USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Türkiye'nin yazılım ekosistemi güçleniyor

Bakan Varank, yazılımcı sayısını çoğaltmak icap ettiğini belirterek, "Çünkü gittikçe mesleklerin dönüşümüyle bu arada açıkça aşırı hâlâ birlikte tomar bir vaziyete gelecek. Türkiye de yazılımcı sayısını çoğaltmak düşüncesince programları aynı devreye sokuyor.

Türkiye'nin yazılım ekosistemi güçleniyor
26-09-2021 14:34
İstanbul

TEKNOFEST 2021, "Milli Teknoloji Hamlesi" ruhunu bu sene da hepsi katılımcılara yaşattı. Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi, Türkiye'nin önceki siber lisesi, Teknopark İstanbul Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencilerine siber asayiş eğitimleri düzenledi.

5 gündüz devam eden eğitimde gelişigüzel gündüz dalında bilirkişi eğitmenler değişik mevzularda geleceğin siber kahramanlarına eğitimler verdi. HackIstanbul finalinin arkası sıra mini müşterek "Bayrağı Yakala Yarışı" (CTF) de öğrenciler düşüncesince düzenlendi. 5 günce eğitimin böylece öğrencilere meydana getirilen mini CTF'de öğrenciler ödüllerini Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ile Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç'tan aldı.

Varank ile Koç, "HackIstanbul"un "Mükafat Avcılığı (Bug Bounty)" formatında meydana gelen bitiş turu yarışmacılarıyla da müşterek araya geldi.

Lise öğrencilerinden, faziletli lisansını tamamlamış şahıslara denli enli yetişek kuru yelpazesindeki katılımcılarla geveze fail Varank, hâlâ sonraları "HackIstanbul" ve TEKNOFEST'e bağlı değerlendirmede bulundu.

"Bu işlere envestisman gerçekleştirmek aşırı önemli"

Varank, HackIstanbul'un Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisinin düzenlemiş bulunduğu vizyoner müşterek konkur bulunduğunu vurgulayarak, arsıulusal müsabakada değişik senaryolarda ekipler veya ferdî yarışmacıların açıkları bulmaya ve ödüller kazanmaya çalıştıklarını anlattı.

4 senedir planlı müsabakanın gelişigüzel sene üstünde koyarak ilerlemeye bitmeme ettiğini dile getiren Varank, "Gerçekten bu tip işlere envestisman gerçekleştirmek aşırı önemli. Özellikle siber asayiş dalında devasa kuruluşların caba bulamadığı hataları, bu işten anlayan uzmanlar haydi haydi bulabiliyor. Dolayısıyla bu tip yarışmalarla tığ hem farkındalık tekvin etmek istiyoruz bununla beraberinde esas anlamda sektörde etkin insanlarla bağlantı kurmak, müşterek network tekvin etmek onlardan da haberli iktisap etmek istiyoruz." niteleyerek konuştu.

"Öğrencilerimizin yetkinliklerini geliştirmiş olmaları bahtiyar ediyor"

Varank, siber asayiş lisesinde okuyan öğrencilerle de müşterek araya geldiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Bu Türkiye'de toy uygulanmaya başlamış müşterek dizge lisesi programı. Siber asayiş uzmanlarını hâlâ ortaöğretim seviyesindeyken yetiştirmeye etkin Milli Eğitim Bakanlığımızın başlatmış bulunduğu Teknopark İstanbul'un şişman müşterek dayanak noktası verdiği proje. Geçmişinde az buçuk harf yemeni bulunan elektronik beyin bilimlerinde master yapmış birisi yerine diyebilirim ki ortaöğretim öğrencilerimizin hâlâ müşterek numara sınıftayken bu denli yeteneklere eş olması, yetkinliklerini bu denli geliştirmiş olmaları insanı bahtiyar ediyor."

Varank, TEKNOFEST'i arsıulusal bellik etme emekleri kapsamında HackIstanbul'u da siber asayiş dalında etkin şişman ve ünlü hackerları da cezbedebilecekleri müşterek konkur durumuna iletmek istediklerini bildirdi.

Yazılımın bundan hakeza dünyanın elzem müşterek sahası olduğuna ayraç fail Varank, şu ifadeleri kullandı:

"Üretim de engelleme iktisap etmek neredeyse gelişigüzel sektörde bundan hakeza yazılımın girmediği müşterek düzlük yok. Biz sonuç çağda memleketimizdeki yazılımcı sayısını geliştirmeye çevrilmiş toy gıcır programlar devreye sokuyoruz. Ecole 42 isimli toy müşterek yazılımcı okulu açtık. Burada ağız ağıza birbirinden öğrenme metoduyla öğrenciler ekipler kurarak tek hoca yapılmaksızın menfaatlerini yazılımcı yerine yetiştiriyorlar. TEKNOFEST kapsamında Google, Girişimcilik Vakfı ve T3 Vakfı gine Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi ve Bakanlığımız ortaklığında toy müşterek online yazılım ve aldatmaca ihya okuluna imza attık. Burada senede 2 bin gencimiz 400 saate vasıl yetişek alacaklar."

"İlgiden memnunuz"

Varank, yazılımcı sayısını kesinlikle çoğaltmak gerektiğine dikkati çekerek, "Çünkü gitgide mesleklerin dönüşümüyle bu arada bariz aşırı hâlâ müşterek tomar bir duruma gelecek. Türkiye de bu anlamda yazılımcı sayısını çoğaltmak düşüncesince toy programları uygun devreye sokuyor." dedi.

TEKNOFEST’i arsıulusal bellik durumuna iletmek istediklerini tabir fail Varank, dünyada müşterek düşüncesi olan, uygulayım bilimi geliştiren, toy müşterek teşebbüs kuran rastgele müşterek gencin önceki yerine TEKNOFEST'i düşünmesini istediklerini vurguladı.

Varank, bunun yolunun da arsıulusal networkü genişletmekten geçtiğini belirterek, şunları söyledi:

"Bu sene aşırı hâlâ müşterek tomar arsıulusal kol yarışmalarımıza katıldı. Endonezya, Pakistan, Polonya, Azerbaycan’dan ekipler değişik uygulayım bilimi yarışmalarında gelip arak döktüler. TEKNOFEST'i ne denli arsıulusal bir duruma getirebilirsek o denli kalburüstü olabileceğimize inanıyoruz. Bu seneki ilgiden memnunuz, inşallah TEKNOFEST'in değişik organizasyonlarını değişik devletlerde de yapacağız."

"Bu özgüven gelişigüzel şeye değer"

Bu sene festivalde nice teceddüt ve başlangıçta arazi aldığını anımsatan Varank, "İnsansız iklim araçlarıyla insanlı uçakların beraberinde tanıtım gösterisi yaptıklarını gördük ki bu dünyada önceki el bulunan müşterek şey." niteleyerek konuştu.

Varank, TEKNOFEST’te yeniliklerin bitmeyeceğini vurgulayarak, festivalle Türkiye’de bilim, teknoloji, gök ve havacılık ateşini yaygınlaştıracaklarını dile getirdi.

Gençlerin özgüveninin kendisini bu sene hâlâ müşterek tomar etkilediğini tamlayan Varank şunlara aksan yaptı:

"İnsansız su altı sistemlerinde Cağaloğlu Anadolu Lisesi anca algoritmalar yazmışlar ki insanoğlu beklenmedik ediyor. Beni etkileyen müşterek fenomen yaşadım. Biyoteknoloji ve İnovasyon etkinliğinde müşterek gencimiz elimden tuttu; ‘Sayın bakanım lütfen kadın size projemizi göstereceğim.’ dedi, projesini gösterdi. Bir ortaöğretim öğrencisiydi Kütahya’dan katılıyor, dedi ki: 'Şu gördüğünüz plan bundan 15 sene sonraları Türkiye'nin gök istasyonunda müvellidülhumuza üretecek biyoteknoloji tabanlı projedir. Benim adımı ihmal etmeyin benim aşama Enes bundan 15 sene sonraları bunu başardığımızı göreceksiniz.' Bu özgüven hakkıyla gelişigüzel şeye değer. Bu özgüvene eş gençlerimiz gelişigüzel şeyi başarır. Bizim bugünlerde hakeza müşterek özgüvenimiz de hakeza müşterek imkanımız da yoktu. Biz gelişigüzel şeyi onlar düşüncesince yapıyoruz. İnşallah Türkiye'nin geleceğini aşırı ak pak görüyoruz. Türkiye’yi teyit edeceğimiz elleme gençlerimizin bulunduğunu bu yarışmalarda otomatik yaşıyoruz."

"Eğitim düzlük öğrenciler gelecekte siber vatanı koruyacak"

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Koç da öğrencilerin aldığı eğitimlerin aşırı ehemmiyetli olduğunu, yetişek düzlük öğrencilerin gelecekte siber vatanı koruyacağını vurguladı.

Koç, TEKNOFEST kapsamında öğrencilere 5 gündüz süresince dalında bilirkişi siber asayiş eğitmenleri çeşidinden eğitimler verildiğini, amaçlarının siber asayiş dalında gençleri en elleme halde esermek bulunduğunu tabir ederek, Türkiye’nin önceki siber lisesinin gelecekte sayısal varlıkları koruyacak siber kahramanlar yetiştirdiğini dile getirdi.

Ziyaretçilerden dip ilgi

Bakan Varank, hâlâ sonra, TEKNOFEST Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar ve ziyaretçilerle beraberinde curcuna dalında mevcut ve domestik imkanlarla imal edilen ısıdam iklim balonunu deneyimledi.

TÜBİTAK’ın standına da ziyarette mevcut Varank, çocuklarla beraberinde Bilişim ve Bilgi Güvenliği İleri Teknolojiler Araştırma Merkezi (BİLGEM) çeşidinden geliştirilen Katlanabilir Mayın Dedektörü OZAN ile kum havuzunda eroin kontrol etkinliğine katıldı.​​​​​​​ Varank, curcuna dalında ziyaretçilerle foto da çektirdi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler