USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

"Uzaya nitelik veren" Türk doktorun fotoğrafı ikinci kere NASA'nın genel ağ sitesinde

Türk gök bilimi fotoğrafçısı Dr. Mehmet Hakan Özsaraç'ın, Hubble Uzay Teleskobu'nun çekmiş olduğu yağız alkan görüntüyü renklendirdiği ikinci fotoğraf da NASA kabilinden "Dünya'da Günün Astronomi Fotoğrafı" seçildi.

20-12-2021 12:19
Samsun

Samsun'da eş hekimi şekilde fariza karşılayıcı Dr. Mehmet Hakan Özsaraç'ın Hubble Uzay Teleskobu'nun çekmiş olduğu incelmemiş görüntüyü işleyerek renklendirdiği fotoğraf, Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) çeşidinden "Dünya'da Günün Astronomi Fotoğrafı" seçilerek NASA'nın genel ağ sitesinde paylaşıldı.

Türk gök bilimi fotoğrafçısı Dr. Özsaraç'ın, Hubble Uzay Teleskobu'nun çekmiş olduğu incelmemiş görüntüyü işleyerek renklendirdiği ortak gayrı fotoğraf ise 13 Ağustos haset NASA çeşidinden "Dünya'da Günün Astronomi Fotoğrafı" şekilde seçilerek genel ağ sitesinde paylaşılmıştı.

Özsaraç, AA muhabirine, NASA çeşidinden fotoğraflarının uyanıklık görmesinden şişman mevki duyduğunu dile getirdi.

Hubble Uzay Teleskobu'nun faziletli çözünürlükteki incelmemiş fotoğraflarını işlemeye başladıktan sonraları APOD'un (Astronomy Picture of the Day-Günün Gökbilim Görüntüsü) günün gökbilimi fotoğrafını paylaştıklarını öğrendiğini tamlayan Özsaraç, şu halde bitmeme etti:

"Günün gök bilimi görseli' sanarak NASA'nın ortak sayfası var. 1990'lı senelerden bu yana dünyanın en şişman astrofotoğraf arşivi diyebilirim. Orada herhangi ortak gün ortak fotoğraf seçip yayımlıyorlar. Prestijli ortak rütbe ve dünyanın nice yerinden binlerce insanoğlu herhangi ortak gün fotoğraf yolluyor. Çok dikkatimi çekici ve değişik bulunduğunu düşündüğüm emekleri devir kurnaz gönderdim.

13 Ağustos'ta eskiden fotoğrafımı seçtiler ve ego baş döndürücü bahtiyar oldum. 24 sayaç süresince hayattaki gök bilimi ile ilgilenen nice insanoğlunun zevk ve ilgisine sunuldu. İkinci şekilde 14 Aralık'ta da ikinci fotoğrafımı seçip yayımladılar. Bana hâlâ esbak mailden hâlâ değişik ortak andıran göndermişlerdi. İnceleyin altta açıklamanın fotoğrafınızı kusursuz şekilde açıklayıp açıklamadığını, yazık var ise bizlere açıklayın zira art dönüşü çetin mümkün dediler üç gün öncesinden. Karşılıklı istişareden sonraları yayımladılar."

Türkiye'de astrofotoğrafçılıkla uğraşan makul şahısların bulunduğunu tabir fail Özsaraç, "Kendileri çekip kendileri paylaşan gök bilimi fotoğrafçılar var. Ama benim yaptığım halde hemen incelmemiş verileri indirip işleyip paylaşan kimesne bulunmayan bildiğim kadarıyla. Olsaydı kesinlikle ortak halde içtimai medyadan haberim olurdu. Zaman devir bana düşün danışanlar olmaktadır ama onlardan da paylaşanlar baş döndürücü az çıkıyor. Ama hakeza hararetli ortak halde ilgilenen yok." sanarak konuştu.

"Bir on paralık şekilde birbirimize fenalık yapmayalım"

Uzay fotoğraflarının namına hararetli anlamlar yüklediğini kail Özsaraç, şunları kaydetti:

"Baktığımızda bu cisimler baş döndürücü şişman mesafeler. Yüz binlerce yılda büküm edilemeyecek mesafeler. Sadece parmağınızın dü ortada sığabilecek kabilinden ekranda ama esasta o aradaki mesafeler beniz binlerce yılda fakat gidilebilecek mesafeler. İnsan bunu organize ettiği devir Dünya'nın orada ortak on paralık bulunduğunu düşündüğünüzde, üstündeki şahısların da on paralık zait on paralık bulunduğunu manzara yazar bu ortak nebzecik dünyada insanoğlu birbirlerine fenalık yapmamalı sanarak düşünüyor insan. Bir on paralık şekilde birbirimize fenalık yapmayalım. Kötülüklerle uğraşmayalım. Gayem az buçuk da bu aslında."

NASA, Özsaraç'ın işlediği fotoğrafla, "Bazıları düşüncesince bigünah kovanı kabilinden görünebilir. Gerçekte, Hubble Uzay Teleskobu'ndan tahsil edilen bu görüntü, ortamında çelimli jetler naşir dinç ortak şimal bulunan Herbig-Haro 666'nın bulunduğu, üç erke yılı uzunluğundaki kozmik ortak türap sütununu yakalıyor. Yapı, gökadamızın en şişman şimal dokuma bölgelerinden birisi bulunan ve lodos göklerinde kestirmece 7 bin 500 erke yılı uzaklıkta ışıldak Karina Bulutsusu'nun ortamında arazi almaktadır. Sütunun tabakalı aut hatları, Karina'nın birileri hala bulutsunun ortamında oluşan genç, sıcak, şişman kütleli yıldızların rüzgarları ve radyasyonuyla şekilleniyor. Kızılötesi ışıkta türap bulutuna kudret fail ortak görüntü, hala pinhan ortak çocuk yıldızdan hariç akıllıcasına patlayan iki, dar, çevik jeti hâlâ güzel gösteriyor." bilgisini de paylaştı.

Özsaraç'ın işlediği fotoğrafa "https://apod.nasa.gov/apod/ap211214.html" adresinden ulaşılabiliyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Sivasspor3751-8
8Alanyaspor3650+3
9Çaykur Rizespor3649-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler