USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Türk bilgelik kullanmakta olanları kadavraların korunum maliyetini düşüren fen geliştirdi

Niğde'de Ömer Halisdemir Üniversitesinde, tababet fakültesi öğrencilerinin eğitiminde geçer kadavraların baş döndürücü az maliyetle hâlâ levent boylu müddet korunum edilmesini sağlayıcı uran geliştirildi.

Türk bilgelik kullanmakta olanları kadavraların korunum maliyetini düşüren fen geliştirdi
27-04-2022 15:46
Niğde

Tıp Fakültesi Anatomi Ana Bilim Dalın Dr. Öğretim Üyesi Hacı Keleş, AA muhabirine, sanayide, endüstride, diş dolgusunda ve mızrap çimentosunda geçer not ve gelişigüzel yerde haydi haydi bulunabilen monomeri, ortak kol kimyasallarla kadavranın emebileceği derece incelterek kâffesi dokulara infaz kılmak düşüncesince 2013'ten bu yana çalıştıklarını söyledi.

Denedikleri sıçan kadavralarında kalburüstü neticeler aldıklarını tamlayan Keleş, boyutuna uyarınca işlemi kısaca ortak ayda tamamladıklarını anlattı.

Geliştirdikleri mahlul ve uyguladıkları uygulayım karşı bilgelik sağlayan Keleş, şunları kaydetti:

"Bu teknikte ilk önce çürümenin önüne mürur etabı var, hemen sonra dokulardan suyu ve hasım arındıran içki serisi dediğimiz ortak hamle var. Bu etaptan sonradan dokularda mevcut su ve hasım minimum düzeye indiriyoruz. Geliştirdiğimiz ve seyrelterek tercih ettiğimiz polimetil metakrilat (PMMA) isminde solüsyona nesiç ve organlarımızı ağız ağıza gömdükten sonradan sertleşmesini bekliyoruz. Sonrasında da kadavralarımızı elde ediyoruz."

Dr. Öğretim Üyesi Selim Çınaroğlu da tababet fakültesi öğrencilerinin eğitiminde geçer not kadavraların hıfız ve muhafazasının efdal değerli bulunduğunu ve geçer not kimyasallar dolayısıyla öğrencilerin ve tedrisat üyelerinin çalışmakta zorlandığını aktardı.

Bu sebeple hakeza ortak çalışmaya ihtiyaç duyduklarını dile getiren Çınaroğlu, geliştirdikleri kimyasallar ve infaz yöntemi düşüncesince buluş belgesi müracaatında bulunduklarını bildirdi.

Çınaroğlu, geliştirdikleri teknikle kadavra saklamada geçer not değerli cihazlarla bunların içine konulmuş olan dokuncalı kimyasallardan açımlama camiasını uzaklaştırmayı hedeflediklerine dikkati çekerek, "Aynı sürede çalışmamız, ambarlamak düşüncesince hususi kayıt gerektirmiyor. Dokunun içinde ciddiyet sağlayan malzemeleri dışarıya çekebildiğimiz düşüncesince 100 kilogramlık ortak kadavrayı 27-30 kilograma derece alternatifini bozmadan düşürebiliyoruz. Yurt haricinde bu tekniğe benzeşim örnekler var, onlarla rakiplik edebilecek düzeye gelebileceğimizi kestirim ediyorum." ifadelerini kullandı.

Bundan ahir süreçte insanoğlu dokularında ve kâffesi gövde kadavralarında çalışmaya ciddiyet vereceklerine ayraç fail Çınaroğlu, "Tıp fakültelerinde ortak kadavrayı korunum eylemek düşüncesince aşırı şişman kadavra tankları yahut havuzları, içine az buçuk da kimyevi bırakmak lazım. Kimyasal, havuz, ikisini ortak arada düşündüğümüz devir sayı farkı 70-80 bin teklik ihtimal şimdi ortak tomar ortak maliyet çıkacak. Kadavrayı almanın ve korunum etmenin sayı farkı maliyeti ise 200-250 bin teklik bandında. Bizim getirdiğimiz teceddüt bu halde döşenmemiş kadavralarla en azından kadavrayı korunum eylemek neredeyse geçer not kimyasalları ve kadavra havuzu üzere uygulayım malzemeleri ortadan tahammül esasına dayanıyor." sanarak konuştu.

"Bir insanoğlu gövdesi 3 bin liraya korunum edilebilecek"

Çınaroğlu, 2014'te iş icra ettikleri sıçan kadavrasında bugüne derece rastgele ortak bozulma, çürüme, infisah olmadığını belirterek, şu halde bitmeme etti:

"Kadavralar döşenmemiş bulunduğu düşüncesince üstünde cerrahi aletlerle kesme, biçme, diseksiyon işlemi olmasa da en azından ortak kalemle işaretleyip sonradan yeniden silebiliyoruz. Bugüne derece işlediğimiz sıçan örnekleri sayı farkı 100-150 teklik üzere ortak maliyet tutmuştur. Eğer bu teknikle ortak insanoğlu gövdesi korunum edecek olursak kısaca 3 bin teklik üzere ortak rakamla elde edeceğimiz kimyasallar, kadavrayı korunum eylemek düşüncesince ehliyetli olacaktır. Bu tekniği, Türk tababet ve açımlama camiasıyla öncelemek istiyoruz. Aynı sürede arsıulusal bölgede İlim camiasına bu tekniğimizi takdim etmek istiyoruz. Artık açımlama anabilim dallarında toprak düzlük sağlığı bozucu kimyasalların etkisinden kâffesi camiayı örtbas kılmak istiyoruz. Bu tekniğin esası, sanayide ve sağlıkta da geçer not ortak monomeri, kadavraya gücün emdirerek polimerleştirme, şu demek oluyor ki nakit maddenin dokuya emdirilerek hemen sonra geçer not hızlandırıcılarla dokunun bu arada sertleşmesini ölçü esasına dayanıyor. Bu sayede kuru, kokusuz, bozulmayan ve sergilenebilecek özellikte kadavralar elde edebiliyoruz."

Bu çalışmayla ilgilendiren makalenin, 27 Mart 2022'de Annals of Anatomy dergisinde yayınlandığını aktaran Çınaroğlu, ilerleyici günlerde ürünü ticarileştirerek, iklim dışı pazarlara açılmayı hedeflediklerini laflarına ekledi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler