USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Türk kadrosu Antarktika’ya kadem bastı

6. Ulusal Antarktika Bilim Seferi kapsamında yola çıkan Türk kadrosu derinlemesine yolculuğun ve karantina döneminin arkası sıra alkan kıtaya fut bastı.

Türk kadrosu Antarktika’ya kadem bastı
09-02-2022 16:54
Antarktika

Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı uhdesinde, TÜBİTAK MAM Kutup Araştırmaları Enstitüsü koordinasyonunda meydana gelen 6. Ulusal Antarktika Bilim Seferi’ne eklenmiş olan ekip, kıtaya iktiran etmek düşüncesince zahmetli ve coşku donör müşterek yolculuğu ve 7 günce karantina dönemini geride bıraktı.

Güney gayrisıhhi kürede yerleşimin yer aldığı en akıbet bekçi konumundaki Puerto Williams’ta 7 günce karantina süreci sonrası kestirmece 2 sayaç devam eden müşterek tayyare yolculuğuyla İstanbul’dan 21 Ocak’ta yolculuklarına süregelen grup Antarktika’nın King George Adası’na geldi.

Sefer ekibi, Antarktika Çevre Koruma Protokolü mucibince kıtaya domestik sıfır canlıların taşınmasını engel olmak düşüncesince tedbirler aldı. Kıtaya uçmadan ilkin halis muhlis valiz ve giysilerini mümkün bakaya düşüncesince cankulağı arama fail ekip, uçaktan inerken botlarını dezenfektan solüsyonda temizleyerek karaya fut bastı. Antarktika amacında kadroya Portekiz ve Bulgaristan ile meydana getirilen iş birlikleri kapsamında 2 ecnebi bilgi insanı da projelerini yapmak kıl payı katıldı.

TÜBİTAK, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, Harita Genel Müdürlüğü, Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Anadolu Ajansı, araştırı enstitüleri ve üniversitelerden araştırmacılardan oluşan ekip, King George Adası açıklarında mevcut ve 30 devir süresince çalışmalarını gerçekleştirecekleri Şili bayraklı Betanzos isminde araştırı gemisine botlar ile tedahül yaptı. Ekibin gemiye yerleşmesinin arkası sıra geri hizmet ve ilmî faaliyetlerine bağlı geçmiş planlama toplantısı, kere önderi ve yardımcıları koordinasyonunda gerçekleştirildi.

"Milli ekipmanlarımız ile buradayız"

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) MAM Kutup Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Burcu Özsoy , "62 lodos enlemi King George’dayız 68 lodos enlemi Horseshoe adasına sefine ile tedahül edecekler ve 30 günce müddet içinde ilmî çalışmalarını yürütme edecekler. Seferimizin bu sene ki farkı, kovid-19 önlemleri çerçevesinde yapmaktı. Çok ağırbaşlı müşterek salgında kere ekibimizi tek biçimde etkilenmeden ve karantina süreçlerini gerçekleştirerek Antarktika’ya ulaştırdık.

Santiago da müşterek günce karantina, Puerto Williams ta da 8 günce karantina ile şu an ekibimiz Antarktika'da. Bu seferin başkaca müşterek değişik tarafı da, ulusal ekipmanlarımız ile buradayız. Aselsan, Havelsan, TÜBİTAK Sage, kurumlarımızdan getirmiş olduğumuz ekipmanlarla ulusal ekipmanlarla hem seferin esenlikle emniyetini sağlamak, hem de ayrımsız sürede bu ekipmanların denenmesi testlerinin yapılması faaliyetlerini de yürütme edeceğiz." dedi.

“Bir senedir hazırlandığımız ortalık çalışmalarına start günümüz geldi”

22 Ocak tarihinde süregelen yolculuklarının 2 diyar 4 kent geçtikten sonradan 2 Şubat'ta Antarktika kıtasına ulaştıklarını kail 6. Ulusal Antarktika Bilim Seferi Lojistikten mesul kere önder yardımcısı orijinal Oktar ‘Pandeminin ve yolculuğun güçlü kısımları geride kaldı. Bir senedir hazırlandığımız ortalık çalışmalarına start günümüz geldi. Şu an gemimizin ikmalleri şu demek oluyor ki kumanya, mahrukat derece gereksinimlerimiz tamamlandı, bundan böyle kestirmece 5 devir süresince bizi güçlü müşterek derya yolculuğu bekliyor.

Yolculuk rotamız üstünde müşterek aşırı bilgi üssü göreceğiz fakat pandemi haysiyetiyle bu sene maatteessüf müşterek görüşme gerçekleştirmeyeceğiz. 20 yabanlık kere ekibimiz ve 30 yabanlık sefine mürettebatı ile önümüzdeki müşterek ay süresince gemimizde izole müşterek biçimde bulunarak muvakkat bilgi kampımızın bulunmuş yer aldığı Horseshoe Adası’na değişik ilmî faaliyetlerimize başlayacağız." değerlendirmesini yaptı.

“29 kurumun paydaşı yer aldığı 14 ilmî plan gerçekleştirilecek“

Bilimden mesul kere önder yardımcısı Hasan Hakan Yavaşoğlu, TAE-VI seferinin pandemi koşulları altında başladığını anlatım ederek, " Canlı bilimleri, toprak bilimleri ve fiziksel ulum dalında 29 kurumun paydaşı yer aldığı 14 ilmî plan gerçekleştirilecek. Horseshoe adasının biyoçeşitliliği, likenleşmiş mantar hastalığı hastalığı florası, zooplanton türleri, mevzi ilmi gelişimi ile atmosferik parametreler, derya seviyesi, tektonik hareketler, buzul değişim yapmak ve kar kalınlığı hikayelerinde icraat yürütülecektir.

Ülkemizden kestirmece 15,000 km uzakta yapılacak icraat düşüncesince ilmî ekipmanlar, karantina sürecinde imtihan edildi, kalibrasyonları yenilendi ve bakımları gerçekleştirildi. Son 5 yılda, Antarktika kıtasında meydana getirilen ilmî çalışmalardan bugüne denli 86 neşriyat ve onlarca ilmî kitap-tez üretildi. Bu sene da, millî ve arsıulusal literatüre ulama sağlayacak planlar ile sahada olacağız.“ yorumunda bulundu.

Bilim seferine eklenmiş olan Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Biyoloji Bölümü, Hidrobiyoloji ABD. Öğretim üyesi Prof. Dr. Okan Külköylüoğlu ise "Merak ve sabırla beklediğimiz müşterek fasıl böylece King George Adası açıklarında Betanzos araştırı gemisindeyiz. Gemiye görmüş geçirmiş dü ferdin kullandığı botlar ile geçerken, sahilde tabii ortamda penguenleri değerlendirmek bizlere nerede olduğumuzu anımsattı. Daha geçmiş günden bu yana sefine mürettebatının hamam ve DOĞRU ilgilisi ile karşılaştık" dedi.

Bilim seferine geçmiş kat eklenmiş olan Doç. Dr. Hilal Ay, "En etraflıca ve zahmetli yolculuk, dünkü keşiflere yaklaşmış olmanın heyecanıyla bitmeme ediyor. Gemiden merakla hariç baktığımızda boz gökyüzünü ve King George Adası’nın karla ciltli alkan kayalıklarını görüyoruz. Önümüzdeki günlerde yarınlarımızı aydınlatacak iri keşifler yapacağımıza eminiz" halinde konuştu.

Sefere bu sene 2. kat eklenmiş olan İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim üyesi Dr. Mahmut Oğuz Selbesoğlu da, "6. Ulusal Antarktika Bilim seferimiz düşüncesince gemiye çıktığımız bugün, grup şekilde bahtiyar ve gururlu, ayrımsız sürede da memleketimiz hesabına yapacağımız icraat düşüncesince ateşli müşterek sergüzeşte atıldık" değerlendirmesinde bulundu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler