USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Türk bilim adamları 'beyaz kıta'daki evi Horseshoe Adası'nda

Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı uhdesinde, TÜBİTAK MAM Kutup Araştırmaları Enstitüsü koordinasyonunda gerçekleşen 6. Ulusal Antarktika Bilim Seferi'ni meydana getiren bilim heyeti, Horseshoe Adası'na ulaştı.

Türk bilim adamları 'beyaz kıta'daki evi Horseshoe Adası'nda
14-02-2022 12:18
Antarctica

Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı uhdesinde, TÜBİTAK MAM Kutup Araştırmaları Enstitüsü koordinasyonunda gerçekleşen 6. Ulusal Antarktika Bilim Seferi'ni meydana getiren bilim heyeti, eğreti Türk Bilim Üssü'nün bulunmuş yer aldığı Horseshoe Adası'na ulaştı.

Türk bilim ekibi, Antarktika kıtasına vardıktan sonraları Bulgaristan istasyonunun bulunmuş yer aldığı Livingston Adası'nın arkası esna Bransfield Boğazı'nı aşarak ilkin Gerlanche Boğazı, sonraları Lemarie Kanalı ve Penola Boğazı'nı geçerek güneye akla yatkın ilerledi.

Penola Boğazı ve Grandidier Kanalı'nda mevcut iri ve yırtık buz dağları, geminin arızasız müşterek ayrıca ilerlemesini zorlaştırdı. Buz kütleleri ve buz dağlarının ortada ilerleyiş önleyen Betanzos gemisi, buz kütlelerinin koyu yer aldığı bölgelerde hızını düşürerek sefine üstünde mevcut ve buzları muntazır hususi kadrosuyla bu noktalardan problemsiz namına geçti.

Bilim heyetinin bulunmuş yer aldığı gemiye ilerleyiş esnasında devir zamane çıkıntı balinalar, penguenler ve foklar zevcelik etti.

"Yapacağımız jeodinamik noktalardaki ölçümler ilmî açıdan önemli"

Antarktika düşüncesince uygun iklim koşulları ve sıcaklığın bakir derecenin altında bulunması, defa katılımcıları düşüncesince kimisi devir zorba oldu. 100 km/s'i aşan yel hızıyla seyre bitmeme fail gemi, 10 Şubat'ta Harita Genel Müdürlüğünün işletmekte yer aldığı GNSS istasyonunun bulunmuş yer aldığı Dismal Adası'na vararak çalışmalarına başladı.

Horseshoe Adası'na 73 kilometre mesafede mevcut Dismal Adası'na 2020 senesinde Türkiye'nin sınırları dışındaki ilkin çakılı Küresel Konumlama Uydu Sistemleri (GNSS) kurulmuştu.

GNSS iş tamir emek harcamaları ve kaydedilen bilgilerin katılması düşüncesince 20 yabanlık bilim ekibinde arazi meydan Harita Genel Müdürlüğü Jeodezi Dairesi'nden Mühendis Yüzbaşı İlyas Akpınar, 6. Ulusal Antarktika Bilim Seferi kapsamında Dismal Adası'nda olduklarını belirterek, "Jeodezi bilimi, içtima çeşidi pozisyonu ve gravite sektörü ile ilgilenmektedir. GNSS Küresel Konumlama Uydu Sistemleri, bulunduğumuz pozisyonu belirlemenin birlikte yönleme sorunun çözülmesi, bahir seviyesindeki değişimlerin belirleme edilebilmesi, bire müşterek sürede tektonik hareketliliğin de belirleme edilebilmesi, izlenebilmesi üzere kullanılabilmektedir." ifadelerini kullandı.

Akpınar, Türkiye çeşidinden meydana gelen 3. Ulusal Antarktika Bilim Seferi'nde, 2019 yılındaki seferde Antarktika kıtasında hem Dismal Adası hem de Horseshoe Adası'nda jeodinamik noktaların bünye edildiğini, bu noktalarda 4 ila 12 saatlik GNSS gözlemleri gerçekleştirildiğini aktararak, şunları kaydetti:

"4. seferde, 2020 senesinde ise şu an üstünde bulunduğumuz Dismal Adası'nda çakılı GNSS istasyonumuz bünye edilmiştir. Türkiye'nin bu bölgede, Antarktika kıtasında 3 kıta çakılı GNSS istasyonu mevcut. Bunlardan müşterek tanesi bizim üstünde bulunduğumuz Dismal Adası'nda, öbür ikisi ise Horseshoe Adası'nda bulunmaktadır. Şu an tığ Antarktika kıtasındayız ancak anne karanın üstünde değiliz. Dolayısıyla bizim yapmış olduğumuz ölçümler hemen anne karayı değil, bire müşterek sürede anne karanın etrafındaki okyanuslarla ilişik tektonik değişiklikleri de belirleme edebilmemiz açısından ehemmiyet sunma etmektedir.

Antarktika levhası, daim cereyan şeklinde bulunan ve çarpışmalardan ötürü ortaya çıkan depremler nedeniyle daim değiş yayınlayan tektonik müşterek plaka. Sadece Antarktika anne karasını değil, bire müşterek sürede çevresindeki okyanusların müşterek tarafını da içermektedir. Dolayısıyla bizim istasyonumuzun üstünde bulunduğumuz Dismal Adası'nda bulunması, Antarktika plakasının hareketinin tespiti düşüncesince ehemmiyet sunma ediyor. Aynı sürede Antarktika arazi bilimleri literatürüne de yardım sağlamamızı sağlayacak. Hem bizim çakılı GNSS istasyonumuzun yaptığı gözlemler hem de bizim bu alanda bugün, bundan ahir devirde yapacağımız jeodinamik noktalardaki ölçümler ilmî açıdan ehemmiyetli niteleyerek nitelendirebiliriz."

Sabit GNSS istasyonları yoluyla diyalekt himmet dalının belirlenebildiğini, bunun milim seviyesinde baş döndürücü alıngan biçimde olabildiğini tamlayan Akpınar, bu alanda de derinlemesine mevkut rasat önleyen çakılı GNSS istasyonları olduğunu bildirdi.

Akpınar, "Bizim de Antarktika kıtasında 3 nüsha GNSS istasyonumuz mevcut. Aynı sürede tığ bu alana ilmî seferler düzenlediğimizde de jeodinamik noktalarda GNSS gözlemleri gerçekleştiriyoruz. Bu ölçümlerin tamamını kullanarak bu semt düşüncesince rüçhan namına himmet alanı, sonrasında ise tektonik hareketliliğin gözlemlenmesi gibi olacak." dedi.

"Seferimizin icrası içinde 14 kıta ilmî plan yapılacak"

Dismal Adası'nda mevcut GNSS istasyonunda bakım, tamir ve bilim kaydedilmesinin arkası esna seferine bitmeme fail Türk bilim heyeti, eğreti Türk Bilim Kampı'nın bulunmuş yer aldığı Horseshoe Adası'na ulaştı.

21 gündüz geçindiren seyahat sonrası 20 yabanlık defa kadrosu ve 2 tondan müşterek tomar geri hizmet malzeme, 11 Şubat'ta Türk Geçici Bilim Kampı'nın bulunmuş yer aldığı Horseshoe Adası'na varırken, yakut emek harcamaları da başladı.

Bilim insanlarının üsse ulaşmasının arkası esna İstiklal Marşı okunarak Türk bayrağı göndere çekildi. Bilim heyeti, hâlâ sonraları Bilimden Sorumlu Sefer Lider yardımcısı Hasan Hakan Yavaşoğlu liderliğinde alanı aşinalık turu gerçekleştirdi. Bilim heyeti, araştırı yapacağı bölgelerle ilişik yapılabilirlik emek vermesi yaptı.

Hasan Hakan Yavaşoğlu, 21 günce derinlemesine müşterek yolcuğun arkası esna Horseshoe Adası'na vardıklarını belirterek, şunları kaydetti:

"Bu sene 6. Ulusal Antarktika Bilim Seferi'ni yürütme ediyoruz. Sefer, Kovid-19 süreci içinde edilmek durumundaydı. Bu halden ötürü Şili'nin Puerto Williams kentinde 7 günce müşterek karantinamız oldu. Daha sonraları King George Adası'ndan gemiye geçiş ve sonrasında da ilkin Dismal Adası, sonraları da Horseshoe Adası'na nail bulunuyoruz. Ekibimiz, şu anda arazide açınsama çalışmalarını tamamlıyor. Bugünden itibaren ilmî çalışmalarımıza başlayacağız. Bu sene seferimizin icrası içinde 14 kıta ilmî plan yapılacak. Ağırlıklı namına çalışkan bilimleri, fiziksel ulum ve arazi bilimleri hikayelerinde icraat meydana getirecek hocalarımızla beraberiz. Horseshoe Adası'nda iklim şu an ince müsait. Herkesin idman düşüncesince motivasyonu mükemmel ve apiko biçimde bunuyoruz."

Bilim seferinin ecnebi misafiri

King George Adası'ndan cereyan ettikten sonraları Betanzos gemisinde başlamış bulunan bahir yolculuğunun ilkin durağı, kestirmece 80 bahir mili (150 kilometre) mesafede mevcut Bulgaristan'a ilişik St. Kliment Ohridski istasyonu olurken, Kovid-19 tedbirleri kapsamında Türk bilim adamları bu üsse görüşme gerçekleştiremedi.

Bulgaristan Antarktika Enstitüsü ile TÜBİTAK MAM Kutup Araştırmaları Enstitüsü ortada sürdürülen teşrikimesai kapsamında, St. Kliment Ohridski istasyon önderi namına fariza önleyen Oleg Vassiliev, adalarından müşterek bot ile Türk bilim adamlarının bulunmuş yer aldığı gemiye gelmiş şekilde 6. Ulusal Antarktika Bilim Seferi kadrosuna katıldı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler