USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Üniversite öğrencileri mahalledeki hanımlara kıraat değirmi öğretiyor

Sakarya'nın Hendek ilçesinde kız yurdunda artan darülfünun öğrencileri, kıraat yuvarlak seferberliği kapsamında yaşama geçirilen projeyle 50-70 gözyaşı aralığındaki hanımlara kıraat yuvarlak öğretiyor.

Üniversite öğrencileri mahalledeki hanımlara kıraat değirmi öğretiyor
06-01-2022 13:59
Sakarya

Çiftlik Mahallesi'ndeki Kredi ve Yurtlar Kurumuna (KYK) ilişkin Hendek Kız Yurdu bünyesinde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve benzeri Emine Erdoğan'ın himayelerinde başlatılan kıraat değirmi seferberliği kapsamında 3 sene evvela plan geliştirildi.

Projeye fahri namına engelleme bulunan darülfünun öğrencileri kabilinden yurtta açılan dersliklerde mahalledeki hanımlara kıraat değirmi öğretilmeye başlandı.

Salgın devrinde boşluk maruz eğitimler, 15 fahri darülfünun talebesi kabilinden gruplar şeklinde 45 kadının katılımıyla bitmeme ediyor.

Kadınlar içlerinde düğüm artan kıraat yazmayı öğrenmenin mutluluğunu yaşarken, darülfünun öğrencileri de zatî gelişimlerine ulama sağlıyor.

"Sıcak familya ortamı içinde çıkarlarını aşırı bahtiyar hissediyorlar"

Yurt müdürü Sevda Ulutaş, AA muhabirine, bulundukları mahallede kıraat değirmi bilmeyen hanımlara müteveccih eğitimlerin birlikte türlü maharet kursları ile evvel ve rüştiye öğrencilerine okula dayanaklık etmek gayeli Türkçe, matematik, bilim bilgisi ve İngilizce derslerimizi de verdiklerini söyledi.

Kurslara katılımın müstevli şartları zımnında hudutlu tutulduğunu dile getiren Ulutaş, "Hem mahallemizdeki sakinlerimize ulama bildirmek bununla birlikte edep bilimi bilimi fakültesi öğrencileri oldukları düşüncesince onların gelişimlerine ulama sağlamayı amaçlıyoruz. Projeyi hasbilik esasına alakalı yürütüyoruz, az buçuk da yetişim eğitimi almış kabilinden oluyorlar. Her dü tarafa da bu eğitimle katkılar sunmuş oluyoruz." niteleyerek konuştu.

Ulutaş, 15 fahri öğrenciyle 45 hanıma kıraat değirmi öğrettiklerini, bu sayıyı artırmayı planladıklarını anlattı.

Kursa mevrut hanımefendilerin bahtiyar bulunduğunu tamlayan Ulutaş, şöyleki bitmeme etti:

"Sıcak familya ortamı içinde çıkarlarını aşırı bahtiyar hissediyorlar. Öğrenme istekleri az buçuk henüz birlikte tomar oluyor. Onlar da kılıç de bu plan içinde olmaktan mutluyuz. Bu cins etkinliklerin, ilkin edep bilimi bilimi fakültelerinin bulunduğu yerlerde artmasının aşırı yarar sağlayacağını düşünüyorum. Belli hoşnutluk mevrut annelerimizin, babaannelerimizin kıraat yazmasına katkıda mevcut olmak önemli. 'Bir kod öğretenin 40 sene kölesi olurum' mesajı aşırı önemli. Biz bunu adına getirebiliyorsak ne bahtiyar ki müspet dönüşler de alıyoruz."

"Ödevleri dört başı mamur ve ilişkin katarak yapıyorlar"

Sakarya Üniversitesi Okul Öncesi Öğretmenliği 3. dershane talebesi Yağmur meşhur de devre aslında bu yana yurtta "gönüllü öğretmenlik" yaptığını söyledi.

Kadınlara kıraat değirmi öğretmenin ayrımlı birlikte duyum bulunduğunu aktaran Ünlü, "Çok iyi, ne söylersek adına getiriyorlar. Ödevleri dört başı mamur ve ilişkin katarak yapıyorlar. Buradaki derslerimizi üniversitedeki ibret programıma gereğince ayarlıyorum. Bizim sayemizde bundan sonra birlikte şeyleri okuyabilmeleri, özlük ad ve soyadlarını yazabilmelerini göstermeleri bile bizi aşırı bahtiyar ediyor. Bu iri birlikte şey, özlük adını yazması ve okuması. Bu sebepten sonsuz teşekkürname ediyorlar." niteleyerek konuştu.

"Herkesin kıraat değirmi öğrenmesini istiyorum"

Kursiyer 62 yaşındaki Esma Çiftçi ise kıraat değirmi kursunun açıldığını duyduğunda hevesle geldiğini söyledi.

Çocukken okuyamadığını tamlayan Çiftçi, "Gerçekten kıraat etmek istiyordum, içimde birlikte düğüm kalmıştı. En aşırı hastanelerde zorluk çekiyorum. Köyde yaşadım, kız çocuklarını okula göndermiyorlardı. Okul uzaktı, kez yoktu göndermediler." dedi.

Herkesin kıraat değirmi öğrenmesini istediğini tamlayan Çiftçi, "Markete gittiğinde birlikte şeyi sorgusuz sualsiz alacaksın, hastaneye gittiğinde doktorun adını sormadan, aramadan odasına girebileceksin. Bindiğin otobüsün nereye gideceğini bileceksin. Bir şeyleri muvaffak olmak istiyorum, benim hedefim o. Herkes gelsin isterim." ifadelerini kullandı.

66 yaşındaki Güller Memiş, çocukluğunda okula gönderilmediğini dile getirerek, kıraat değirmi öğrenmenin aşırı dobra birlikte duyum bulunduğunu kaydetti.

Memiş, imza adına hala pus izi kullandığını aktararak, "Çok hevesliyim kıraat yazmaya, inşallah bu kızlarımız sebebiyle başaracağız." dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor33450
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3434-15
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler