USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Türk mühendislerden ‘otizm bilekliği’: Konum ve nabız bildiriyor

Türk mühendisler, otizmlilerin konumunu, his analizlerini ve nabızlarını yakınlarına GPS ve GSM kullanılmadan ileten ‘Otizm Bilekliği’ yaptı. Bir tür batarya ile 1,5 sene data iletimi sağlayabilen zeki bileklik, TEKNOFEST’te de birincilik ödülüne müstahak görüldü. Bileklik,

Türk mühendislerden ‘otizm bilekliği’: Konum ve nabız bildiriyor
27-09-2021 13:09

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi’nden (FSMVÜ) Bilgisayar Mühendisliği öğrencileri Emre Tanrıverdi, Furkan Ergöçen, Recep Tayyip İlhan ve Mevlüt Tosun, otizm çeşitlilik bozukluğuna erbap bireylerin şahsi gelişmeleri düşüncesince iri ciddiyete erbap olan, kalp analizlerinin yapılmasına imkân sağlayıcı ‘otizm bilekliği’ üretti. Otizmli bireylerin konumunu ve kalp analizlerini yakınlarına GPS ve GSM kullanılmadan ileten, böylelikle kendilerinin ve yakınlarının dirim standardını çoğaltan proje, TEKNOFEST'te İletişim Teknolojileri kategorisinde birincilik ödülüne müstahak görüldü. Öğrenciler ödüllerini, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal ve TEKNOFEST Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar’dan aldı.

DEPREM PROJESİNDE KULLANILAN ALT YAPI

Projenin otizmli bebek sahibi Esra Macaroğlu Akgül ile tanışmalarıyla başladığını tamlayan FSMVÜ Bilgisayar Mühendisliği 3’üncü dershane talebesi Mevlüt Emre Tanrıverdi, kurucusu bulunduğu FSM Akıllı Yaşam Teknolojileri kadrosuyla adamlık yararına teknolojiler yetiştirmek istediklerini söyleyerek, “FSMAYTEAM ile evvela yer sarsıntısı projesi başlattık. Bu plan dahilinde tığ GSM, GPS derece mevcud enformasyon teknolojilerinden değişik bulunan birlikte uygulayım bilimi kullandık. Bu teknolojide tığ birlikte çeşit batarya ile 1,5 sene data iletimi sağlayabildik. Bu değişen teknolojinin depremde kullanılabileceğini ayırt ettik ve yer sarsıntısı düşüncesince birlikte facia koordinasyonu projesi hazırladık. TÜBİTAK’tan bu projemiz muhassasat kazandı. Orada almış olduğumuz yetkinlikleri birlikte otizm projesi dahilinde değerlendirmeyi düşündük” dedi.

NABIZ VERİSİ OTİZMDE ÇOK ÖNEMLİ

Var bulunan enformasyon teknolojilerinde GPS, GSM tabanlı enformasyon teknolojilerinin yükleme kapasitelerinin aşırı yetmediğini hatırlatan Tanrıverdi, “Ayrıca onların cerrah ücretlendirmelerine yayımcı tutulması hesaplı yönden değme otizmli kişinin sağlayamayacağı birlikte durum. Biz de bu probleme gönül rahatlığı değişen teknolojinin kullanılabilir bulunduğunu ayırt ettik. Otizmli anası Esra Macaroğlu Akgül de, milel arası bölgede otizmle ilişik nice emek vermesi ergin birlikte eğitimci. Nabız verisinin otizmde aşırı ehemmiyetli olduğunu, otizmli hastaların krizinde istikamet kılık bulunduğunu belirtti. Biz de bu yürütüm dahilinde bu bilekliğimizi hazırladık. Üniversite gözetiminde Türkiye’de bu teknolojiyi ilerleten önceki kadro olduk” niteleyerek konuştu.

KONUMU ANLIK TAKİP EDEBİLİYOR

Bilekliğin taşınabilir yürütüm üstünden aileler çeşidinden izleme edilebildiğine uyanıklık çekici Tanrıverdi, “Kişi evvela eşya oluşturmaktadır ardından, QR Kod kıraat monitörü çıkıyor. Bilekliğin QR Kodunu tanıyarak otizmli anası eşya ekranında çocuğun bilgilerini giriyor. Kronik hastalığı, çocuğun kullanmış bulunduğu ilaçları, adresini, anne babanın telefon numarasını, boyunu ve kilosunu öğreniyoruz. Kayıt işleminin peşi sıra birlikte pozisyon monitörü çıkıyor ve anne babalar evlatlarının konumunu enstantane yerine izleme edebiliyor” dedi.

OTİZM KRİZİNE YAKINLIĞI ÖLÇÜLÜYOR

Tanrıverdi, otizmli kişinin devir zarfında duygusunun elbette değiştiğini de bildiren bileklikle ilişik şu bilgileri paylaştı:

“Gün zarfında duygusunun elbette değiştiğini, otizm krizine DOĞRU olup olmadığını, ne konumda nelerle karşılaştığını buradan belirleme edebilmekte. Nabız verisini hâlâ da detaylandırabiliyoruz. Harita bulunan ve ne bölgelerde, elbette problemlerle karşılaştığını, nabız verisinin otizm verisine ne denli yaklaştığını görüntüleyebilmekte. Onun haricinde bizimle iletişime geçip, pratikte olmasını istediği verileri belirtebilir.”

AKADEMİK ARAŞTIRMALARA YARDIMCI OLUYOR

Uygulamanın yönetildiği birlikte de masaüstü uygulamasının bulunduğuna uyanıklık çekici Tanrıverdi, “Bu pratikte tığ mevcud kurumları, otizm merkezlerini uygulamaya kaydettiğimiz derece bireşimli zeka dalında bu bölgede çalışmakta bulunan akademisyenlerin çalışabileceği birlikte düzlük oluşturduk. Var bulunan big datayı onların gereksinimlerine uyarınca sunabileceğimiz birlikte özgülük ekledik. Bu özgülük gözetiminde yapacağı çalışmalarda matlup veriler veya verinin kaynağını seçebilmekte. Bir hab düzeni araştırması olabilir. Konum bazında nabzının elbette değiştiğini burada bizlerden arzu edebilir. Bir yazıncı arkadaşımız ne kitabın elbette ağırlık ettiğini anlamlandırmak istedi. Tüm big dataya erbap olunabileceği gibi, kurumsal dataya da erbap olunabiliyor” ifadelerini kullandı.

Tanrıverdi, “Akademisyenleri de bu ilacı vermeyin, bu sporu yapmayın, buraya gitmeyin diyebileceği birlikte düzentileme içine sokabiliyoruz. Buradan çıkan tamamı veriler gine otizmli bireylerin katkısına sunulabilecek nitelikte” dedi.

HER ALANDA KULLANILABİLECEK TEKNOLOJİ

Otizm bilekliğinin evkaf ve ailelerden olağandan ilişik gördüğünü kail Tanrıverdi, “Yaygın etkinin tamamı dünyaya yayılacağını düşünüyoruz. Bu uygulayım bilimi çabucak otizm gözetiminde değil. İlk maksadımız otizmdi ve adamlık yararına kullandık. Bu uygulayım bilimi defans sanayide, sportmen verilerinin toplanmasında, endemik türlerin takibinin yapılmasında, kuvvet müşahede riski haiz bayanların takibinde kullanılabilir. Düşük batarya ile, aşırı çelim masraftan ve cerrah ücretlendirmesi kullanılmadan birlikte izleme işlemi gerçekleştirmemiz müstelzim değme pratikte bu teknolojiyi kullanabilmekteyiz” ifadelerini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler