USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

‘Türkiye ev hemodiyalizinde Avrupa’da 2’nci, dünyada 5’inci sırada’

ANKARA’da TÜRK Nefroloji Derneği öncülüğünde, ev hemodiyalizinde 1’inci ve bininci pestil buluşması gerçekleşti. Türk Nefroloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Alaattin Yıldız, ev hemodiyalizinde şu anda Türkiye’nin Avrupa’da 2’nci, dünyada da 5’inci sırada arazi aldığı

‘Türkiye ev hemodiyalizinde Avrupa’da 2’nci, dünyada 5’inci sırada’
09-12-2021 15:49

Ankara’da müşterek otelde Türk Nefroloji Derneği’nce ev hemodiyalizinde 1’inci ve bininci marazlı buluşması gerçekleştirildi. Gerçekleştirilen toplantıda, Türk Nefroloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Alaattin Yıldız, Ankara kent Hastanesi Nefroloji Kliniği Eğitim ve İdari Sorumlusu Prof. Dr. Fatih Dede ve Prof. Dr. Ercan Ok hatip adına arazi aldı. Uzmanlar pandemi sürecinde riziko grubunda arazi meydan vakayiname böbrek hastalarının evde hemodiyaliz tedavisi alarak hastaneye gidip gelmeden, riskli ortamlardan ırak durduklarını ve bu biçimde hem hayat kalitelerini aynı sürede hayat sürelerini artırdıklarını tabir etti. Toplantıda, böbrek yetmezliği hastalarının hayat süresini ve hayat standardını düzeltmek düşüncesince meydana getirilen otama seçeneklerinin ve ev hemodiyalizi kullanan hastaların deneyimleri paylaşıldı.

‘TÜRKİYE’DE 70 BİN CİVARINDAKİ HASTAYA UYGULANIYOR’

Türk Nefroloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Alaattin Yıldız, vakayiname böbrek yetersizliğinin ati etabında ehemmiyetli müşterek otama bulunan hemodiyaliz işleminin Türkiye’de 70 bin civarındaki hastaya uygulandığını tabir ederek, hemodiyalizle ehliyetsiz etkin müşterek organın fonksiyonunu hesabına koyma tedavisinin ev üzere yunak müşterek ortamda gerçekleştirilmesinin muhtemel bulunduğunu belirtti. Yıldız, Türkiye’de akıbet 10 yılda ev hemodiyalizi tedavisinde ehemmiyetli gelişmeler kaydedildiğini belirtti. Ev hemodiyalizinde hastanın istediği sürede ve derinliğine süreyle diyaliz işlemi uygulaması bulunduğunu kaydederek, “Uzun devamlı diyaliz uygulanmış bulunduğu düşüncesince tasfiye payı kısaca 2 büküm artıyor. 4 sayaç hesabına 6-8 saatte vücuttan su uzaklaştırıldığı düşüncesince tevettür düşmesi üzere problemlerle karşılaşmıyoruz. Hastanın kalbi, beyni yorulmuyor, damarları güzel korunuyor. Daha müşterek tomar tasfiye sağlanıyor. Böylece kullandığı çare gereksinimi azalıyor. Bu avantajları zımnında şu demek olmaktadır ki aheste ve henüz derinliğine soluklu diyaliz yapıldığı düşüncesince bu hastalarda muhtemel hayat süresi de kadavra nakline andıran adına söyleniyor. Burada en ehemmiyetli nesne bireyin haslet zımnında antre dair edep bilimi bilimi almasıdır. Diyaliz setlerinin bağlanması enine boyuna havadan müşterek işlemdir fakat haslet zımnında antre dair hastaya yahut bakımıyla mesul bulunan insana diyaliz merkezinde kısaca 2 maaş müşterek edep bilimi bilimi veriliyor. Alarma sistemleri var. Hasta bu eğitimi aldıktan sonraları derinliğine vadede baş döndürücü az mesele yaşanıyor” dedi.

‘TÜRKİYE BU KONUDA HIZLA YÜKSELİYOR’

Yıldız, ev hemodiyalizi kullanımında akıbet 10 yılda çoğalma yaşandığını söyleyerek, “Bunu gururla söyleyebiliriz. Türkiye şu anda ev hemodiyalizinde Avrupa’da 2’nci sırada, dünyada da 5’inci sırada arazi alıyor. Bütün kaslı devletler burada ön sırada. Türkiye bu mevzuda çabucak yükseliyor. Çok geçenlerde İngiltere’nin de önüne geçeceğimizi düşünüyorum. Ev hemodiyalizinde vatandaşın karşılaması müstelzim hemen kalık müşterek su harcaması olmaktadır ki onda da kimi indirimler yapıldığını biliyorum. Onun haricinde vatandaşımız ev hemodiyalizi düşüncesince rastgele müşterek sevap ödemiyor. Pandemi de öteki hastalarda bulunduğu üzere diyaliz hastaları düşüncesince de önemli. Diyaliz hastalarında ahiret yolculuğu riski henüz yüksek. Pandemi esnasında diyaliz hastaları enine boyuna etkilendi. Bu manada da ev diyalizi henüz avantajlı. Çünkü henüz izole olabiliyorsunuz. Oysaki tarz hemodiyalizinde bulunduğunuz ortamda nice diyaliz hastası bulunduğu düşüncesince orada hastaların birbirine maraz bulaştırma riski bahis konusu olabiliyor. Evde meydana getirilen diyaliz tedavileri bu manada avantajlıdır. Ev diyalizi akıbet aşama elit müşterek tedavidir. Aile içinde kişi evinde meydana getirilen müşterek tedavi. Evdeki tedavide müddet henüz derinliğine olduğun düşüncesince vücutta üremik toksinlerden temizleniyor. Bu avantajları zımnında muhtemel hayat süresini uzatıyor” niteleyerek konuştu.

‘GELEN HASTALARI TEDAVİLERE YÖNLENDİRDİK’

Ankara kent Hastanesi Nefroloji Kliniği Eğitim ve İdari Sorumlusu Prof. Dr. Fatih Dede, klinik adına pandemi zamanında de diyaliz hastalarına tedaviyi uyguladıklarını tabir ederek, “Özellikle pandeminin önceki zamanında vakayiname böbrek hastalarının hastaneye muvasala sorunları oldu. Kısıtlamaların getirmiş bulunduğu durumlar, hastaların korkusu, birtakımı kanuncu kısıtlamalar zımnında marazlı sayımızda müşterek azalış oldu. Ama tığ behemehâl mevrut hastaları evde tedavilere yönlendirdik, bunu hazırlamaya çalıştık. Evde tedavinin müşterek ehemmiyetli basamağı da hastanın tedavisini ağız ağıza sağlıkçı nezaretinde olmaksızın kendisinin üstlenmesi gerekiyor. O nedenden dolayı havuzdaki dört başı mamur hastalara bunu yapamayız. Belli arama edemediğimiz denilen müşterek marazlı grubu da var. Hastalarımızın keyif okuyucu yazarlığına baktığımız devir bu çeşit tedavilerde çoğu kez sağlıkçının başlangıcında olmasını istiyor. Tedaviyi deruhte dair az buçuk cesaretsiz davranıyorlar güçlükle evde tedavisini önleyen herkeste eş özelliktir. Bu çeşit tedavilerden caymak istemezler. Ev tedavileri pandemi zamanında istediğimiz miktarda çoğalma olmadı. Biz açılım adına bunu doğrusu destekliyoruz” dedi.

‘YAYGINLAŞMASI GEREKTİĞİNİ DÜŞÜNÜYORUM’

Prof. Dr. Dede, diyaliz merkezlerinin ilkin amme içinde olanlarının, öteki ayaktan ve yatan hastaların da bulunduğu birimlere bitişik fiziksel yapıda bulunduğunu belirterek, “Bu sebeple andıran değinme ve bulaş açısından merkezde diyaliz henüz erdemli riskli görünmekte olup; meydana getirilen çalışmalarda da bu gösterilmiştir. Covid-19 sıklığı merkezde diyalize giren hastalarda ayrımlı devletlerde yüzdelik 25-35 ortada iken, evde hemodiyaliz ve karın zarı diyalizi bulunan gruplarda henüz düşüt sıklıktadır. Ölüm oranları da kezalik diyaliz hastalarında kâffesi dünyada ve devletimizde yüzdelik 30’lar yöresinde olup, evde otama bulunan grupta bu oranlar henüz düşüktür. Ankara kent Hastanesi evde hemodiyaliz hastalarında Covid-19 teşhisi bulunan marazlı sıklığı yüzdelik 18 olup, Covid-19 zımnında kaybedilen hastamızın olmaması baş döndürücü müjdeli müşterek durumdur. Ev diyalizi uygulamasının marazlı sağlığı, hayat kalitesi ve dünya ekonomisi düşüncesince enine boyuna hayır olacağını ve devir içinde artması icap ettiğini düşünüyorum” niteleyerek konuştu.

‘KENDİMİ DAHA İYİ HİSSEDİYORUM’

Ev hemodiyalizinde 1’inci marazlı Cengiz Yelegen (56), toplamda 28 senedir diyaliz tedavisi olduğunu, 16 senedir da ev hemodiyalizi kullandığını söyledi. Merkezde otama görürken hemşireler kanalıyla ev hemodiyalizi üzerine bilim aldığını tabir fail Yelegen, “Merkezde diyalize girince şems kâffesi güneş güzel geçmiyordu. Ev hemodiyalizi ile henüz havadan oldu. Evde diyalizi uygulandığımda şeb boyu kullanıyorum, şems de işlerimi halledebiliyorum. Daha evvela çare kullanıyordum. Şimdi tek ilacı kullanmıyorum. Cilt rengimde henüz iyiye revan başkalık oldu. Kendimi henüz güzel hissediyorum. Merkezde 4 sayaç diyalize girerken, evde 8 sayaç diyalize girmiş oluyoruz. Uzun müddet diyalizde durmak henüz iyi. Evdeyken istediğin saatte kendini ayarlayabiliyorsun, programını yapabiliyorsun. Hastanede belli müşterek sayaç veriyorlar o saatte orada olman geçişsiz güçlükle evde olunca istediğin saate diyalize girebiliyorsun. Çalışan bir tanesi şeb diyalize girip, sabahleyin işine gidebilir” dedi.

1 senedir ev hemodiyalizi tedavisi gördüğünü kail ev hemodiyalizinde bininci marazlı Ümmühan Uysal da (43), “2 senedir diyaliz hastasıyım. 1 senedir hastanede otama oldum, 1 senedir da evde diyaliz tedavisi alıyorum. 3 bebek annesiyim. Evde diyaliz düşüncesince edep bilimi bilimi aldım, çocuklarım da araştırma görevlisi oluyor. Hayatımı derneşik müşterek biçimde yaşamaya çalışıyorum. Evde kendim yapmayı öğrendim. Tedavimi evde yapıyor olmam gelişigüzel şeyimi sisteme doktu. Ev hemodiyalizi düşüncesince tek sevap ödemedim” dedi.

Doğuştan rüyet özürlü hür Ekim (33) ise, 15 senedir vakayiname böbrek yetmezliği hastalığını bulunduğunu söyleyerek, “Diyaliz seanslarım süresince annem bana araştırma görevlisi oluyordu. Yaklaşık 3 maaş müşterek tahsilden gördük. 4 senedir ev hemodiyaliz tedavisi görüyorum. Merkez diyaliz tedavisine derinliğine müddet bitmeme etmiş bir tanesi adına tarz diyalizi ile ev hemodiyalizi arasındaki farkı baş döndürücü güzel başkalık edenlerden birisiyim. 2012-2018 ortada tarz diyaliz tedavisi gördüm. mesela ikisinin arasındaki başkalık cilt bulunan müspet değişimler. Bunu etrafımdaki insanoğlu tekraren dile getirdiler. Onun haricinde dem darlığı ortadan kalkıyor. Yürüyüş performansı değişiyor. Kısacası toplumsal ve emek vermek yaşamımız akıbet aşama sisteme giriyor” dedi.


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler