USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Türk hafız Muhammed Enes Berber, Sırbistan'da gönülleri camiye bağladı

Ramazan kocaoğlan süresince Novi Pazar şehrindeki Şehit Abdulaziz Camii'nde fariza özne 28 yaşındaki hafız Berber, cami cemaatinin sevgisini kazandı.

Türk hafız Muhammed Enes Berber, Sırbistan'da gönülleri camiye bağladı
01-05-2022 16:07
Novi Pazar

Türkiye Cumhuriyeti Diyanet İşleri Başkanlığı ve Sırbistan İslam Birliği iş birliğinde, Sırbistan'da mevcut Türk hafız Muhammed Enes Berber, Sancak Bölgesi'ndeki Novi Pazar şehrinde cami cemaatinin gönlünü fethetti.

Ramazan kocaoğlan münasebetiyle kentte mevcut ve Şehit Abdulaziz Camii'nde fariza karşılayıcı 28 yaşındaki hafız Muhammed Enes Berber, cami cemaatinin sevgisini kazanmayı başardı.

6 yaşlarındayken ailesiyle taşındığı İstanbul'da Kuran eğitimi almaya yönelen Berber, hafızlık eğitimi periyodunu ve Novi Pazar deneyimini AA muhabirine anlattı.

1994 Trabzon tevellütlü Berber, "İstanbul'a taşındığımızda, camilerle mahmul bulunan Fatih semtinde, İslami prensiplerle çevrilmiş birlikte ortamda yaşadım. Sürekli ezan seslerini duyuyor, zaman namazlarına gidiyor ve namazdan sonradan camide kip Kuran-ı Kerim'i okuyanları dinliyordum." dedi.

Yaşadığı yerden ve camideki hocalarından aşırı nesne öğrendiğini anlatım fail Berber, "7 yaşlarındayken hafızlığa başladım. 13 yaşımı doldurduğumda hafız oldum. O vakitten itibaren Türkiye'nin değişik yerlerinde en elleme tecvit hocalarından dersler aldım. Daha sonradan Arapça eğitimi aldım ve 2013'te kurra hafızlık icazetnamesi aldım." diyerek konuştu.

Hafız Berber, şöyleki bitmeme etti:

"İlim eğitimimi Muhammed Emin Saraç Hoca ile almaya bitmeme ettim. Mısır'da fakülte eğitimimi tamamladım. Geçtiğimiz sene da İlahiyat Fakültesi, Felsefe ve Kelam Bölümü'nden yetkilendirilmiş oldum."

Ramazan boyunca, Şehit Abdulaziz Camii'nde hatimle teravih namazı namazı da kıldıran Berber, Sancak Bölgesi'ne önce kere geldiğini ve semt halkıyla Türk halkı arasındaki benzerliklerden ve başta misafirperverlikten aşırı sevinçli kaldığını dile getirdi.

Hafız Berber, şunları söyledi:

"Sancak ve semt halkıyla ait aşırı nesne duymuştum. Buralı dostlarım yer aldığı düşüncesince daima bu alanda birlikte yerde mevcut olmak istedim. Belgrad'ı görüşme ettim ve nice kere Saraybosna'da bulundum. Planımız bu ramazan Paris'te göreve gitmem yönündeydi lakin Tutin'den (Sancak Bölgesi'nde birlikte şehir) dostum Edin Salkovic, Sancak'ta fariza bildirme etmek isteyip istemediğimi sordu. Ailem de bunu destekledi ve ülkemizden aşırı da ırak olmadığı, insanlarımız birbirine hars namına da aşırı andıran yer aldığı düşüncesince buraya geldim."

Sancak'ta bulunmuş yer aldığı müddet boyunca, nice adamla tanıştığını ve halkın kendisini mutlulukla cemaatlerine bildirme ettiğini özetleyen Berber, "İnsanlar ramazandan sonradan da burada kalmamı istediler. Çok elleme birlikte tecrübeydi. Buradaki kardeşlerimizi ve burada geçirdiğim elleme günleri katiyen unutmayacağım ve inşallah birlikte gündüz yeniden buralara art döneceğim." dedi.

Hafız Berber, "Buradaki Müslümanlara, ramazanın kaçırılmaması müstelzim birlikte punt olduğunu, bu ongun taban anlaşılan birlikte aşırı ibadetin bulunduğunu ve ramazan süresince Allah rızası düşüncesince bolca perestiş edilmesi icap ettiğini ve bu ongun kocaoğlan yersiz geçirmemelerini anlattım. Birbirimiz düşüncesince afsun etmemiz icap ettiğini söyledim." diyerek konuştu.

Novi Pazar'da bulunmuş yer aldığı sürece, bolca ferdin camiye gelmesini istediğini kail Berber, "Ben buradan gittikten sonradan da şahısların camilere gelmesini istiyorum. Kuran'ı okumalı ve ona layıkıyla yaşamaları gerektiğine inanıyorum." ifadelerini kullandı.

Cami cemaatinden Hacı Sulejman Suljovic, hafız Berber'in gelişinden aşırı bahtiyar olduklarını, birbirlerine bulunan bağlılıklarının arttığını ve güçlendiğini ve hafızın cami cemaatinin kalbine mevki getirdiğini belirtti.

Suljovic, "Hatimle teravih namazı namazını hafız ile kıldık, bu hepimize elleme geldi. Hafızın birlikte tane amacı, Müslümanın yerinin cami bulunduğunu bireylere göstermekti. Kendisi hatıralarımızda elleme birlikte arazi edindi fakat gideceği düşüncesince de üzgünüz." dedi.


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler