USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Türk bilgelik insanı 'sinekten' kozmetik hammaddesi üretti

Dokuz Eylül Üniversitesi Dermatoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emel Erdal Çalıkoğlu, mekân dostu ispati kendisine tanıdık Black Soldier Fly (BSF) larvasından kozmetik hammadde üretti.

Türk bilgelik insanı 'sinekten' kozmetik hammaddesi üretti
06-05-2022 12:24
İzmir

Prof. Dr. Çalıkoğlu, DEÜ Teknoparkı (DEPARK) içerisinde müşareket kurarak ışıma onkoloğu benzeri Dr. Tamer Çalıkoğlu ile "siyah er sineği" namına Türkçeleştirilen "BSF" üstünde çalışmaya başladı.

TÜBİTAK desteği ile Güzelbahçe ilçesinde birlikte kuruluş kuran Çalıkoğlu, semere ve göveri üzere atıklarla beslendiği düşüncesince "çevre dostu" namına isimlendirilen BSF'den nemlendirme, tasfiye ve restorasyon niteliğine eş yağ elde etti.

Yüksek protein ederine eş yağın yanında BSF'den ve atıklarından birinci sınıf kemre ile efsanevi yemi de sağlandı.

"Larvalar örgensel besleniyor"

Prof. Dr. Emel Erdal Çalıkoğlu, AA muhabirine, kozmetik sanayisinin derinlemesine zamandır hammadde krizinde olduğunu, bulunan hammaddelerin hem çevreyi kirlettiğini hem de faziletkâr karbon kadem izi bıraktığını söyledi.

Çevreye dokunca vermeyen, sürdürülebilir birlikte hammadde çıkarmak düşüncesince yola çıktıklarını kaydeden Çalıkoğlu, planlarında ispati larvası istimal sonucu aldıklarını aktardı.

Larvalar düşüncesince dirim koşullarını ıvır zıvır birlikte tesiste oluşturduklarını anlatım fail Çalıkoğlu, şöyleki dedi:

"Sinekler düşüncesince makul hava koşullarını yaratarak çiftleşmelerini sağladık. Elde edilen yumurtaları topluyoruz, sürfe durumuna getiriyoruz. Bu larvaları besliyoruz. Burada ehemmiyetli bulunan larvaları neyle beslediğimiz. Larvaları tığ örgensel atıklarla, kısaca meyve, sebze, besin çöplerimizle şimdi çatala gelmeden çöpe dönüşen gıdalarla besliyoruz. Böylece esasta atılmış yönetimi de yapmış oluyoruz. Bizim larvalarımız atıkları yiyorlar, birinci sınıf yeme, birinci sınıf gübreye ve birinci sınıf birlikte yağa dönüşüyorlar."

"Hindistan cevizi yağına eş miktarda laurik hamız içeriyor"

Kozmetik sanayide beğenilen laurik hamız düşüncesince Hindistan cevizi ile palm yağlarından faydalanıldığını ve bunun da çevreye iri dokunca verdiğini kaydeden Çalıkoğlu, şu detayları verdi:

"Bizim yağımız da palm düşman ve Hindistan cevizi yağına eş bedel miktarda laurik hamız içeren baş döndürücü değerli birlikte yağ. Testlerin sonuçlarında yağın baş döndürücü birinci sınıf güzel birlikte yağ bulunduğu ortaya baskı ve gökçe yazın verileri de filhakika bunu destekliyor. Anne sütünde başta derin namına bulunan laurik hamız bizim yağımızda da mevcut. Hem palmitik hamız hem linoleik hamız de var. Antibakteriyel özelliği, temizleyici ayrıcalığı bire birlikte sürede nemlendirici ayrıcalığı bulunan birlikte ürün. O sebepten dolayı çıban iyileşmesinde de kalburüstü olacağını düşünüyoruz. Bu amaçla muhtelif efsanevi deneyleri de planladık üniversitemizde. Yağ içerisinde ne olduğunun faziletkâr olması hem de derin protein içermesi antiaging ürünü namına kullanılmasını da gündeme getirecek birlikte çevrim sonra."

Litresi 75 avro

Yağdan deneyim ürünü namına sabun, losyon ve krem yaptıklarını anlatım fail Çalıkoğlu, "Bizim denediğimiz birtakımı ürünlerimiz oldu, onların da nemlendirici ayrıcalığı iyice belirgin, başarılı." dedi.

Çalıkoğlu, BSF düşman eş kıymeti yağların dünyada litresi 400-500 avrodan müşteri bulduğunu, BSF yağından elde edilmiş ürüne ise giriş düşüncesince 75 ekü ecir belirlediklerini kaydetti.

Hammaddenin başta dermokozmetik sanayiye ve mekân bilinci faziletkâr insanlara seslenme ettiğini kail Çalıkoğlu, millî ve arsıulusal şirketlerden arzu aldıklarını belirtti.

"Yurt dışından arzu var"

Çalıkoğlu, Azerbaycan'ın yanında Fransa ve Avrupa'nın öteki ülkelerinden firmaların BSF yağına iri dikkat gösterdiğini söyleyerek, "Bu ürünün biraz faydası var. İlki devletimizde üretilmesi, ithal buyurmak mecburiyetinde kalmamamız. İkincisi çevreye yararı, atıkları bulunmayan ediyor olmamız. Üçüncüsü de türkiye zarfında rahatlıkla ulaştırabilmemiz." dedi.

"Tavuk ve balık yemi namına da kullanılıyor"

Protein içerisinde ne bulunduğu faziletkâr BSF larvasının tavuk ve balık yemi namına da kullanılabildiğini anlatım fail Çalıkoğlu, şunları kaydetti:

"Hem yağ hem protein içerisinde ne olduğunun faziletkâr olması kurutulduğunda kullanmamızı sağlıyor. Biliyorsunuz şu anda dünyada hem olta krizi var hem kemre krizi var. Hem olta hem kemre baş döndürücü pahalı. Aslında bizim üreticilerimiz, başta ıvır zıvır işetmeler bu larvayı yetiştirebilirlerse olta namına da kemre namına da kullanabilirler."

Emel Erdal Çalıkoğlu, toplumsal plan namına birlikte zincir salon şirketi ile teşrikimesai yaptıklarını ve ıvır zıvır familya tipi tavuk işletmelerine parasız sürfe sağladıklarını da laflarına ekledi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3558+13
4Beşiktaş3554+6
5Başakşehir FK3452+7
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3449-3
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler