USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Türk öğrencilerin uydusu NASA'nın olanaklarıyla fırlatılacak

NASA kabilinden desteklenen evren çapındaki en prestijli manken uydu yarışmasında ön elemeyi önce 3'e girerek güzeşte Çankaya Üniversitesi mühendislik öğrencilerinin ürettiği uydu prototipi, Virginia Tech Üniversitesinde roketle gökyüzüne fırlatılacak.

Türk öğrencilerin uydusu NASA'nın olanaklarıyla fırlatılacak
18-03-2022 12:16
Ankara

Amerikan Astronomi Topluluğu (AAS), Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) ile baş döndürücü uluslu gelecek uygulayım bilimi ve havacılık firması Lockheed Martin çeşidinden planlı yarışmada, takımlarıyla ön elemeyi güzeşte Çankaya Üniversitesi öğrencilerinin ürettiği manken uydu prototipi, NASA'nın nezdinde 11 Haziran'da 1 kilometre yüksekliğe gönderilecek.

Yarışmaya evren genelinde 100'ün üstünde üniversiteden müracaat yapılırken, Çankaya Üniversitesi Elektrik-Elektronik, Mekatronik, Bilgisayar, Yazılım ve Makine Mühendisliği öğrencilerinden oluşan 24 yabanlık "CanBee" uydu ekibi ön elemeyi güzeşte 40 kol arasına 3'üncü yerine girdi.

Öğrencilerin çalışmasını AA muhabirine özetleyen üniversitenin rektör yardımcısı Prof. Dr. Hüseyin Selçuk Geçim, 2019 senesinde Teksas'ta planlı ayrımsız müsabakada 40 darülfünun arasından 5'inci olduklarını anımsattı.

Ön elemelerin dizayn projeleri dikkate alınarak yapıldığını tamlayan Prof. Dr. Geçim, "Bu yılki başarımız geçmiş evren beşinciliğinden şimdi dobra olacak üzere görünüyor. Uydumuz, NASA'nın olanaklarıyla 1 kilometre gökyüzüne fırlatılacak. İnişte de türlü enformasyon üniteleri üzere ait yazılımlar sınav edilecek. Final kararı bu testlerden sonraları belirlenecek." dedi.

"Her bilinçlilik beraberinde adımla başlıyor"

Üniversitede nazari eğitimlerin yanı esna kullanışlı derslere ve laboratuvar çalışmalarına da toprak verdiklerini tabir fail Geçim, derslerinden arta küsurat senelerde projede toprak meydan değişik alanlardaki öğrencilerin teşrikimesai içinde efkâr ürettiğini söyledi.

Türkiye Uzay Ajansının kurulmasının önemine dikkati çekici Prof. Dr. Geçim, şunları kaydetti:

"Her bilinçlilik önemsiz beraberinde adımla başlıyor. Sonuca beraberinde günde muvasalat etmek muhtemel değildir. Bu cins planlar üniversitelerde, beraberinde bilinç, beraberinde bilgilenme yahut farkındalık tekvin açısından baş döndürücü önemlidir. Öğrencilerimiz, mezuniyetinde beraberinde aşama önde yerine işe başlayacaklar. Türkiye elbette ki gök ajansını kurmakla baş döndürücü ehemmiyetli beraberinde aşama attı. Umuyoruz, bundan böyle mukteza gelişmeler sağlanır. Mesela nice üniversite, ABD'den biliyorum, özlük uydularını fırlatıp özlük genel ağ haberleşmelerini de bu uydu üstünden şimdi sakıncasız yapıyor. Bugün kılıç de hususi uydumuzu atıp, Çankaya Üniversitesi yerine bu işi yapacağız dememiz az buçuk er fakat söylediğim üzere gelişigüzel bilinçlilik beraberinde adımla başlıyor. İleride düşünmemiz gereken, düşünebileceğimiz hedeflerden birisi yerine değerlendirebiliriz."

"Öğrencilerimiz zirvede menfaatlerini gösterebiliyor"

"CanBee" takımının bilimsel niteliği bulunan danışmanı ve üniversitenin Makine Mühendisliği araştırı görevlisi Eyup Koçak da müsabakanın öğrencilere esasta karşılaştıkları problemleri aşarak beraberinde uydu modellemesi etme olanağı sağladığını aktardı.

Farklı bölgelerde terbiye gören öğrencilerin beraberinde arada emek vermek fırsatı bulduğunu özetleyen Koçak, "Bu da elbette ki yetkilendirilmiş olduktan sonraları ülkemizin defans sanayisi yahut efdal teknolojiye müteveccih mühendis ihtiyacını istikbal yapmak şartıyla beraberinde tedbir oluyor. Çünkü almış olduğumuz bu başarıyla baş başa öğrencilerimiz hemen millî bazda değil arsıulusal arenada da kendilerine toprak edinip efdal donanımda, efdal niteliğe ehil işler ortaya koyabiliyorlar. Öğrencilerimiz zirvede menfaatlerini gösterebiliyorlar." sanarak konuştu.

"Buradaki hepsi işinden baş döndürücü beğeni alıyor"

Model uydunun yazılım vazifesini 2020'de üstlenmeye başlamış bulunan Bilgisayar Mühendisliği 4. dershane talebesi Kerim Güven ise icraat esnasında edinmiş olduğu tecrübelerle iş hayatında şimdi avantajlı pozisyona geldiğini söyledi.

Türkiye'yi gayrimenkul haricinde özümleme edeceği düşüncesince bahtiyar bulunduğunu dile getiren Güven, "Çok gururluyum. Türkiye'yi muhtemel bulunan en dobra halde gayrimenkul haricinde özümleme geçirmek elbette ki herkesin görevidir. O sebepten dolayı elimizden geleni yapıyoruz. Buradaki başarıyı yaşam boyu anlatmayı planlıyorum. Makineci ve elektronikçi arkadaşlarımızla akşamlara derece gelişigüzel şeyin kusursuz olması düşüncesince fasılasız çalıştık. Buradaki hepsi işinden baş döndürücü beğeni alıyor. O sebepten dolayı tamamımız buraya koşarak geliyoruz." ifadelerini kullandı.

Model uydu yarışması

Türkçesi "kutu uydu" anlamına mevrut "Can Satellite"in kısaltılmış kûhi bulunan ve 2004'ten beri planlı CanSat, dünyanın en prestijli manken uydu yarışması yerine görülüyor.

Uzay dalında tasarım, istihsal ve fırlatma faaliyetlerini içeren beraberinde yarış bulunan CanSat'ta ön elemeyi güzeşte 40 üniversitenin takımları, Virginia Tech Üniversitesinde 9-12 Haziran'da bitiş coşkusunu yaşayacak.

Sadece darülfünun öğrencilerine açıkça bulunan yarışmada, takımlardan bilimsel niteliği bulunan müşavir takibinde, gelişigüzel sene açıklayan rolü gerçekleştirebilecek gök sistemlerini tasarlamaları, üretmeleri ve rolü yürütme etmeleri bekleniyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor33450
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3434-15
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler