USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Türkiye'nin pandemi anıları kitapta toplandı

TÜRK Yoğun Bakım Uzmanları Derneği (TUYUD), afiyet mensupları ilkin kazanmak kadar topluluğun herhangi ortak kesiminden Covid-19 ile savaşım edenlerin anılarını kitapta topladı. Derneğin hile oturmuş üyesi Doç. Dr. Melda Türkoğlu, 'Pandemide yaşadıklarımız, düşüncelerimiz

Türkiye'nin pandemi anıları kitapta toplandı
27-10-2021 15:59
TÜRK Yoğun Bakım Uzmanları Derneği (TUYUD), esenlik personelleri ilkin kazanmak neredeyse camianın rastgele kesiminden Covid-19 ile savaşım edenlerin anılarını kitapta topladı. Derneğin idare yerleşmiş üyesi Doç. Dr. Melda Türkoğlu, "Pandemide yaşadıklarımız, düşüncelerimiz, duygularımız ve tecrübelerimiz yazıya döküldü. Bundan ahir nesillere de aktarılabilecek dobra yanında deneyim oldu" dedi.

TUYUD ile Nobel İlaç iş donanmasında meydana getirilen düzentileme kapsamında genel ağ içre açılan platforma, Covid-19 ile savaşım edenler anılarını yazdı. Başta esenlik personelleri kazanmak neredeyse binlerce isim pandemi sürecinde yaşadıklarını anlattı. Binlerce anı içerisinden seçilenler 286 sayfalık kitapta toplandı. 'Pandemi Anıları' kitabı nazarıitibar gördü.
'SONRAKİ NESİLLERE AKTARILMALIYDI'
Gazi Üniversitesi İç Hastalıkları Yoğun Bakım Bilim Dalı akademisyen ve TUYUD idare yerleşmiş üyesi Doç. Dr. Melda Türkoğlu, pandemi başladığında esenlik personelleri kendisine ayrı ayrı yanında sınama yaşadıklarını kaydederek, "Bu sınama olayın bilinmezliği, şiddeti, yoğunluğu hakkıyla bizi aşırı zorlayıcı yanında süreçti. Bu pandemi devrinde yaşadıklarımızı, yaşanılan zorlukları, duygularımızı, tecrübelerimizi yanında yere aktarma eylemek gerekiyordu. Bunu aslında itibaren hissettik. Bu evrede Nobel İlaç bizlere dayanaklık eylemek oldu. Kendilerinin hakeza yanında projesi olduklarını ilettiklerinde onlarla teşrikimesai gerçekleştirmek sonucu aldık. Biz de hakeza yanında plan gerçekleştirmek istiyorduk. Pandemide yaşadıklarımız, düşüncelerimiz, duygularımız ve tecrübelerimiz dile geldi, yazıya döküldü. Bundan ahir nesillere de aktarılabilecek dobra yanında deneyim oldu. Pandemide yaşanılanlar hoppadak yaşanılanla kalmamalıydı, bunlar yazıya geçmeli ve yanında ahir nesillere aktarılmalıydı. Çünkü kılıç asırlarca yaşanmayacak yanında pandemiyi yaşamıştık" dedi.


'PEK ÇOK İNSANIN SESİNİ DUYACAKSINIZ'
Doç. Dr. Türkoğlu, geçmiş esenlik mensuplarının düşünce, his ve tecrübelerinin iletilmesi gerektiği kasten yola çıkıldığını anlatarak, "Sonra halktan sağlam aşırı kesimin başağrısı yaşadığını biliyorduk. Onların da aktarılması dobra ve müfit olacaktı. O sebeple esenlik personelleri haricinde eğitimcilerin, değişkin kesimden kişilerin yaşadıkları sorunları ve tecrübelerini aktarmasına değişmeyen verdik. Kitap o sebeple o bölümleri de içeriyor. Pandemi başladığı devir nice yere gidiş-gelişlerimiz yasaklandı; o kişilerin öyküleri var. Bir yanda yeni hayatlar, yeni dünyaya gelenler, pandemi dolayısıyla yeni yanında yaşama gelmek durumunda kalanlar neredeyse sağlam aşırı etkileşim oldu. Kitapta videolar da arazi alıyor. Farklı sayrılarevi ve yerlerden bulunan paylaşımların yanında araya getirildiği, röportajları içeren dobra videolar var. Onlar da karekodlar halinde kitabın içinde arazi alıyor. Bu kitapta halktan rastgele kesimin büyük, küçük, çocuk, erişkin, esenlik mensubu yahut esenlik mensubu sıfır sağlam aşırı insanoğlunun sesini duyacaksınız" niteleyerek konuştu.
'BENİ EN ÇOK ETKİLEYEN ÇARESİZLİKTİ'
Kitapta eş duygunun kısıtlılık, heyecan ve biçarelik bulunduğunu anlatım fail Türkoğlu, "Okuduğum anılarda, esenlik mensuplarının hastaların halleri karşısında çaresizliği, yakınları ile baş başa muammer oldukları heyecan ve sağlam aşırı bölgede kısıtlama arazi alıyor. Kitapta beni de en aşırı etkileyen şeylerden bir tanesi çaresizlikti. Bir doktor arkadaşımız paylaşmış; bizim dinç ılımlı gözyaşı dediğimiz 50’li gözyaşı grubunda yanında hastası ağırlaştığı devir ona iane eylemek düşüncesince yaklaştığında ‘beni elleme, ego yaşadığımı yaşadım ve bundan hakeza iyiye gideceğimi düşünmüyorum’ demiş. Hekim arkadaşımız dinç asistan kazanmak düşüncesince elinden mevrut rastgele şeyi yapıyor. Onu öylelikle artırmak istemiyor, onu talkın ederek hastasına yapması müstelzim tedavileri yapıyor ve hastalanmış yanında hacim yarar görüyor. Hekim dost buna aşırı seviniyor, ümitleniyor ve icra ettiği işten alım çalım duyuyor. Sonrasında hastalanmış entübe olmaktadır ve hastayı kaybediyor. Onu kaybedişiyle baş başa yaşadıklarını aktarması beni aşırı etkiledi. Böyle binlerce öykü var" dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler