USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

“UYAP” alt yapısı yerli yazılımlarla güçlendiriliyor

Dijital icraat ile adalete ulaşım hâlâ da kolaylaşacak.

“UYAP” alt yapısı yerli yazılımlarla güçlendiriliyor
22-10-2021 09:18

Yargı Reformu Stratejisi kapsamında yargılamaların hızlanması ve adalete erişimin kolaylaştırılmasına müteveccih atılmış adımlara ortak yenisi henüz ekleniyor. Türk mühendisleri kabilinden yerli yazılımlarla hazırlanmakta bulunan ve kaza çalışanı ve adalet sarayı mensuplarının adalet sarayı haricinde da UYAP sistemine girmesi olanağı sağlayıcı UYAP Mobil uygulaması geliştiriliyor.

Adalet Bakanlığı Bilgi İşlem Genel Müdürlüğü kabilinden yargıda sayısal transformasyon hedeflerine müteveccih E-vatandaş, Celse, E-arabulucu, E-uzlaştırmacı, E-bilirkişi hareketli uygulamaları yaşama geçirildi. Bakanlık bünyesindeki mühendislerce ağız ağıza yerli yazılımlarla açılan bu icraat ile hareketli platformlardan da UYAP sistemine ulaşım sağlanmasının önü açıldı. Yargılamaların hızlandırılması ve adalete erişimin kolaylaştırılmasını sağlayıcı yargıda sayısal transformasyon çalışmalarına UYAP Mobil uygulaması da eklendi.

UYAP şifresi ve sms tasdik yöntemi ile UYAP sistemine girilebilece


Dosya ve döküman görüntüleme sağlayıcı geçmiş emisyon düşüncesince lazım çalışmaların yapıldığı UYAP Mobil uygulamasının alt yapı ve uygulayım bilimi geçişleri ile baş başa 2023 yılına denli toy teknolojilere ahenkli duruma getirilmesi hedefleniyor. Güven sağlayan ve erişilebilir ortak doğruluk sistemi hedefiyle geliştirilen uygulamayla kaza mensupları UYAP'a cep telefonundan ve başka hareketli platformlardan ulaşım sağlayabilecek. Hakim, savcı, yazı işleri müdürü, katip, mübaşir, yürütme müdürü ve yürütme memurları, yetkilerinde bulunan dosyalara portal şifresi ve SMS tasdik yöntemi ile UYAP Mobil uygulaması üstünden emin halde erişebilecek.

Yargıda erek müddet uygulamasına ulama sağlayacak

UYAP Mobil ile kaza mensupları 7 güneş 24 saat, genel ağ erişiminin bulunduğu gelişigüzel yerde yetkilerinde bulunan hepsi dosya bilgilerine erişip, dosyalar ile ait yorum yapabilme olanağı bulacak. Ayrıca kaza mensupları duruşmalarını izlem edebilecek, izin, bitirme denli kişi bilgilerini görüntüleyebilecek.
UYAP Mobil uygulamasının belge kıraat özelliğiyle iş yoğunluğu bulunan müddeiumumi ve hakimler iş saatleri haricinde da hareketli cihazlardan UYAP'a ulaşım sağlayarak dosyalarını inceleyebilecek. Uygulama bu yönüyle bilge ve savcıların yargıda dosyaların karara bağlanması düşüncesince belirlenen erek müddette dosyalarını tamamlamasına da ulama sağlayacak.

Uygulamanın toy sürümlerinde diploma butonu yer alacak

Önümüzdeki zamanlarda geliştirilmesi planlanan hareketli uygulamanın ahir versiyonlarında ise Celse, UYAP Mobil ve başka hareketli icraat üstünden diploma işlemleri yapılmaya başlanması, elektronik imza ve benzeşim metodlar ile döküman imzalama ve döküman sevk işlemlerinin yapılabilmesi, düzeltilmiş web tabanlı UYAP sistemine geçilmesi ile web üstünden meydana getirilen hepsi işlemlerin hareketli cihazlar ile de emin ortak halde yapılması amaçlanıyor. Ayrıca dosya yükünün aşırı bulunduğu murafaa ve savcılıklarda bilge yahut savcının adalet sarayı haricinde olması yerinde da UYAP içinde hazırlanıp onaylarına maruz evraka hareketli uygulamaya girerek diploma verebilmesi, bu sayede adli işlemlerin çabuk ortak halde gerçekleştirilmesi hedefleniyor. İcra mensuplarının dosyalarına erişimin de güçlendirileceği pratikte yapılacak güncellemelerle dosya talebine bağlı işlemlerin hareketli cihazlara aktarılmasının, bu sayede yürütme dairelerinin iş yükünün azaltılmasına ulama sağlanması planlanıyor.

‘Uyap Mevzuat' hareketli uygulaması efdal murafaa kararlarına erişimi kolaylaştırıyor

Yine Adalet Bakanlığı mühendislerince geliştirilerek yaşama geçirilen UYAP Mevzuat hareketli uygulaması da hakim, savcı, avukat ve başka kaza mensuplarının mevzuat ve efdal kaza kararlarına ulaşabilmesine imkân tanıyor. İnternet üstünden parasız halde indirilebilen ve hepsi vatandaşların da erişimine açıkça bulunan uygulamadaki “içtihat ara” butonu ile Yargıtay, Danıştay, Uyuşmazlık Mahkemesi, Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarına, “mevzuat ara” butonu ile de kanun, yönetmelik, tüzük, genelge, tebliğ, KHK, Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi, Uluslararası Sözleşme ve HSK İlke Kararına ulaşılabiliyor. Uygulamada yer düzlük kararlara tarih, sorun adı, müracaat numarası denli kriterler girilerek ulaşım sağlanabiliyor.
 

Engin Yağcı

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler