USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Türksat 5B uydusu uzaya fırlatıldı

Türkiye'nin toy uydusu Türksat 5B, Türkiye saatiyle 06.58’de ABD'nin Florida eyaletinde mevcut Cape Canaveral Üssü'nden başarıyla uzaya fırlatıldı.

Türksat 5B uydusu uzaya fırlatıldı
19-12-2021 07:32
Florida

Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan, Türksat Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Kemal Yüksek, Türksat Genel Müdürü Hasan Hüseyin Ertok, Türksat Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Şuayip Birinci ve beraberindeki bürokratlar, uydunun fırlatılışını Cape Canaveral Üssü'ndeki fırlatma merkezinde izledi.

Faydalı ağırlık kapasitesi ve kuvvet değerleriyle Türksat uydu filosunun en güçlüsü olacak Türksat 5B tanıtma uydusu, Türkiye saatiyle 06.58'de Space X firmasına ilgilendiren Falcon 9 roketiyle uzaya gönderildi.

Türkiye'nin yarayışlı ağırlık kapasitesi en faziletli uydusu

Türksat 5B, Sabit Uydu Servis (FSS) sınıfı uydulara uyarınca minimum 20 büküm çok sığa verimliliği mevcut faziletli dişi uydu kategorisinde arazi alıyor.

Ülkenin yarayışlı ağırlık kapasitesi en faziletli uydusu Türksat 5B, 4,5 titrem fırlatma ağırlığına ve 15 kilovat kuvvet kapasitesine cemaat bulunuyor.

Türkiye'nin beraberinde Orta Doğu'nun tamamı, Basra Körfezi, Kızıldeniz, Akdeniz, Kuzey ve Doğu Afrika, Nijerya, Güney Afrika ve benzeyen yandaki devletleri içeren açık şümul dalında fariza verecek Türksat 5B, frekansın yeniden kullanması ve çoklu ışık değneği şümul konseptlerinin kullanıldığı Ka-Bant yarayışlı yüküyle toplamda 55 Gbps'den hâlâ çok data konveksiyon kapasitesi sağlayacak.

Türksat 5B'de evcil istihsal ekipmanları da kullanıldı

Türkiye'nin uydu data bildirişim kapasitesi bulunan Ka-Bant kapasitesini 15 kattan çok artıracak Türksat 5B, uydu haberleşmesinin kullanıldığı denizcilik ve havacılık kabilinden ticari sektörlerde çalışan halde yerini alacak.

Yerli Endüstri Katkı Programı kapsamında Türkiye’de imal edilen 2 tanıtma ekipmanının da kullanıldığı Türksat 5B ile evvel sefer ticari ortak tanıtma uydusunda evcil tasarlanıp imal edilen ekipmanlar uzaya gönderilmiş olacak.

Türksat 5B uydusunun sağlayacağı faziletli data kapasitesiyle Türkiye'nin berri altyapıyla erişilemeyen yerlerine ulaşılabilecek ve genel ağ altyapısı kurulabilecek.

Türkiye’nin çalışkan tanıtma uydu sayısı 5’e çıkacak

Yeni çocuk elektrikli tepi sistemi barındıran uydunun, 42 aşama gün doğusu yörüngesinde kullanıma alınmasıyla Ka-Bant data hizmetinin beraberinde Ku-Bant kapasitesi artırılacak ve ayrımsız yörüngede fariza verici Türksat 3A ve Türksat 4A uydularına da yedeklilik sağlanmış olacak. Ayrıca 35 senenin üstündeki tatbikat ömrüyle 42 aşama gün doğusu yörüngesinde fariza verecek.

Türksat 5B'nin uzayda yerini almasıyla Türksat'ın evcil ve ulusal uydu lamise ailesi PeycON servislerinin de şümul piyasası ve hızı hâlâ oturmuş olacak.

Uydu şümul dalının gelişmesiyle MicrON, AerON, HidrON ve TerrON lamise ailesinin internet, kurumsal ağ, IP bachauling kabilinden servisleriyle bu arada evren üstünde nice ülkede kullanılmasına olanak sağlanacak.

Türkiye’nin çalışkan tanıtma uydusu sayısı 5’e, bütün uydu sayısı 8’e çıkmak olacak.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler