USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Türkiye ile Hollanda’dan yaşlılık sürecinin iyileştirilmesine yönelik ortak proje

Güven Eğitim ve Sağlık Vakfı ile Hollanda Kennisland Vakfı’nın ortaklığında yürütülen, yaşlılığın baştan tanımlanması, bu sürecin sağlıklı, bahtiyar ve enerjik müşterek halde geçirilmesini hedefleyen ‘Ortak Bir Sorun-İki Farklı Kültürel Perspektif’ projesinin a?

Türkiye ile Hollanda’dan yaşlılık sürecinin iyileştirilmesine yönelik ortak proje
08-11-2021 15:02

Ankara’da yan yana otelde planlı toplantıya, Dışişleri Bakan Yardımcısı ve Avrupa Birliği Başkanı Büyükelçi Faruk Kaymakcı, Sağlık Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Tolga Tolunay, AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut, Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Orhan Koç, Güven Sağlık Grubu İcra Kurulu Başkanı ve Güven Eğitim ve Sağlık Vakfı Başkanı Nüket Küçükel Ezberci, Sivil Toplum Kuruluşları yöneticileri ile baş döndürücü sayıda çağrılı katıldı.

Türkiye ve Avrupa Birliği (AB) ortada Sivil Toplum Diyaloğu Programı kapsamında desteklenen proje, ömür süresinin uzaması ve düşüt veladet oranları kabil nedenlerden ötürü yaşlanan popülasyon problemine nazarıitibar çekiyor. Proje bire yan yana zamanda, yaşlılığın baştan tanımlanması ve bu sürecin sağlıklı, bahtiyar ve enerjik yan yana halde geçirilmesi nice ülkede ve Türkiye’de rüçhan yan yana bap kendisine ele alınıyor. 14 ay sürecek bu proje kapsamında, Türkiye ve Hollanda ortada ihtiyarlama ve yaşlı bakımı dair yan yana diyalog geliştirilmesi hedefleniyor. Proje ile ayrıca, dü ülkenin ‘yaşlanma’ mevzusundaki yaklaşımlarının ortaya koyulması, çelimli ve eneze yanların belirlenmesi ve dü değişik camianın bu konudaki değişik deneyimleri sebebiyle hedeflenen diyaloğun zenginleşeceği hedeflenirken, bu global soruna yönelik dü değişik kültürel perspektifin ortaya konmasıyla, çapraz öğrenmeye ve çırçıplak camianın enerjik halde toprak almış olduğu iş donanmasına ulama sunulması amaçlanıyor.

‘PROJENİN ÖNEMİNİN FARKINDAYIZ’

Güven Eğitim ve Sağlık Vakfı Başkanı Nüket Küçükel Ezberci, vakfın kuruluşundan itibaren bilhassa terbiye iktisap etmek neredeyse baş döndürücü sayıda maşeri bap ile ait projeye imza attığını söyledi. Dünyadaki dönüşüme koşut kendisine iyilikseverlik ekseninden maşeri sorunlara hal getirmeyi hedefleyen çarpıcı yan yana çırçıplak maşer örgütüne dönüşmeye akilane aşama attıklarını tamlayan Ezberci, “Çıktığımız bu yolda sakıncasız adımlarla aşama kaydediyor olmanın kendimize layıkıyla DOĞRU gururunu yaşıyoruz. Toplumların yaşlı nüfusunun artma göstermesi levent boylu zamandır ağır yan yana maşeri dava kendisine görülüyor. Hepimiz resmi verilerin ne işe yaradığını biliyoruz. Bu bölgede meydana getirilen tetkikat yaşlı bireylerin bakımını ele alırken devletlerin ekonomik, sosyal, kültürel ve politik bağlamlarının da delik uğrunda bulunması icap ettiğini ayraç ediyor, önemle altını çiziyor. Sağlık çalışanları, esenlik kuruluşları ve sistemleri kültürel anlamda yetkin, bakımı desteklemez ve sağlamazsa, yaşlı erat düşüt kalitede bakım ve negatif esenlik neticeleri açısından baş döndürücü henüz iri riziko altında olacaklardır. Biz bu bakış açısıyla riskleri dökmek ve yaşlı kişilere baş döndürücü henüz muttasıf yan yana sahn arz etmek neredeyse Kennisland Vakfı ile bu arada yürüttüğümüz ‘Ortak Bir Sorun- İki Farklı Kültürel Perspektif’ projesinde toprak almaktan gayrı paydaşlarımızın indinde iri yan yana alım çalım ve mevki duyuyoruz. Sivil maşer diyaloğu çerçevesinde desteklenen bu projenin değme dü ülkenin ihtiyarlama mevzusundaki yaklaşımlarını ortaya koyması, çelimli ve eneze yanlarının belirlenmesi ve dü ülkenin birbirinden öğrendiği bilgilerle henüz eksiksiz yan yana senteze varması açısından öneminin farkındayız. Güven ailesi kendisine bilhassa encam yaşlarındaki bireylerin problemlerine nazarıitibar çekmek, yaşlı bakımı dair değişmeyen vericilere yön özgülemek en ehemmiyetli önceliklerimizden yan yana tanesidir” dedi.

‘BAKANLIK OLARAK ÖNERİYORUZ VE DESTEKLİYORUZ’

Sağlık Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Tolga Tolunay, 2020 Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine layıkıyla yaşlı nüfusun mecmu popülasyon içerisindeki payının yüzdelik 9,5 bulunduğunu söyledi. Yüzde 9,5’luk oranın 2020 senesinde yüzdelik 20’nin dair çıkmasını beklediklerini anlatım fail Tolunay, şunları kaydetti:

“Bu bilgiler bizlere göstermektedir ki, yaşlı nüfustaki bu artma ve buna ilişkin kendisine kalan vakayiname emraz ve beraberindeki kalifiye levent boylu dönemli bakım hizmetlerinin gerekliliği ağır yan yana ehemmiyet kendisine karşımıza çıkmaktadır. Güven Eğitim ve Sağlık Vakfı’nın yaşlanan nüfusa yönelik emek harcamaları kapsamında Hollanda’nın Kennisland Vakfı ile ortak yürüttüğü projenin yaşlı sağlığı dalında ehemmiyetli yan yana aşama kendisine görmekteyiz. Bu süreçte Hollanda ve Türkiye’deki yaşlıları yönelik bakım hizmetlerinin asliye alındığı ve çapraz deneyim paylaşımını içeren yan yana projenin gayrı çırçıplak maşer kuruluşları düşüncesince dobra yan yana dayanıklı oluşum etmesini ve bu çeşit planların değişik artmasını dilek ediyorum. Bizler görü kendisine amme bu sektörün yanı esna çırçıplak maşer kuruluşlarından, bilimsel niteliği olan yaşamdan ve hususi sektörlerden de aktörlerin bu bölgede yan yana arada çalışmasını ve arsıulusal platformda iş birlikleri kurmasını öneriyoruz ve bunları destekliyoruz.”

‘UYGULAMAK HEPİMİZİN YARARINA OLACAKTIR’

Dışişleri Bakan Yardımcısı ve Avrupa Birliği Başkanı Büyükelçi Faruk Kaymakcı, Türkiye’nin aşama basamak yaşlandığını anlatım ederek, 65 yaş üstü oranın gayrı Avrupa vatanlarında yüzdelik 20’yi oluştururken Türkiye’de yüzdelik 9,5-10 yöresinde bulunduğunu kaydetti. Kültürel farklılıkları gitmek ve kültürel zenginliklere layıkıyla yaşlılara görev sunmanın sonuç basamak kalburüstü ve müfit olacağını tamlayan Kaymakcı, “Yaşlı bakımı konusu Avrupa kıtasında herkesin ortak yan yana sınamasıdır. Değişik ülkelerdeki değişik uygulamaları alıp en başarılılarını değme daim beraberce infaz etmek sanıyorum herkesin yararına olacaktır. Bu proje Türkiye ile Avrupa Birliği ortada finansal iş donanmasına dayanıyor. Yaşlı bakımı dair da 6 projemiz var. Bu projelerden yan yana tanesi zaman açılışını yaptığımız projedir. Biz bu projeleri bire yan yana sürede Türk Sivil Toplum Kuruluşlarıyla gayrı Avrupa ülkelerinin Sivil Toplum Kuruluşları ortada yan yana etkileşim, yazışma sahası kendisine da görüyoruz. Umarız önümüzdeki devirde gine Avrupa Birliği Başkanlığı içerisinde Sivil Toplum çabalarımızı henüz da artırabiliriz ve bu projeleri henüz derinleştirip renklendirebiliriz” ifadelerini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3799+64
2Fenerbahçe3796+62
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler