USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Uzmanı uyardı: Haftada minimum bir kez karın ağrısı çekiyorsanız dikkat

Huzursuz Bağırsak Sendromu namına da tanıdık IBS, toplumda enikonu yayılmış görülmesine rağmen aldığı kadar tanınmaması dolayısıyla hastalar otama düşüncesince devir kaybedebiliyor. Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Emine Köroğlu, IBS’in bireyin hayat standardını ağırba

Uzmanı uyardı: Haftada minimum bir kez karın ağrısı çekiyorsanız dikkat
03-11-2021 16:03

Toplumda ilkin 18-30 gözyaşı arasındaki güre nüfusta henüz münteşir tanıdık IBS, Inflamatuvar bumbar rahatsızlığı ve ya bumbar kanseri kabilinden henüz çın ihtimalî bumbar sorunlarıyla irtibatlı olmasa da yarattığı ruhsal gerilim ve ruhsal mesail zımnında ferdin dirim standardını çın miktarda etkileyen ehemmiyetli bir dava oluşturuyor. Yeditepe Üniversitesi Kozyatağı Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Emine Köroğlu, bile hastalığın otama edilmemesi yerinde hem yaşanmış bulunan fizyolojik mesail bununla müşterek ruhsal tesirleri zımnında bir tomar çın iş gücü kayıplarına illet olabileceğini hatırlattı.

KADINLARI DAHA FAZLA ETKİLİYOR

IBS’in illet ortaya çıkmış bulunduğu ile ait değişmez bir bilginin bulunmadığını fakat ruhsal gerilim faktörünün hastalığın semptomlarını çirkin etkilediği tamlayan Doç. Dr. Emine Köroğlu; “IBS'in ortaya çıkmasında kalıtım bilimi ve çevresel faktörler, stres, enfeksiyon, mikrobiyota, anksiyete, depresyonun gösteriş oynadığı biliniyor. Bununla baş başa hastalığın hanımları henüz bir tomar etkilediği de gözlemleniyor. Ancak burada da etkenin ne bulunduğu değişmez adına ortaya konmuş değil” niteleyerek konuştu.

BELİRTİLER KİŞİDEN KİŞİYE FARKLILIK GÖSTERİYOR

IBS’in işlevsel kabarıklık yahut dispepsi adına tanımlanan er doyma, karın fevk mutedil kısmında ağrı ile kendini yayınlayan hastalıklarla karıştırılabildiğini hatırlatan Doç. Dr. Emine Köroğlu, hastalığın başkalık edici belirtileriyle ait şu detayları verdi:

“IBS’de karın ağrısıyla birlikte; büzülme dominant formunda kabızlık, cır cır dominant formunda cır cır ve ya kabız-ishal atakların baş başa bulunduğu kompozit kimse IBS görülebilir.”

Huzursuz bumbar sendromu belirtilerinin insandan insana tahavvül gösterebileceğini tamlayan Doç. Dr. Emine Köroğlu, “Her hastada ayrımlı şiddette bir resim oluşturur. En münteşir tanıdık belirtileri ise; dışkılama sonrası karakteristik adına ağız ağıza ve ya azda olsa ortadan koruyucu karın ağrısı, kasınç yahut şişkinlik, baş döndürücü gaz, cır cır yahut kabızlık: Bazı hastalarda birbirini izleme fail cır cır ve ölme nöbetleri, dışkıda mukustur. Huzursuz bumbar sendromu bulunan hastalar, devir kurnaz gösterge ve şikâyetlerin henüz çirkin bulunduğu ataklar ve ağız ağıza kaybolduğu tatil dönemleri yaşar” niteleyerek konuştu.

ŞİKAYETLERİN SON 3 AYDIR VAR OLMASI GEREKİR

“Bu şikâyetlerin akıbet 6 ayda ortaya çıkması ve akıbet 3 aydır da bitmeme etmesi şeklinde IBS düşünülmelidir” diyen Doç. Dr. Emine Köroğlu, tanıyla ait şu detayları verdi:

“IBS’in en açıkça özelliklerinden bir tanesi de şikâyetlerin şeb yatarken görülmeyip, çağ ortamında kendisini göstermesidir. Dolayısıyla marazlı hikayesinin katılması akıbet etap ehemmiyet taşır. Tanı, balıketinde bağırsakta bire bir şikâyetlerle seyreden ayrıksı rahatsızlıkların (tümör, yangılı bumbar rahatsızlığı vb.) bulunmadığı belirleme edildikten sonraları konur. Zira, hastalar genellikle dokunmabana korkusuyla hekime başvurur. Bunun ortamında rüçhan adına etraflıca hikâye katılması ve fiziksel araştırma yapılması gerekir. Kanser ve ya ayrıksı ağırbaşlı bir rahatsızlıkla karıştırılmasını engel olmak düşüncesince çağ tetkikleri, dışkıda duyurulmayan kan, fleksible sigmoidoskopi ve ya kolonoskopi ile bumbar içinin mükemmel adına görülmesi ve görüntüleme şekilleri yapılması gerekebilir. IBS, balıketinde bumbar rahatsızlığı adına bilinse de kâffesi göden bumbar sistemini etkiler. Farklı hastalıklarla karıştırılmaması düşüncesince araştırmaların titizce yapılması gerekir.”

TEDAVİDE HASTA UYUMU ŞART

IBS’in, tedavisinin derinlemesine vadede yönetilmesi müstelzim vakayiname bir dert bulunduğunu ve dikkat edilmezse yineleme riskinin faziletli bulunduğunu kail Doç. Dr. Emine Köroğlu, “Hastanın şikâyetlerine müteveccih otama düzenlenir, antispasmodik, laksatif, antibiyotikler ile otama edilir. Tedavi edildikten sonraları şikâyetler tekrarlayabilir” dedi.

IBS tedavisinde hastaya yaşamış bulunduğu probleminin mükemmel adına ne bulunduğunun bir tomar güzel anlatılması icap ettiğinin altını çizen Doç. Dr. Emine Köroğlu, hırçın taktirde hastanın tedaviye uzlaşma sağlayamadığını ve geçmeyen şikayetleri zımnında arayışlarına bitmeme ettiğini belirtti. Medikal tedaviyle baş başa hastanın dikkat etmesi gerekenler üzerine Yeditepe Üniversitesi Kozyatağı Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Köroğlu, “Öncelikle bazısı dirim seçimi değişikliklerine gerekseme duyulur ki bunların başlangıcında idman gelir. Egzersiz günce rutinin bir parçası durumuna gelmeli. Bu hastaların günde minimum 45 dakika yürümesini öneriyoruz. Zaman ortamında şikayetlerin giderilmesinde başkalık yarattığı görülecektir. Bunun indinde tabii metin nemalanmak de önemli. Fast food seçimi beslenmekten ırak durmalı, sağlıklı, yeterli, kararlı beslenmeli, aceleci aşındırmak yenmemeli, şeb geç saatlerde aşındırmak yememeye dikkat edilmeli ve sigara, alkolden ırak durulmalı” ifadelerini kullandı.

PANDEMİYLE BİRLİKTE IBS VAKALARI ARTTI

Son çağda IBS problemine müteallik farkındalığın artmasıyla bahis konusu şikâyetlerle hekime müracaatta artma bulunduğunu kail Doç. Dr. Emine Köroğlu, “Covid-19 enfeksiyonun bağırsaktaki mikrobiyota üstündeki muhtemel etkilerinden ötürü Irritable Bağırsak Sendromu pandemi çağında henüz pıtrak görülmeye başlandı. Bununla baş başa pandeminin yarattığı değme muhtelif stresin de bağırsakların fonksiyonlarını bozmuş bulunduğu düşünülüyor” niteleyerek konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler