USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Ukrayna'da savaş zımnında boşaltma edilenlerin arızi durağı: Dnipro'daki kamplar

Savaşın bitmeme etmiş olduğu Ukrayna'da çatışmaların sürdüğü bölgelerden boşaltma edilen ve gidecek noktayı olmayanlardan birlikte kısmı, ülkenin Dnipro kentinde kurulan merkezde anlaşılan birlikte müddet kalarak, buradan elan tehlikesiz yerlere gitmeye çalışıyor.

Ukrayna'da savaş zımnında boşaltma edilenlerin arızi durağı: Dnipro'daki kamplar
10-08-2022 12:04
Dnipro

Ukrayna'nın cephe hatlarına andıran yaşayan, düzenlilik yardımıyla boşaltma yapılmak durumunda kalanların müşterek bölümü ilkin Dnipro'daki kamplara yerleştiriliyor, şimdi sonraları da buradan emin yerlere yönlendiriliyor.

Kamplara, savaş başladığında başta Harkiv, Herson, Zaporijya, Mariupol kabilinden şehirlerden boşaltma edilenler gelirken, akıbet çağda Donbas'tan gelenlerin sayısında artma görülüyor.

Yerel gönüllüler, arsıulusal iane kuruluşları ve vatandaşların bağışlarıyla kurulan merkezlerde kalanlara duracak toprak ve kemirmek verilirken, gidecek bölgeleri sıfır ailelerin de emin yerlere gitmelerine araştırma görevlisi olunuyor.

Dnipro'da, savaşın başlamasından buyana 1500'e andıran ferdin kaldığı, adı "Zatişniyi Kutoçok" bulunan ve Türkçe "Sakin müşterek Yer" anlamına mevrut merkezin yöneticisi 36 yaşındaki Anna Kolaşnik, AA muhabirine buradaki faaliyetleri anlattı.

Savaş zımnında Harkiv kentini vazgeçme eylemek durumunda küsurat ve oğlu ile Dnipro'ya mevrut Kolaşnik, aylardır bu merkezde işyar bulunduğunu kaydetti.

Kolaşnik, savaşın başladığı evvel zamanlarda ülkenin türlü bölgelerinden boşaltma edilenlerin merkeze sığındığını belirterek akıbet aylarda ise şimdi aşırı Donbas'tan gelenlerin buraya başvurduğunu aktardı.

Bahmut, Kramatorsk, Slavyansk ve Seversk şehirlerden mevrut ve gidecek bölgeleri olmayanların merkeze yöneldiğini kail Kolaşnik, Rus ordusunun kontrolüne geçmeden ilkin Lisiçansk ve Severodonetsk'ten de vatandaşların geldiğini belirtti.

Bu insanların yunak çatışmaların yaşandığı yerlerden eşyalarını fark yanlarına almadan geldiklerini tamlayan Kolaşnik, "Buraya gelip ilkin dinleniyorlar. Sonra nereye ve kesinlikle gideceklerine değişmeyen veriyorlar. Bazıları akrabalarına, ötekiler ise dünya dışına gidiyor." dedi.

Kolaşnik, "Bugüne genişliğinde 1500'e andıran kişiyi ağırladık. Ayrıca daima kalanlar da oluyor. Engelliler ve vaziyeti ağırbaşlı olanlara sınırsız toprak veriyoruz." sanarak konuştu.

7 yaşındaki Maria'nın düşsel savaşın bitmesi

Ailesiyle 3 devir ilkin merkeze yerleşen 7 yaşındaki Maria Didenko, daima iklim saldırılarının yaşandığı Bahmut'tan geldiklerini söyledi.

Didenko, "Savaşın bittiğini ve evime art dönmeyi fon ediyorum. Büyüyünce hekim kazanmak istiyorum. Normal müşterek sahn fon ediyorum."

Didenko'nun babası 49 yaşındaki Vladislav da Bahmut'tan boşanmak durumunda kaldıklarını kaydederek "Orada ikamet eylemek aşırı tehlikeliydi. Kızımız düşüncesince endişeleniyorduk." dedi.

Vladislav nereye gideceklerini, nerede kalacaklarını bilmedikleri düşüncesince ailesi ile bu kampa sığındıklarını, ne yapacaklarına burada değişmeyen vereceklerini söyledi.

Engelli evladı ile merkezde kalıyor

Serebral palsi hastalığı bulunan 15 yaşındaki kızı ile 15 Haziran'da Dnipro'ya geldiğini tamlayan 37 yaşındaki Viktorya Guşina, bugüne genişliğinde bu merkezde kaldıklarını anlattı

Kampın insanların iare adresi olsa da vaziyeti ağırbaşlı olanların daima kalmasına müsaade verildiğini anlatım fail Guşina, "Kızım mânialı bulunduğu düşüncesince durumumun farkındalar. Bu nedenden kalmamıza müsaade verdiler. Bunun düşüncesince minnettarız." sanarak konuştu.

Guşina, derin saldırıların yaşandığı Lisiçansk'tan boşanmak durumunda kaldıklarını dile getirerek "Mermiler, füzeler yanımıza düşüyordu. Kızım sığınakta oturuyordu sürekli. Ben de dışarıda kemirmek hazırlıyordum. Şehirde doğal kavara yoktu. Herkes yemeğini dışarıda hazırlıyordu." dedi.

"Evden boşanmak tekaüt oldu, müşterek hafta süresince ağladım"

Sıcak çatışmaların yaşandığı Donetsk cephesine andıran yaşadıkları şehirden 2 kız evladı ile boşaltma edilen 43 yaşındaki Voktorya Kovalova, kocasının eroin ocağında çalışırken seneler ilkin geçirdiği müşterek sarsıntı sebebi ile selamünkavlen bulunduğunu belirtti.

Kocasının şimdilik evlerinde kalmayı yeğleme ettiğini tamlayan Kovalova, "Eşim evde ikamet eylemek istiyor. Akrabalar ona bakıyor ancak gerçek gayem onu da yanımıza getirmek." ifadelerini kullandı.

Evden ayrılmanın akıbet aşama tekaüt olduğunu, art dönmeyi fon ettiğini dile getiren Kovalova, "Bir hafta ağladım buraya gelmeden önce. Şimdi burada (Dnipro) ev kiralamaya çalışacağız." dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3558+13
4Beşiktaş3554+6
5Başakşehir FK3452+7
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3449-3
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler