USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Üniversitede öğretim üyesi atölyede enstrüman ustası

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nde tedrisat görevlisi bulunan Arif Türker Gündoğdu, bire bir sürede atölyesinde saz, tambur, yay üzere enstrümanlar yapıyor.

Üniversitede öğretim üyesi atölyede enstrüman ustası
07-12-2022 14:06
Samsun

Gündoğdu, Güzel Sanatlar Fakültesi'ndeki derslerinde öğrencilerine enstrümanların umumi niteliklerini anlatarak, güzel birlikte enstrümanın incelikleri üzerine bilim veriyor.

Enstrüman ustası bulunan 78 yaşındaki babası Türkay Gündoğdu'nun atölyesinde, rüştiye çağında enstrüman yapımını öğrenmeye başlayan, bu mevzuda üniversite eğitimi de düzlük Gündoğdu, atölyesinde meydana getirdiği keman, çello, tambur, kanun, gitar, alışılmış kemençe kabil yaylı araba araba ve mızraplı çalgıları devir kurnaz öğrencileriyle ve öğretim üyesi dostlarıyla sınav ediyor.

Gündoğdu, AA muhabirine, kısaca 25 senedir öğretim üyesi olduğunu, bunun birlikte atölyesinde ata mesleğini sürdürdüğünü söyledi.

İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı Çalgı Yapımı Bölümü mezunu bulunduğunu tamlayan Gündoğdu, "Rahmetli Cafer Açın hocamızın öğrencisiyim. Onun kurduğu birlikte bölümdür Çalgı Yapımı Bölümü, Türkiye'de bu işi akademiye haiz insandır. Onun yardımıyla bilimsel niteliği bulunan pedagoji bilimi de aldık, sonra bilimsel niteliği bulunan ortamda emek vermek şansımız oldu." niteleyerek konuştu.

Çocukluğunun atölye zarfında geçtiğini dile getiren Gündoğdu, "Yedi yaşımdan itibaren putrel araklama hevesim oldu. On üç yaşlarında babamın atölyesine gidip gelmeye başladım. Oyuncak hasır otu yaparak başladım. Sonra önemsiz sazlar, sonra büyüklere akıllıcasına birlikte seyahat ve halen de bitmeme ediyor." ifadelerini kullandı.

Uzun birlikte müddet alışılmış gitar, yay ve alışılmış kemençe yaptığını özetleyen Gündoğdu, tambura bulunan hevesi hasebiyle sonuç zamanlarda bu bölgede yoğunlaştığını vurguladı.

Tamburun kırılan birlikte hasır otu olduğunu, derinliğine saplı ve şişman birlikte enstrüman olması hasebiyle akortla ait sorunları bulunduğunu tabir fail Gündoğdu, şunları aktardı:

"Tambur sazını az buçuk geliştirmek, akortla ait problemlerini çözmek, derinliğine ömürlü olması düşüncesince icraat yaptım. Tamburun hem balçak güçlendirmesi tıpkı sürede gövdedeki elastiki yapısını pekitmek açısından mevcutta sıfır birtakım parçalar ekledim. Onunla bu arada sazın alengir dengesi ve derinliğine ömürlülüğü arttı."

"Sorunlu birlikte enstrümanla pedagoji bilimi olmaz"

Müzik eğitiminde enstrümanın dava çıkarmaması ve eğitimin kesintiye uğramamasının mektepli düşüncesince aşırı ehemmiyetli bulunduğunu bildiren Gündoğdu, şöyleki bitmeme etti:

"Sazı evlatların elinde hâlâ şen bir duruma bildirmek amacımız. Sorunlu birlikte enstrümanla pedagoji bilimi olmaz. Akort problemi bulunan birlikte enstrümanla pedagoji bilimi olmaz. Aynı sürede sazın sonsuz yapımcıya tamire gitmesi öğrencinin eğitimini aksatıyor. O nedenden bu gereksinimi hissettim zira aşırı dava çıkarabilen birlikte enstrümandı tambur. Diğer enstrümanlarda da bire birlikte nesne uygulanan fakat tambura hususi birlikte emek vermek yapıyorum şu an. Bunu kanıtlamamız düşüncesince hâlâ aşırı tambur üretip mektepli arkadaşlarımıza vermemiz gerekiyor."

Enstrüman yapımının zor ve derinliğine gayret müstelzim birlikte iş bulunduğunu vurgulayan Gündoğdu, "Müzik cihazı elde etmek ihtimal bedava görünebilir. İşin fark boyutunda aşırı idman gerekiyor. Hem direk tarzı tıpkı sürede detay çalışmak, montajı, ölçüleri bunlar aşırı derinliğine seneler emek vermek gerektiren, ustanın indinde çalışılması müstelzim birlikte süreç." değerlendirmesinde bulundu.

"Sorunlu birlikte enstrüman seçtiyseniz sizi sazdan soğutur"

Enstrüman seçiminin aşırı ehemmiyetli bulunduğunun altını çizen Gündoğdu, şunları kaydetti:

"Başlangıç seviyesinde musiki cihazı eğitimi düzlük halis muhlis arkadaşların sazı akıllıcasına seçmeleri gerekiyor ki onlara ağırlık çıkartmasın. Sazın hatalarından ötürü kendilerinin yapamadıklarını hissetmesinler. Enstrüman akıllıcasına seçilirse sizi şen öğretir. İleriye hâlâ çabuk götürür. Sorunlu birlikte enstrüman seçtiyseniz sizi sazdan soğutur. Yapabileceğiniz emekleri yaptırtmaz. O nedenden bizim tavsiyemiz baş seviyesinde de birinci sınıf enstrümana ulaşmayı amaçlasınlar. En azından bilici birlikte arkadaşıyla çalınabilir birlikte enstrüman almaya çalışsınlar. Eğitim sürecinde ilkin seneler boşa geçmesin. Kaliteli enstrüman size devir kazandırır."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3355+13
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Sivasspor3448-4
8Çaykur Rizespor3348-6
9Antalyaspor33450
10Alanyaspor3345-3
11Adana Demirspor3441+2
12Samsunspor3439-7
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler