USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

'Üstün zekalı' öğrenci, ABD'deki Rice Üniversitesinde burslu okuyacak

İzmir'de edep bilimi bilimi meydan ve IQ puanı 150 adına belirleme edilen 12. dershane talebesi Bartu Çitci, ABD'deki dünyaca adlı sanlı 5 üniversiteden onama aldı, bilgelik ve gök araştırmalarında önde mevrut Rice Üniversitesinin mühendislik fakültesini yeğleme etti.

'Üstün zekalı' öğrenci, ABD'deki Rice Üniversitesinde burslu okuyacak
03-05-2022 12:07
İzmir

İzmirli 17 yaşındaki üstün zekalı Bartu Çitci, ABD'nin bilgelik ve feza araştırmalarıyla adlı sanlı Rice Üniversitesinin mühendislik fakültesinden burslu terbiye düşüncesince çağırma aldı.

Bir amme kurumunda görevli adına fariza karşılayıcı Nilüfer-İlker Çitci çiftinin oğlanları Bartu Çitci'nin 150 IQ puanı ile üstün zekalı bulunduğu daha beşinci dershane 3. sınıftayken belirleme edildi.

Özel becerikli öğrencilerin terbiye almış bulunduğu İzmir Bilim ve Sanat Merkezine (BİLSEM) bildirme edilen Çitci, değişik beşinci dershane ve ortaokuldaki eğitimleri esnasında da TÜBİTAK'ın bilgelik olimpiyatlarında dereceler elde etti.

29 Mayıs Okulları Bornova Kampüsü 12. dershane talebesi Çitci, öğretmenlerinin de teşviki ile "bilgisayar ve yazılım" dalında darülfünun eğitimi almaya değişmeyen verdi.

Çitci, bireşimli zeka, asap ağları ve nesnelerin interneti ile ilişik birlikte yazılım programına Yaşar Üniversitesi erdemli lisans öğrencileriyle imza attı.

Ailesi ve mektebinin da yardımıyla ABD'deki üniversitelerle iletişime güzeşte Çitci, aritmetik ve yazılım alanındaki başarıları, zanaat ve spora bulunan merakı yardımıyla Rice, Michigan, Massachusetts, Ohio ve Arizona üniversitelerinden burslu terbiye düşüncesince bildirme aldı.

Yıllık terbiye tutarı 50 bin doların üstünde bulunan ve bilgelik ile feza çalışmalarında evren çapında üne eş Rice Üniversitesini yeğleme fail Çitci, Houston kentindeki terbiye kurumunda elektronik beyin ve yazılım mühendisliği dalında ilerleyecek.

"Ülkeme dönerim"

Bartu Çitci, AA muhabirine, BİLSEM'deki müzahir eğitimi esnasında almış bulunduğu elektronik beyin dersini aşırı leziz bulduğunu belirtti.

Robotik çalışmalara dikkat duyduğunu anlatım fail Çitci, "Çok hoşuma gitti. 'Bu aşırı eğlenceli, ego bunu yaparken yorulmuyorum. Yapmaktan beğeni aldığım birlikte iş ve bana iş kadar gelmiyor.' dedim. O vakitten bu yana o hayalimin takiben koşuyorum." niteleyerek konuştu.

Hedefi doğrultusunda çalıştığını ve ABD'deki birtakımı üniversitelere burslu bildirme edildiğini kail Çitci, "Rice Üniversitesi bildirme aldığım en elleme üniversiteydi ve bire birlikte sürede bana en aşırı bursu sağlayan üniversiteydi." dedi.

Çitci, üniversiteye burslu bildirme edildiğini öğrendiğinde aşırı sevindiğini belirterek, şöyleki konuştu:

"Üniversite icat etmek düşüncesince elleme birlikte toprak bence. Hedefime şimdilik ulaştım. Yeni amacı orada bulmam gerekiyor niteleyerek düşünüyorum ihtimal akademiye giderim ihtimal Silikon Vadisi'ne çalışmaya giderim. Bir müddet sonraları da Türkiye'ye dönerim. Hayat gösterir. Ülkemi ümit ederim orada elleme anabolizma ederim niteleyerek düşünüyorum. Orası aşırı aydın birlikte yer, nice kültürün kaynaştığı birlikte yer, onları birlikte yerde kıymetlendirmek enteresan olacaktır. Türkiye'yi de Türk kültürünü de orada göstermiş oluruz. Kesinlikle ne devir kabil bilmem fakat Türkiye'ye dönmeyi düşünüyorum. Vatanıma art dönerim, evim burası."

Okulun müdürü Mustafa Akkaya da taşınmazlar dışındaki üniversitelere öğrencilerinin değme sene bildirme edildiğini, çalışkanlığı ve başarısıyla sağlam bulunan Bartu Çitci'nin bu başarıyı birlikte hamle gelecek taşıdığını aktardı.

Ailenin de gururu oldu

Baba İlker Çitci de beşinci dershane öğretmeninin dikkati yardımıyla 3. sınıftayken Bartu'nun hususi ve üstün zekalı birlikte mektepli bulunduğunun ayırt edildiğini söyledi.

BİLSEM'de dayanak noktası eğitimi almaya süregelen oğlunun başarısıyla zat yöntemini çizdiğini özetleyen Çitci, darülfünun eğitimi dair da Bartu'nun hedefini belirlediğini ve mektebinin da yardımıyla ehemmiyetli resmiyet katettiğini vurguladı.

Çitci, "Tüm süreci kendisi izleme etti. Endişeli olmamıza karşın bizlere liberalizm sağlayan oydu. Başarı da onun. Aile adına kılıç destekledik fakat bizim desteğimiz aşırı birlikte tomar diyemem. Esas muvaffakiyet oğlumuzun." niteleyerek konuştu.

Bartu'nun ABD'de terbiye takanak olmasından şişman talih duyduklarını dile getiren ata Çitci, "İyi birlikte terbiye alacağına inanıyoruz. Vatana, milletine döner, dobra işler yapar niteleyerek rüya ediyoruz." dedi.

Anne Nilüfer Çitci ise Bartu'nun bilgisayarın yanında musiki ve sporda da değerli bulunduğunu söyleyerek, "Başarıyı elde edebilmek düşüncesince aşırı çabaladı, hedefledi. Sonrasında istediği yere erişmiş olmasından birlikte ana adına aşırı mutluyum." ifadesini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler