USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Türkiye’de her 10 bebekten 1’i prematüre doğuyor

Son senelerde vatanımızda prematüre veladet oranının da prematüre doğan bebeklerin geçinme şansının da arttığını tamlayan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Miraç Ergen, “Türkiye’de prematüre veladet payı yüzdelik 11’dir. Daha esbak senelerde bir çok hamileli

Türkiye’de her 10 bebekten 1’i prematüre doğuyor
16-11-2021 13:14

Dünya Prematüre Günü zımnında uyarılarda mevcut Medical Park Bahçelievler Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Uzm. Dr. Miraç Ergen, ümranlı ve büyümekte bulunan devletlerde mütebeddil sosyokültürel şerait zımnında bulaşan rahatsızlıkların ve konu suiistimalinin çoğalması kararında çirkin koşullarda gebelik nâkil dinç yaşlarındaki hamilelerin sayısının arttığını, bunun da preterm doğumların artışının müşterek nedeni olabileceğini söyledi.

BEBEĞİN PREMATÜRE DOĞMASINA SEBEP OLAN FAKTÖRLER

Uzm. Dr. Miraç Ergen, bebeklerin prematüre doğmasına etmen bulunan faktörleri şu biçimde sıraladı:

“Aşırı şişman veya müşterek tomar cılız olmak: Özellikle çok kiloluluk problemi bulunan hanımlarda hamilelikte hipertansiyon ve şeker hastalığı şimdi müşterek tomar görülüyor; bu emraz da er doğumu tetikleyebiliyor. Çok cılız hanımlarda ise tagaddi bozukluğu ve kalık spiritüel gerilim hormonları er doğuma döşeme hazırlayabiliyor.

Çoğul gebelikler: Çoğul hamilelikler er mevlit düşüncesince ehemmiyetli müşterek riziko faktörüdür. Bu sebeple infertilite tedavilerinde tekiz gebelik hedeflenmeli ve olanaklı olduğunca biricik oğulcuk aktarma politikası yeğleme edilmelidir.

Sigara kullanımı: Sigara ana adayının ve plasentanın müvellidülhumuza alımını bozarak; er doğum, er su gelmesi, ceninisakıt mevlit ağırlığı ve plasentanın er ayrılması kabilinden risklerin tümünü artırıyor.

Hamilelikler arasının 6 aydan endamsız olması: Yapılan çalışmalara mucibince 6 aydan endamsız aralıkla aylı kalınması er mevlit riskini 1 buçuk kıvrım artırıyor. Hamilelikler ortada 1.5- 2 sene olması ülkü onama ediliyor.

Gebelik zehirlenmesi: Preeklampsi kendisine da bilinen gebelik zehirlenmesi, gebede gerginlik yükselmesi ve idrarda protein kaçağıyla revan ana ve bebeğin yaşamını zılgıt edebilen müşterek tablodur. Annede nörolojik sorunlara, çağ değerlerinde, uykuluk ve böbrek fonksiyonlarında bozulmaya, akciğer ödemi kabilinden yaşamı zılgıt edebilecek tablolara; bebekte de çoğalma geriliği ve ahiret yolculuğu riskinde artışa defa açabiliyor.

Tiroid rahatsızlıkları ve diyabet: Tiroid hormonlarının ceninisakıt veya efdal olması er mevlit riskini artırıyor. Kan şekeri dengesizlikleri ve gebelik diyabeti de kesif görülebilmektedir bu gidişat er mevlit ve geberik mevlit riskini artırmaktadır.

Erken mevlit öyküsü: Daha evvela er doğumla sonuçlanan gebelik nakil öyküsü riski çoğaltan en ehemmiyetli faktörlerden biridir.

Rahimdeki sorunlar: Rahimde gergi olması, düet yahut sıhhatsiz döl yatağı kabilinden rahimdeki biçim bozuklukları bebeğin ve etrafındaki sıvının yerleşeceği içtima az bulunmasına defa açarak er mevlit riskini artırıyor. Öncesinde döl yatağı ameliyatı kılmak te er mevlit nedeni olabiliyor.

Enfeksiyonlar: Gebelikte döl yolu ve döl yatağı ağzı (serviks) enfeksiyonları üst yayılarak bebeğin etrafındaki sıvıyı enfekte ederek hem er doğuma bununla birlikte bebeğin de enfekte bulunmasına defa açabiliyor. Ayrıca gebedeki gereklilik yolu enfeksiyonları, zatürre, başka üye enfeksiyonları ve diş hitit rahatsızlıkları da er mevlit nedeni olabiliyor.

Plasental sorunlar: Plasentanın döl yatağı ağzına yerleşmesi (plasenta previa) yahut plasentanın er ayrılması (ablasyo plasenta) kabilinden tablolar da er mevlit nedenidir.

Fetal çoğalma geriliği: Hamilelik haftasına göre, kilosu muhtemel ağırlığın yüzdelik 10’undan şimdi az bulunan fetuslarda kordondaki çağ akımında bozulma, nakit azalması, ana karnında spiritüel gerilim ve kaybolma riski gelişebiliyor; bu gidişat da er mevlit gerektirebiliyor. Ayrıca fetusun birtakımı doğumsal anormallikleri de er doğumla sonuçlanabiliyor.

Vajinal kanamalar: Hamilelikte başta 12. haftadan sonraları vajinal kanamalar olması biçiminde er mevlit riski yükseliyor.”

PREMATÜRE BEBEĞİ OLAN AİLELER PANİĞE KAPILMAMALI

Anne adayları elhak kırılan müşterek proses yaşarken, prematüre bebek sahibi olmanın onları şimdi müşterek tomar endişelendirdiğini tamlayan Uzm. Dr. Miraç Ergen, nazarıitibar edilmesi gerekenleri şu biçimde anlattı:

“Prematüre bebek sahibi bulunan ana ve babalar bebeğini yitirme korkusu, bebeğiyle dimdik deste kurmaya değgin endişeler, neleri değişik yapabilirdim düşüncesinin tetikleyebildiği suçluluk hissi ve bebeğin fiziki ve ruhiyat kendisine keyif problemleri yaşayacağına müteveccih endişeler yaşayabiliyorlar. Bu sebeple bu süreçte bardağın mahmul kabilinden beslemek en akıllıcasına yaklaşım olur. Günümüz tababet teknolojisi ve kâmil Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi bakımı sebebiyle bir çok prematüre bebek akıbet aşama dimdik müşterek biçimde taburcu olmaktadır ve dimdik müşterek hayat sürebilmektedir. Ancak başta 28 haftanın ve 1000 gramın altında doğan bebeklerde ahiret yolculuğu ve mihman pot payı artmaktadır.”

3 YAŞINA KADAR YAŞITLARININ GELİŞİM SEVİYESİNİ YAKALAYABİLİYORLAR

Erken doğan bebekler mevlit haftaları ve kilolarına mucibince değişik senelerde yaşıtları ile bire müşterek destan ve kiloya ulaştığına nazarıitibar çekici Uzm. Dr. Miraç Ergen, “Genellikle 3 yaşına genişliğinde kişi yaşıtları ile bire müşterek fiziki seviyeye ulaşabiliyorlar. Yine de başta ana karnında er etapta etkilenmeye ilişkin ıvır zıvır doğan birtakımı bebekler yaşıtını göz boncuğu devir yakalamayabilirler” sanarak konuştu.

Uzm. Dr. Miraç Ergen, prematüre bebeğin dimdik olması düşüncesince nazarıitibar edilmesi gerekenleri ise şu biçimde açıkladı:

“İleri dozaj yenidoğan bakımı imkânlarına ehil müşterek keyif kuruluşunda mevlit yapmak, profesyonel müşterek yenidoğan dip ihtimam kadrosu kabilinden izlenmek ve 18 yaşına genişliğinde sonsuz kendisine prematüre bebekler üzerine profesyonel müşterek pediatri uzmanı yahut yenidoğan uzmanı takibinde olmak.”

PREMATÜRE BEBEKLER BU SAĞLIK SORUNLARI İLE KARŞI KARŞIYA KALABİLİR!

Her prematüre bebekte istenmeyen biçim görülmeyeceğini ancak müşterek tomar er doğumlarda bebekte muhtelif endamsız ve levent boylu vadeli keyif problemlerine başlangıç olabileceğini tamlayan Uzm. Dr. Miraç Ergen, “Genellikle bebek ne genişliğinde er doğarsa, istenmeyen biçim riski o miktarda artar. Sağlık sorunlarının gelişiminde mevlit ağırlığı da ehemmiyetli müşterek gösteriş oynar. Bazı sorunlar doğumda açık açık görülebilirken, ötekiler şimdi ahir vakitlerde ortaya çıkar” dedi.

Uzm. Dr. Miraç Ergen, prematüre bebeklerde evvel haftalarda görülebilen birtakımı komplikasyonları şu biçimde sıraladı:

“Solunum problemleri, ihtisas sorunları, akıl kanaması, beden ısısı kontrolünde sorunlar, hazım sistemi sorunları, anemi ve sarılık, metabolik sorunlar, muafiyet sisteminde sıskalık ve enfeksiyonlara yatkınlık. Prematüre bebeklerde levent boylu vadede rastlanabilecek komplikasyonlar ise serebral palsi (beyin felci), öğrenme güçlüğü, müşahede problemleri, sema ile ilişik sorunlar, diş problemleri, ruh bilimsel ve davranışsal sorunlarıdır. Astım, enfeksiyonlar veya tagaddi problemleri kabilinden süreğen keyif sorunları da şimdi sıktır.”

PANDEMİDE PREMATÜRE BEBEĞİ OLAN AİLELERE ÖNERİLER

Covid-19, 1 gözyaşı altı çocuklarda ve prematüre bebeklerde şimdi ağırbaşlı seyredebildiği düşüncesince umumi dehalet kurallarına nazarıitibar edilmesi icap ettiğinin altını çizen Uzm. Dr. Miraç Ergen, pandemi zamanında prematüre bebek sahibi bulunan ailelere şu önerilerde bulundu:

“Gebelerin aşılanması ile annede oluşacak bulunan antikorlar fetüse geçecek ve bu antikorlar mevlit sonrası bebeği koruyacaktır. Ayrıca anne- babanın ve bebeğe ihtimam verenlerin de aşılı olması bebek düşüncesince koruyan olacaktır. Doğum sonrası annenin Covid-19 olması, emzirme düşüncesince bariyer değildir. Anne sağlığı elveriyorsa hıfzıssıhha kurallarına nazarıitibar ederek emzirmeli, emziremiyorsa sütü sağılıp bebeğe verilmelidir. Emzirme aralarında Covid-19’lu ana ile bebeğin amut teması en üye indirilmelidir. Gebelikte Covid-19 aşılaması ile ilişik endişeler bulunsa da Dünya Sağlık Örgütü önerilerine mucibince hem konvansiyonel yöntemle imal edilen ölmüş aşıların bununla birlikte mRNA aşıların gebelere yapılması önerilmektedir. Emzirme esnasında da telkih olmaya bariyer müşterek gidişat yoktur.”

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Sivasspor3751-8
8Alanyaspor3650+3
9Çaykur Rizespor3649-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler