi türü ve obezitedir. Batı camiasında içki tüketimi fazladır, Akdeniz ülkelerine mucibince elan az nebati besin tüketilmekte, yağ payı müşterek tomar tagaddi elan ön plandadır. Gelişmiş devletlerde çok aşırı kiloluluk oranı, ufak tefek devletlere mucibince ince yüksektir. Obezite emcek kanserinin gelişmesinde sansasyonel bulunan faktörlerden birisidir.”

MEME CİLDİNDEKİ ÖDEM VE KIZARIKLARA DİKKAT

Meme kanserinin kaslı toplumlarda genel anlamda radyolojik takiplerde elan belirgi vermeden belirleme edilebildiğini kail Prof. Dr. Eser, “Az kaslı ülkelerdeki hastalar ise en sık memelerinde yığın ayırt ederek doktora başvururlar. Meme kanserinin başka ehemmiyetli belirtileri emcek ucunda yahut teninde çekinti, ödem, emcek ucundan sıkmadan kendinden mevrut akıntı, koltukaltında ele mevrut kitle, memenin tümünün ansızın kızarıp şişmesi olabilmektedir” dedi.

ONKOPLASTİK AMELİYATLAR TERCİH EDİLEBİLİR

Meme kanseri cerrahisinde ameliyatlardaki uran tecrübenin artması, hastaların derinliğine fasıl kâr bilgilerinin birikmeye başlaması dolayısıyla elan aşkın onkoplastik ameliyatların yapıldığını tabir fail Prof. Dr. Eser, “Artık mastektomi yapmış olup memesinin tamamını aldığımız hastaların iri müşterek çoğunluğu, şayet kendileri yeğleme etmiyorlarsa memesizliği on paralık yaşamıyorlar. Bu sahn kalitesi açısından aşkın ehemmiyetli müşterek faktör. Aynı cerrahi müdahale seansında memenin içini boşaltıp memeye silikon yahut öz adale ve cilt-cilt altı yağ dokuları ile dünkü emcek oluşturabiliyoruz. Son senelerde elan ilkin adale dibine yerleştirdiğimiz silikonları kimi dirim bilimsel materyaller kullanarak dikme ten altına, doğrusu memenin katıksız planına konumlamak yönündeki tandans arttı. Bu biçimde parasız elan az dert duymakta, cerrahi müdahale elan endamsız sürmekte, bir çok parasız ten dibine konan silikon ile elan katıksız müşterek emcek görünümüne cemaat olabilmektedir” diyerek konuştu.

Erken derece emcek kanserinde memedeki kitlesi küçük, koltukaltına yayılım belirleme edilmemiş hastaların cerrahi müdahale edilmesi gerektiğine uyanıklık çekici Prof. Dr. Eser çor dernekevi ati evredeyse (memedeki yığın yetik cildi tutmuş ve koltukaltına yayılmışsa) ilkin kimyasal tedavi yapıldıktan sonradan cerrahi müdahale yapılması icap ettiğini belirtti.

MEME KORUYUCU CERRAHİ TÜMÖRÜN BÜYÜKLÜĞÜNE GÖRE DÜŞÜNÜLEBİLİR

Memenin tamamının alınmayıp hemen tümörün açık ve ak pak sınırlarla çıkarıldığı ve daha sonra da memeye ışın tedavisi geçerli cerrahi operasyona ‘meme esirgeyici cerrahi’ denildiğini tabir fail Prof. Dr. Eser, laflarına şu biçimde bitmeme etti:

“Ameliyatı gerçekleştirmek düşüncesince emcek yapısının ehliyetli büyüklükte, ur kitlesinin de aşkın iri olamaması gerekir. Eğer tümörü ak pak sınırlarla çıkardıktan sonradan memenin yüzdelik 20’sinden fazlasını kabul etmek mecburiyetinde kalacaksak, bu parasız emcek esirgeyici cerrahiye akıllıca değildir. Ameliyattan sonradan ise hastalara takipleri aksatmamalarını, maaş öz muayenelerini yapmalarını öneriyoruz. Kilo almamaları aşkın önemli. Mümkünse cisim direncini destek olmak açısından günce egzersizler, derneşik uyku, derneşik sahn ve var ise vitamin eksikliklerinin giderilmesini istiyoruz.”

ERKEKLERDE DAHA GEÇ EVREDE TESPİT EDİLİYOR

Her 100 hanıma yanıt 1 beyde emcek kanseri görüldüğünü kail Prof. Dr. Eser “Erkeklerde rutin izlem bulunmadığı düşüncesince bir çok kez emcek kanseri elan geç aşamada belirleme edilebiliyor. Erkeklerde emcek kütlesi emcek esirgeyici cerrahiye aşkın akıllıca bulunmadığı düşüncesince rutinde mastektomi ameliyatı yapılmaktadır” dedi.


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler