USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Ukraynalı çocuklardan dünyaya 'savaşı bitirin, ülkemize dönelim' mesajı

Rusya'nın Ukrayna'ya müteveccih başlatmış olduğu saldırılardan kaçarak Türkiye'ye mevrut Ukraynalı çocuklar, dünyaya, savaşın birlikte an ilk bitirilmesi çağrısında bulundu.

Ukraynalı çocuklardan dünyaya 'savaşı bitirin, ülkemize dönelim' mesajı
02-05-2022 11:58
İstanbul

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonunun (UNICEF) april ayında yayımladığı tutanağa göre, Rusya'nın 24 Şubat'ta Ukrayna'ya başlatmış olduğu savaş zımnında Ukraynalı evlatların üçte ikisi konutlarını vazgeçme kılmak durumunda kaldı.

UNICEF Acil Durum Programları Direktörü Manuel Fontaine, sabık ay Ukrayna'ya ziyaretinin ardından, 11 Nisan'da Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinde (BMGK) icra ettiği konuşmada, savaşın başlamasının arkası sıra 142 çocuğun yaşamını yitirdiğini ve 229 çocuğun ise yaralandığını kaydetti. Fontaine, Ukrayna'da kalmış olduğu kestirim edilen 3,2 milyon çocuğun yarısının yeteri derece gıdaya erişimi olmaması nedeniyle akıl duyduklarını belirtti.

UNICEF'in verilerine göre, savaş başladığından beri Ukrayna'da herhangi ortak tek numara dakikada 55 çocuk mülteci özelliğine düşüyor.

Savaşın önceki 22 gününde ise kestirmece ortak buçuk milyon çocuk Ukrayna'dan uzaklaşmak durumunda kaldı.

Ukrayna Başsavcılığından 29 Nisan'da meydana getirilen açıklamada ise Rusya'nın saldırılarına başladığı 24 Şubat'tan itibaren 219 çocuğun yaşamını kaybettiği, 398 çocuğun yaralandığı belirtildi.

Mülteci çocuklar ülkelerine arka hâllenmek istiyor

Mülteci özelliğine sakıt Ukraynalı evlatların bir aşırı Polonya, Macaristan, Moldova ve Türkiye'ye geldi.

Savaşın başladığı önceki günlerde aileleriyle Türkiye'ye mevrut Ukraynalı çocuklar, Türkiye'de güvende olduklarını, Türkçe öğrenmeye çalıştıklarını söyledi.

Savaşın ortak an evvela bitmesini talip Ukraynalı çocuklar, ülkelerine, geride bıraktıkları akrabalarının yanına hâllenmek istiyor.

“Babamı ve kedim Felix’i orada artırmak durumunda kaldık"

Ukrayna'nın Dnipro kentinden mevrut 12 yaşındaki Marina Tsapenka, AA muhabirine, önceki bombalar patladığında yaşamış olduğu korkuyu ve endişelerini anlattı.

Saldırıların önceki günlerinde sirenler çaldıktan sonradan sığınaklara görmek sorunda kaldıklarını kail Tsapenka, biraz devir sonradan da annesiyle Türkiye'ye geldiklerini kaydetti.

Türkiye'ye gelmelerinin enstantane ortak değişmeyen bulunduğunu tamlayan Tsapenka, "Bir dostum ailesiyle İstanbul'a gideceklerini söyledi. Ben de anneme ilettim ve kılıç de onlarla bu arada buraya gelmeye değişmeyen verdik. Şimdi İstanbul'dayız ve güvenlik içindeyiz. Türkçe öğreniyorum yalnız daha on paralık dostum yok." dedi.

Türkiye'ye gelmeye değişmeyen verdiklerinde baş döndürücü üzüldüğünü ve ağladığını dile getiren Tsapenka, şu şekilde bitmeme etti:

"Babamı ve kedim Felix’i orada artırmak durumunda kaldık. Kedim hastaydı, levent boylu ortak yolculuğu kaldıramaz diyerek babaanneme bıraktım. Babam gelmedi zira bizlere burada beslemek düşüncesince orada biçim idman zorundaydı."

Tsapenka, dünyaya bu savaşı devretmek düşüncesince ileti hasretmek istediğini belirterek, "İnsanlar, çocuklarıyla savaş yüzünden ülkelerini, konutlarını bırakıp apayrı devletlere görmek durumunda kalıyor. Çocuklar, hanımlar ve nemli insanoğlu ölüyor. Okullarımızdan ayrı ikamet kılmak durumunda kalıyoruz. Hiçbir çocuk dilini bilmediği ortak ülkede hayatta olmak durumunda kalmasın." dedi.

"Çocukların yurtlarını namevcut etmeyin"

Ukrayna'nın Dnipro kentinden mevrut 12 yaşındaki Ayşe Zaharova, Rusya'nın saldırılarından sonradan hem kendileri hem ülkesi düşüncesince baş döndürücü korktuğunu söyledi.

Savaşın kendisinde ve baki Ukraynalı arkadaşlarında koyu korkma ve akıl yarattığını vurgulayan Zaharova, "Savaş hacısı hocası düşüncesince heyecan yalnız çocuklar düşüncesince baş döndürücü daha korkunç. Çocukların bahtiyar olduğu, savaşların bulunmadığı ortak evren istiyorum. Ve topu topu dünyaya sesleniyorum evlatların yurtlarını namevcut etmeyin." ifadesini kullandı.

Zaharova, dobra şehirlerinin, evlerinin ve okullarının bombalarla namevcut edilmesine baş döndürücü üzüldüğünü dile getirerek, şu şekilde konuştu:

"Saldırının önceki haset şehrimizdeki havaalanına bomba atıldı. Ben uyuyordum, duymadım. Annem uyandırdı. Çok korkuyordu. Telaşlıydı. Ne yapması icap ettiğini bilmiyordu. Sonra sığınağa gitmeye değişmeyen verdik ve en benzeyen barınak okulumuzda vardı ve oraya gittik."

Zaharova, biraz devir sığınakta kaldıktan sonradan apayrı ortak aileyle Türkiye'ye geldiklerini, savaş sonlanır bitmez ülkelerine hâllenmek istediklerini tabir etti.

Babasının Türkiye'de yaşadığını, onun yanına geldikleri düşüncesince bahtiyar bulunduğunu kail Zaharova, anneannesini ve kedisini orada bıraktığı düşüncesince baş döndürücü üzüldüğünü belirtti.

Ukrayna'nın Herson sahasından mevrut 13 yaşındaki Bogdana Yurina da sabahın beşinde şehirlerine atık bomba sesleriyle uyandığını ve baş döndürücü korktuğunu anlattı.

Yurina, savaş başladıktan sonradan ortak müddet sığınakta kaldıklarını, arkası sıra anası ve ıvır zıvır kız kardeşiyle Türkiye geldiklerini tabir etti.

Ailesinin iri ortak kısmının Ukrayna'da kaldığını, onlar düşüncesince baş döndürücü telaşlı bulunduğunu feryat figan özetleyen Yurina, Rusya'dan ülkelerine müteveccih savaşı bitirmesini istedi.

"Savaşın heyecan yüzüyle tek çocuğun karşılaşmasını istemiyorum"

Dnipro kentinden mevrut 12 yaşındaki Polina Tsapenko da savaşın heyecan ortak bilinçlilik olduğunu, tek diyar düşüncesince hakeza ortak bilinçlilik isteyemeyeceğini dile getirdi.

Saldırıların başladığı önceki günlerde Ukrayna'da bulunduğunu tamlayan Tsapenko, meydana gelenleri anlamakta sıkıntı çektiğini yalnız baş döndürücü korktuğunu tabir etti.

Savaş başladıktan elden sonradan şehri vazgeçme ederek anası ve kardeşiyle Türkiye'ye geldiklerini kail Tsapenko, şunları anlattı:

"Babam, anneannem, kedim kaldı. Ülkemi ve onları baş döndürücü özlüyorum ve onlar düşüncesince baş döndürücü endişeleniyorum. Savaşın elden bitmesini ve ülkeme arka dönmeyi istiyorum."

Dünyanın ve Türkiye'nin, bu savaşın sona ermesi düşüncesince efor göstermesini talip Tsapenko, "Savaşın heyecan yüzüyle tek çocuğun karşılaşmasını istemiyorum. Ülkemin bombalanması, çocukların, kadınların, yaşlıların bombalar altında ölmesi baş döndürücü acı. Hiç kimesne bunu hayatta olmak durumunda kalsın istemiyorum. Bu baş döndürücü kötü. Bu savaş bitsin, evimize gidelim." ifadelerini kullandı.

"Bu savaşın bitmesini ve ülkemize dönmeyi istiyoruz"

Ukrayna'nın Odessa şehrinden mevrut 15 yaşındaki Safiye Temiz de Rusya'nın önceki saldırıları başlatmış olduğu devir korkma ve tiksinti ortada baş döndürücü ayrı ayrı hissiyat yaşadığını kaydetti.

İstanbul'a annesiyle geldiğini, üvey babasının cephede savaştığını özetleyen Temiz, onun düşüncesince baş döndürücü endişelendiğini ve onu kaybetmekten baş döndürücü korktuğunu belirtti.

Dünyaya savaşın bitirilmesi düşüncesince davet cihazı gerçekleştirmek istediğini dile getiren Temiz, şu şekilde bitmeme etti:

"Bu savaşın dü diyar açısından iyisi kötüsü, haklısı haksızı yok. Bu savaş çirkin ortak savaş zira çocuklar ölüyor. Şu anda kuşatma altında kalan, sığınaklarda canlı binlerce çocuk ve nemli var. Her an üstlerine düşecek ortak bomba korkusu ile yaşıyorlar. Bunun nite yerinde ortak öne sürülen sebebi olabilir. Bütün dünyanın ortak araya gelmiş olarak bu boş boş savaşı bitirmesini istiyorum. Çocuklar ölmesin."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler