USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Uluslararası Stratejik İletişim Zirvesi'nde sayısal gazeteciliğin geleceği konuşuldu

Uluslararası Stratejik İletişim Zirvesi'nde sayısal gazeteciliğin geleceği konuşuldu
11-12-2021 22:08
İstanbul
.w3-content { max-width: 100%; margin: auto;} .w3-tooltip, .w3-display-container {position: relative;} .w3-black, .w3-hover-black:hover { color: #fff!important; background-color: #000!important;} .w3-display-left { position: absolute; top: 50%; left: 0%; transform: translate(0%,-50%);-ms-transform: translate(-0%,-50%);} .w3-display-right { position: absolute; top: 50%; right: 0%; transform: translate(0%,-50%);-ms-transform: translate(0%,-50%);} .w3-btn, .w3-button {-webkit-touch-callout: none;-webkit-user-select: none; -khtml-user-select: none;-moz-user-select: none; -ms-user-select: none;user-select: none;} .w3-btn, .w3-button {border: none;display: inline-block;outline: 0;padding: 8px 16px;vertical-align: middle;overflow: hidden;text-decoration: none;color: inherit;background-color: inherit;text-align: center;cursor: pointer;white-space: nowrap;}Uluslararası Stratejik İletişim Zirvesi

Anadolu Ajansı (AA) Genel Müdür Yardımcısı ve Genel Yayın Yönetmeni Yusuf Özhan, "Web 3.0 diye, merkeziyetsizleşme diyerek tabir edilen, adının müşterek metaverse hayatına sokulmaya çalışmış bulunduğu müşterek evren kabilinden müşterek enformasyon on yılına etap attığımız bu çerçevede bizler, kitlelere erişebilmek düşüncesince sayısal gazeteciliği esasta bulunan haliyle, bulunan versiyonuyla baş döndürücü güzel uygulamaya mücahede ediyoruz" dedi.

Özhan, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığınca, Haliç Kongre Merkezi'nde planlı Uluslararası Stratejik İletişim Zirvesi'nde (Stratcom Summit '21), moderatörlüğünü Halil İbrahim İzgi'nin icra ettiği "Dijital Habercilik: Gazeteciliğin Yeniden Keşfi" oturumunda konuştu.

AA'nın, hem Türkiye'nin 81 ilinde 1920'den bu güne hem de dünyanın baş döndürücü değişik ülkelerinde, coğrafyalarında ve baş döndürücü değişik bölgelerinde habercilik yapan, çalışkanlık harcayan, arak döken ve haberle değini şeklinde bulunan muhabirler ile baş başa rastgele müşterek gün, rastgele müşterek dakika, rastgele müşterek saniye haberin ardında müşterek biçimde cereyan ettiğini aktaran Özhan, bunu yaparken AA'nın hem halkoyu gözetiminde hem aboneleri üstünden naşir kuruluşlarla karşılama etmiş bulunduğu noktanın baş döndürücü imtiyazlı ve hususi müşterek yerde durduğunu tabir etti.

Yusuf Özhan, gayrı evren ajanslarıyla baş başa AA'da da baş döndürücü derin biçimde mahsus 10 senenin geride bırakıldığına ayraç ederek, şimdi umumi perspektiften bakılınca ise ürün 10 senenin yorucu, değişebilir ve dönüşken bulunduğunu belirtti.

Teknolojinin, şişman uygulayım bilimi şirketlerinin kılgılı halde evrimine şahit olunduğunu aktaran Özhan, "Gazeteciliğin huzur evrelerinde hayattaki meseleleri anlamlandırmak düşüncesince bu merakla bu arada araştırırken, nerelerden yararlanma ettiğimizi cemaziyelevvel soruyorum kendime. 2008-2009'da dünyada yaşanmış bulunan meseleler üzerine karşıma senaryolar geliyor. Onları çerçevelendirmemiz o marifetteydi ve o dönemdeki tartışmalara baktığımızda şimdi web 1.0 dediğimiz zamanın esasta bundan böyle 2'ye akıllıcasına geçmiş bulunduğu dönemdi bu. Web 1.0 dediğimiz, anlaşılan müşterek çakılı duruk sayfası olan, bilginin alınabildiği, kurumların sayısal dünyada karşılığının bulunduğu müşterek dünyada estetikti. Web 2.0 etkileşim zamanına geçmiştik ve burada toplumsal komünikasyon araçları platformlarını gördük. İlkokul arkadaşlarınızla buluşabiliyorsunuz, Facebook'ta aritmetik açtığınız dönemlerdi. Durum elden beşinci sınıf arkadaşlarımızı bulmakla kalmadı. Aynı sürede hayattaki değişik bölgelere ferdî ayırma da getirdi." diyerek konuştu.

Paylaşılan ve tartışılan mevzulara ferdî müşterek eklemlenme de yaşandığını ve 2009-2010'da bunun huzur örneklerinin görüldüğünü özetleyen Özhan, kitlesel enformasyon uzlaştırıcı adına uygulayım bilimi ürünlerinin tam olarak anlamlandığının gözlendiğini kaydetti.

Yusuf Özhan, kitlesel enformasyon araçlarının yola çıkışındaki haliyle o zamanki yorumlanış biçiminin baş döndürücü değişik müşterek levha bulunduğunun görüldüğünü belirterek, şu biçimde bitmeme etti:

"Tarihin huzur toplumsal komünikasyon araçları mücadelesi söz gelişi web 2.0 zamanında yaşandı. Bugün bunların birçoğunu da geriye çevrik aradığınızda bulamıyorsunuz lakin söz gelişi Suriye iç savaşının dört başı mamur kayıtları dünyada bu derece şişman müşterek ilgi, bağ yönlenmesine sebep bulunan dört başı mamur imajları, dört başı mamur görüntüleri, videoları bu marifetlerle kişilerin zihnine nakşedildi. Bizler bu marifetle orada bulunan şeyler üzerine bilim sahibi olduk lakin bilfarz YouTube içindeki o devre ilgilendiren ihtimal çokları da kanıt durumunda bulunan görüntülerin hiçbirini ahit bulamıyorsunuz. Bunu nice gayrı platforma da yorumlayabiliriz lakin ürün bakımından web 2.0'ın 10 yılıydı bu ve gazetecilikle iç içe sabık nice kavramımızı toy yeniden sorgulatan, nice yapıyı yıkan, nice toy ekipler, toy eksperlik alanları, toy enformasyon yöntemleri, toy enformasyon stratejilerini benimsemeye bizi iten müşterek transformasyon 10 yılıydı bu."

Dış karakulak bulunduğunu ve bu bölgede da ürün 10 sene arasında müesses enformasyon araçlarının tarafından nice şeye şehadet ettiğini dile getiren Özhan, buradaki aktörlere bakıldığında, o aktörlerle ilişik de doğacak 10 yılla ilgili şişman dönüşümler görüldüğünü tabir etti.

Özhan, şu biçimde bitmeme etti:

"Web 3.0 diye, merkeziyetsizleşme diyerek tabir edilen, adının müşterek metaverse hayatına sokulmaya çalışmış bulunduğu müşterek evren kabilinden müşterek enformasyon on yılına etap attığımız bu çerçevede bizler, kitlelere erişebilmek düşüncesince sayısal gazeteciliği esasta bulunan haliyle, bulunan versiyonuyla baş döndürücü güzel uygulamaya mücahede ediyoruz. Bununla baş başa önümüzdeki on senenin da neler getireceğiyle ilişik şeyleri gerçek buralarda masaya yatırarak, bu soruları bu nedenle kendimize sormaya çalışıyoruz. Çünkü bunun müşterek yönü merkeziyetsiz dünya, müşterek yönü VR teknolojilerine müstenit hususlara ilerliyor. Ama görüntü ettiğinizde, baktığınızda, hem yazılım ve sentetik zeka tarafında hem tesisat noktasında, Facebook'un Oculus adlı cihazı, gayrı muhtelif teşebbüslerin de verimliliğini artırmaya çalıştığı, anlaşılan tesisat çözümleri üretmeye çalışmış bulunduğu müşterek endüstriyi görüyoruz. Bütün bunları müşterek araya getirdiğimizde banko ürün on yılı aratmayan, şimdi elhak bununla benzeşmeyen müşterek gidişat zira web 1.0'la benzeşen tek yerimiz yok."

Web 1.0'ı hatırlayan bulunmadığı gibi, on sene sonradan şu anki Instagram ve Twitter alışkanlıklarının da hatırlanamayabileceğine yer veren Özhan, "Şu anki tükettiğimiz malumat türünü hatırlayabiliyoruz ihtimal lakin onu da hatırlamama durumumuz var. Nitekim mevhum gerçekliğin arasında öykü anlatıcılığı bambaşka müşterek şekle, bambaşka müşterek yönteme, ürüne bürünebilir. Mekansal renderin şimdi konuşu yapılabildiği müşterek vaziyette tığ enerjik etkinlikleri yahut eskiden reşit etkinlikleri muhtelif marifetlerle izleyebilir, parçası olabilir, süresince bulunabilir, müşterek öykü anlatıcılığıyla cereyan edebiliriz. Yani müşterek gidiş geliş kazasını malumat bülteninde arkasında olgunlaşmak yerine, o gidiş geliş ilçesinin içine girip, başlangıcından devamına ve ürün bölümüne genişliğinde dört başı mamur aşamalarını uygun seyir ederek, yaşayıp deneyim ika durumumuzu tartışan müşterek doğacak var en azından. Gerçekleşip gerçekleşmemesi, bildirme edilip edilmemesi ayrımlı müşterek şey.'' ifadelerini kullandı.

Özhan, televizyonun varlığının kadem topu stadyumlarını ortadan kaldırmadığı kabilinden webin varlığının da gazeteleri ortadan kaldırmadığına ayraç ederek, şu biçimde konuştu:

''Ama en azından enformasyon açısından SMS atmıyoruz, zımnında toplumsal komünikasyon araçları platformları SMS'e bulunan gereksinimlerimizi ortadan kaldırmış. Atabilme ihtimalimizi korumuşuz lakin bundan böyle arka duruyoruz. Bu ve buna benzeri şeyleri bence bu önümüzdeki on sene kırılımlarının çabuk müşterek şekilde, ihtimal bu güneş tacı fırsatıyla yahut koronanın hızlandırıcı etkisiyle, açıktan düzentileme kabilinden müşterek kültürün, normalde ırak durulan, bildirme görmeyen, ön yargıyla yaklaşılan müşterek kültürün lüzum istemez benimsenmesiyle bu arada bunun getirdiği müşterek sürecin arasında ortaya çıkma mamüllerin önümüzdeki 10 yılda bu hali baş döndürücü değişik noktaya taşıyacağına eminim."

"TRT'nin müşterek mevhum muhabiri olacak"

TRT Haber Dijital Bölüm Başkanı Bora Yıldırım da rastgele müşterek muhtelif toplumsal komünikasyon araçları mecrasının içine girdiklerini söyledi.

Sosyal medyadaki gelişimlerle, umumi ağ yayıncılığı karşıcı malumat sitelerinin baş döndürücü çelimsiz müddet arasında özgül ağırlıklarını kaybedeceğini tamlayan Yıldırım, "İnsanlar az şimdi onları orada bilgilendireceğiz" mottosuyla cereyan ettiklerini tabir etti.

Video istihlak alışkanlığının değişik arttığına aksan karşıcı Yıldırım, "İnsanlar bundan böyle baş döndürücü ağır biçimde videoteyp tüketiyorlar. İnternetin hızlanmasıyla birlikte, kişilerin kotalarının artmasıyla baş başa videoteyp kullanımını baş döndürücü faziletli miktara ulaştı. Dolayısıyla videoyu toplumsal medyada arkasında olgunlaşmak istiyorlar, orada peyda etmek istiyorlar. Biz de buna mucibince müşterek izleme belirledik ve ona mucibince müşterek sefer izlemeye başladık. İkinci stratejimiz de şu oldu; Instagram'daki adamla Twitter'daki insanoğlu müşterek değil, Facebook'taki insanoğlu on paralık müşterek değil, bütünü ayrımlı gayri karakterler. Bunlara bağlı muayeneleri inceledik. Buna müteveccih de müşterek toplumsal komünikasyon araçları neşriyat stratejisi belirledik." dedi.

Yıldırım, ''Yakın sürede müşterek karşıtlık eğer olmazsa TRT'nin müşterek mevhum muhabiri olacak. Bir mevhum muhabir yaratış peşindeyiz. Bu mevhum muhabir internette dinç müşterek mevhum muhabir olacak. Onun hesapları olacak, orada istihbarat sunacak, istihbarat anlatacak. İlerde de müşterek karşıtlık olanaksız da metaverse hayatına geçilirse ki geçilecek görünüyor, metaverse ortamda müşterek mevhum muhabirimiz de olacak. Dolayısıyla tığ oraya müteveccih müşterek ön çalışma, enfrastrüktür emek harcaması hazırlamaya bitmeme ediyoruz." değerlendirmesini yaptı.

Son 5 yılda dünyanın anne dili video

Mücerret ünlü web sitesinin kurucusu İsmail Halis, 12 bin sene evvela Göbeklitepe'de kişilerin taşlara elden resmetmediğine, ayrımsız sürede meselelerini öykü ile anlattıklarına dikkati çekti.

New York Times'ın evren üstünde öykü gazeteciliğinin merkezi adına bilindiğini, ölçüm ve izleme edildiğini aktaran Halis, "Fakat esasta o anlamıyla bakarsak toy müşterek obje yok. 12 bin sene evvel, makalenin güçlü icadından huzur tığ insanlığın ataları öykü etmişler ve bunu taşa işlemişler." ifadelerini kullandı.

Sosyal komünikasyon araçları platformlarını kastederek, başta ürün 5 yılda evren anne dilinin videoteyp bulunduğunu kaydeden Halis, "Hangi dile mensup olursanız olabilir videonun müşterek dili yok. Dilsiz biçimde Nikaragua'daki, Kongo'daki, Bosna'daki, Üsküp'teki rastgele müşterek insana iletinizi ulaştırabiliyorsunuz." şeklinde konuştu.

Bugün az şimdi basılı ceride okuyan kimesne olmadığını tamlayan Halis, toy medyada, dijitalde paylaşılan bilgilerin yüzdelik 80'inin halen matbuda toprak aldığını düşündüğünü dile getirdi.

GZT Genel Yayın Yönetmeni Doğukan Gezer de "içeriği tüketen can arasında ne bulunduğu üretmeli" yaklaşımıyla yola çıktıklarını anlattı.

Yeni medyada her insanın zımni çoğaltma olanağı bulunduğunu hatırlatan Gezer, zımni üretmeye alışkın gençlerle GZT'yi oluşturduklarına aksan yaptı.

Algoritmalar çağlarında yaşanıldığını, toplumsal medyaya da algoritmaların taraf verdiğini tabir fail Gezer, "Algoritma esasta sizin toplumsal komünikasyon araçları yayıncılığınızda ağız ağıza şeklini belirliyor. Ne genişliğinde insana erişebileceğinizden, ne saatte girdiğinizde ne genişliğinde baş döndürücü insana erişeceğinizden, ne içeriğinizin şimdi baş döndürücü insana kavuşması gerektiğine algoritma müşterek biçimde değişmeyen veriyor. Sizin de gazeteci adına bunu bilerek, bunu kuşanarak cereyan etmeniz lazım." dedi.

"Yenilenen ve evrilen müşterek bu sektörün içindeyiz''

Yenişafak İnternet Yazı İşleri Müdürü Ersin Çelik de konvansiyonel medyanın Türkiye'de halen enerjisini koruduğunu, halen ağır müşterek bellik değerinin olduğunu, sayısal medyanın da enerjisini ve birikimini halen konvansiyonel medyadan beslenerek aldığını söyledi.

Yenilenen ve evrilen müşterek bu sektörün arasında olduklarına yer veren Çelik, "Bu dal baş döndürücü çabuk biçimde yaşıyor, üretiyor ve tüketiyor." dedi.

Türkiye'deki enformasyon fakültelerinde çağımız medyasına kadem uyduracak özellikte yetişek verilmediğine aksan karşıcı Çelik, "Dönüp baktığımızda 1964'ün müfredatıyla gönül rahatlığı karşıyayız. 4-5 sene okuyan ihvan bizlere vardığında müşterek Türkçe problemi yaşıyorlar, bu esas kural. İkincisi, enformasyon fakültesinden yetkilendirilmiş bulunan müşterek gazeteci 'story' nelerdir bilmiyor, zira öğretilmemiş. Matbaanın tarihini dü sene süresince öğretiyorlar arkadaşlara lakin bizlere vardığında matbaanın tarihiyle tek alakası sıfır iş yapacak. Yetişmiş öge problemi yaşadığımız için, alıyoruz tığ arkadaşları müşterek şimdi sıfırdan başlatıyoruz. Bu sıfırdan başlatmak da az buçuk şahsi kabiliyetleri ortaya çıkarıyor. Gazetecilik bundan böyle kabiliyet talip müşterek mesleğe akıllıcasına dönüşmeye başladı." diyerek konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler