USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Uzmanı uyardı: Bacakta ani ağrı ve şişlik tromboz işareti olabilir

Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. İhsan Alur, “Ani ortak biçimde başlamış olan bacakta şişlik ve ağrı, koyu ven trombozu belirtisi olabilir. Eğer bu belirtiler aldığı kadar ciddiye alınmazsa, şahıslarda pulmoner emboli (akciğere dem haiz damarların pıhtı ile tıkanması v

Uzmanı uyardı: Bacakta ani ağrı ve şişlik tromboz işareti olabilir
22-10-2021 10:28

Vücudumuzdaki indinde damarın içki pıhtılaşması kararında tıkanması ile ortaya çıkan, el ortada ‘damar içi pıhtılaşma’ kendisine tanıdık tromboz, er engelleme edilmezse hastanın yaşamını kaybetmesine kez anahtar derece kurnaz ve ölümsek indinde çor kendisine gösteriliyor.

Trombozun çoğu kez toplardamarlarda oluşmakla beraberce atardamarlarda da (arterlerde) görülebileceğine uyanıklık çekici İSÜ Medical Park Gaziosmanpaşa Hastanesi’nden Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. İhsan Alur, uyarılarda bulundu.

ERKEN TANI HAYATİ ÖNEM TAŞIYOR

Derin venlerde oluşan trombozun ‘derin ven trombozu’, sathi venlerde oluşan trombozun ise ‘tromboflebit’ kendisine tanımlandığını kaydeden Op. Dr. İhsan Alur, başta dip ven trombozunda er tanının konularak tedaviye eskiden başlanmanın; oluşabilecek komplikasyonları (akciğer atardamarına pıhtı atılması, alevli ayak ağrısı, sürekli ayak şişliği) karşılamak açısından dirimlik ehemmiyet taşıdığını tabir etti.

PULMONER EMBOLİ TEHLİKESİNE DİKKAT

Op. Dr. İhsan Alur, “Derin ven trombozunun en sakıncalı komplikasyonu pulmoner emboli gelişme göstermesi (yani akciğere içki haiz damarların pıhtı ile tıkanması ve kanın müvellidülhumuza oranında aceleci düşüşle sonuçlanan teneffüs yetmezliği gelişmesi) ve er engelleme edilmezse hastanın yaşamını yenilgi riski taşımasıdır. Derin ven trombozu başkaca toplumda münteşir iş gücü kaybına/ekonomik kayıplara etmen olmaktadır ve bireylerin dirim standardını ehemmiyetli seviyede negatif etkilemektedir. Bu sebeple dip ven trombozunun bilincinde kazanmak ve komplikasyonlarını güzel aşina kazanmak gerekmektedir” diyerek konuştu.

Ani indinde biçimde başlamış bulunan bacakta şişlik ve ağrının dip ven trombozunda en ehemmiyetli belirtiler bulunduğunu kail Op. Dr. İhsan Alur, “Bacaktaki şişlik hasebiyle dolaşık artışı olur, akım sırasında ise ağrı ve duyarlık gelişir. Yürürken yahut ayakta çakılı dururken bacakta şişlik ve ağrı elan da artar. Klinik bulgularla beraberce şişlik bulunan ayak toplardamarlarının mülevven Doppler Ultrason görüntülemesiyle (damar içindeki pıhtının görüntülenmesiyle) kesme teşhis konur” dedi.

BÜYÜK ORTOPEDİK AMELİYATLAR, OBEZİTE VE KANSER RİSKİ ARTIRIYOR

Op. Dr. İhsan Alur, derinliğine müddet hararetli bakımda düzelmek kararında akım kısıtlılığı yaşamak, iri ortopedik ameliyatlar buyurmak (kalça kırığı, takma ameliyatları), morbid obezite, gelecek yaş, hiperlipidemi (kan yağlarının efdal olması), gelecek aşama his yetersizliği, çalışkan sigara içiciliği, dokunmabana rahatsızlığı varlığı (özellikle akciğer, karaciğer, pankreas, sütun kanseri, meme, prostat) kemoterapi, sürekli santralci venöz kateterler, kalıtım bilimi pıhtılaşma bozuklukları ve sedanter dirim seçimi (hareketsiz dirim stili) dip ven trombozunda en ehemmiyetli riziko faktörleri bulunduğunu belirtti.

SON 2 YILDA PANDEMİ NEDENİYLE TROMBOZ VAKALARI ARTTI

Dünya’da ve Türkiye’de sayı farkı insanoğlu ömrünün uzaması, canlı nüfusa göre nemli nüfusun artması, dokunmabana hastalıklarının kesif görülmeye başlaması, başta sonuç 2 yılda koronavirüs pandemisine ilişkin kendisine tromboz olaylarındaki artışın dip ven trombozunun önemini indinde kıvrım elan artırdığını vurgulayan Op. Dr. İhsan Alur, hastalığın tedavisi huzur ise şu detayları paylaştı:

“Karşımızda tedavisi imkânsız indinde çor bulunmuyor. Tam aksine, er çağda (akut) ayırt edilirse, yüzdelik 100‘e DOĞRU indinde muvaffakiyet oranıyla damarın içinde oluşuk mevcut trombüs şu demek oluyor ki pıhtı eritilebilir, alışkanlık açılabilir ve içki akışı esasen sağlanabilir. eğer süreğen çağda tromboz belirleme edilirse, gine pıhtı inhibitör ve içki tiner (kan sulandırıcı) ilaçlarla toy pıhtının oluşmasını engel kazanmak ve/veya oluşuk bulunan pıhtının alışkanlık içindeki ilerleyişini bloke etmek mümkündür.”

DERİN VEN TROMBOZUNDAN KORUNMAK İÇİN ÖNERİLER

Op. Dr. İhsan Alur, Derin ven trombozundan sığınmak düşüncesince dosdoğru hayatın kimi asliye afiyet kurallarına uyulması icap ettiğinin altını çizerek önerilerini şöyleki sıraladı:

“Hareketli indinde dirim seçimi oluşturmalıyız, gelişigüzel devir derneşik ilerleyiş yahut antrenman yapmalıyız, sigara içiyorsak sigarayı bırakmalıyız, semiz yiyeceklerden yahut gıdalardan ırak durmalıyız, derneşik kendisine afiyet kontrolünden geçmeli, doktorumuzun tavsiyelerini uygulamalıyız. En önemlisi, tromboza huzur harekete geçip sağlığımızı önemsemeliyiz.”

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3799+64
2Fenerbahçe3796+62
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler