USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Türk mühendislerince imal edilen 'hayalet motor' suda 'iz' bırakmayacak

Konya'da birlikte şirketin ürettiği bot ve yat motoru, elektrikli ve çevreci teknolojiye erbap olmasının yanı sıra, muadillerine gereğince ceninisakıt erke sarfiyatında faziletli verimle çalışıyor.

Türk mühendislerince imal edilen 'hayalet motor' suda 'iz' bırakmayacak
14-10-2021 13:48
Konya

Konya'da ortak firmanın ürettiği yeşil teknolojiye ehil bot ve yat motoru, sessizliği ve suda iz bırakmayan yeteneğiyle dikkati çekiyor.

Merkez Karatay ilçesindeki endüstri sitesinde elektrikli motor üretimi dair faaliyetine süregelen Dewjet şirketi, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının yardımıyla bot ve tepkili motor üretimi düşüncesince çalışmalara başladı.

Şirketin yöneticisi Muhammed Ali Okka'nın öncülüğünde, dalında bilirkişi Türk mühendislerinin faziletli hız ve çabalarıyla çevreci ve haricen takmalı elektrikli tepkili motor tasarlandı.

Muadillerine gereğince az erke sarfiyatında erdemli verimle etkin elektrikli motor, bot ve yatların beraberinde defans sanayisinde de kullanılabilecek.

Dünyada sektöre bilgili markaların 200 kilogramın üstündeki motorlara göre, 40 kilo hafifliğiyle dikkati çekici yerel motor, ibdai tasarımıyla suda iz bırakmıyor.

Prototipi sınav edilen ve güzel neticeleri tescil edilen motor, dizi üretime amade bir vaziyete getirildi.

Yüksek dişi ve çevreci

Şirketin yöneticisi otomobil erdemli mühendisi Muhammed Ali Okka, AA muhabirine, firmanın gelecek teknoloji dalında elektrikli bot ve yat motoru elde etmek amacıyla kurulduğunu söyledi.

Elektrikli motorlara bahir ve kişmiri araçlarında aceleci ortak geçişin yaşandığına dikkati çekici Okka, iklimdeki farklılık ve müstehase motorların çevreye verdiği zararın bunda çarpıcı bulunduğunu vurguladı.

Okka, bahir araçlarında dü yüz motorun kullandığına ayraç ederek, "Etki sistemleri tarafından vantilatör ve jet motorları var. Fosil yakıtlı motorlar, erdemli sürüm değerleriyle çevreye verdiği zarardan ötürü kaslı devletlerde çabucak yasaklanıyor. Elektrikli olanlar da desteklerle ön plana çıkarılıyor. Pervaneli motorların verimliliği jet motorlara gereğince henüz düşüktür." sanarak konuştu.

Alanında bilirkişi ve değişik branşlardaki 17 mühendisle yerel tepkili motor imalatı düşüncesince emek vermek başlattıklarını özetleyen Okka, 5 salname AR-GE döneminin arkası esna tasarımın ete kemiğe büründüğünü söyledi.

"Bu fantom motor, radarda görünmüyor"

Okka, sabık senenin sonunda, elektrikli su jeti teknolojisi dair kurmuş oldukları şirkette çalışmaların hızlandığını dile getirerek şöyleki konuştu:

"Elektrikli jet motorunun Avrupa, Amerika ve Türkiye patentlerini aldık. Dünyada benzer olmayan, muadillerine gereğince hafif, servis maliyeti yok, maliyeti düşük, henüz etraflıca ömürlüdür. Motorumuzda şaft ve balçık olmaması nedeniyle vantilatör aralığı baş döndürücü geniş, bu da motorumuza extra ürün sağlıyor. Sessizliğinden ötürü defans piyasasından ağır istem görüyor. İzsizdir, pervaneli motorlar, peşinde iri köpük ve baloncuk izi bırakır. Görsel adına sudaki iz minimize edildi. Bu fantom motor, radarda görünmüyor. Böyle ortak pozitif yanları var. Ayrıca enine boyuna sessiz. Aynı segmentteki motorlara gereğince yüzdelik 30-40 oranında henüz ortak tomar muştu kıvrım edebilir. Suyun içinde çalışmış olduğu düşüncesince soğutma sistemine gerekseme duymuyor. Bu da nakız henüz etraflıca ömürlü kılıyor. Menzili artırıyor ve motoru da hafifletiyor."

Motorun akredite kuruluşlarca testlerinin tamamlanmasıyla, bilimsel niteliği olan bölgede çalışmasını yayımlayacaklarını vurgulayan Okka, jet motorun dizi istihsal tasarımının tamamlandığını bildirdi.

Avrupa'dan koyu istem var

Okka, ayırt basınçlarını ve seyyal debisini ölçerek motorun verimliliğini en fevk seviyeye çıkarmaya çalıştıklarını belirterek şunları kaydetti:

"Verim yönünde rakibi olmaması düşüncesince çalışıyoruz. Dünyanın en bol ve dişi motoru olmasını istiyoruz. Uygun fiyatla bunu feda etmek istiyoruz. İşçilik ve gereç maliyeti düşük. Çevreci ortak motor. Ciddi miktarda mahrukat pozitif yanları sağlıyor. Avrupa'da fuarda prototiplerimizle fuara çıktık, burada ağır istem gördük. Bin yöresinde istem geldi. Seri üretime geçip defans sanayisi ilkin kazanmak gibi mevrut talepleri yapmak istiyoruz. Üç ay içerisinde, iri envestisman evveliyat dizi üretimi yaparız. Yüksek adetli üretimi üretimlik yatırımının gerçekleştirilmesiyle yapılır."

"100 milyon teklik yatırımla iri ortak fabrikada üretime başlayacağız"

Çalışmaları bin metrekarelik fabrikada yürüttüklerini aktaran Okka, "Bakanlığın açmış olduğu Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı Mobilite Çağrısına başvurduk. Burada akıbet evreye geldik. Bu mevzuda Bakanlık baş döndürücü özveren ve yatırımcıya iri dayanak noktası sağlıyor. 100 milyon teklik yatırımla iri ortak fabrikada üretime başlayacağız. Fabrikada 40'ı mühendis kazanmak gibi 100 kişiyi istihdam etmeyi planlıyoruz." ifadesini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3799+64
2Fenerbahçe3796+62
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler