USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Tunuslu genç, geleneksel küfeleri tasarımlarıyla işleyerek günce kullanıma kazandırıyor

Genç tasar çizimci Şiraz Badis, atölyesinde ülkesinin geleneksel alışveriş çantası bulunan küfelere işlediği tasarımlarla hem Tunuslu gençlere istihdam sağlıyor, hem kültürünü yansıtan geleneksel mamüllerin günce yaşamda baştan kullanılmasına ulama sunuyor.

Tunuslu genç, geleneksel küfeleri tasarımlarıyla işleyerek günce kullanıma kazandırıyor
20-08-2022 14:05
Tunus

Tunus'un doğusundaki Beni Hiyar kentinde toprak düzlük Badis'in atölyesinde, palmiye ağaçlarından örgülü geleneksel kıç ve çantalar ibdai manken ve tasarımlarla süslenip günce kullanıma akla yatkın bir duruma getiriliyor.

Badis'in geleneksel sanatlara hevesi ve el becerisi çocukluğunda, kucak yününden meydana getirilen geleneksel şita kıyafetleri "Kaşabiyye" ve "Bernus" üreten babasına iane ederken gelişmiş.

Nebil kentindeki Güzel Sanatlar Yüksek Enstitüsünden yetkilendirilmiş bulunan Badis, Kovid-19 salgınında babasını yitirmiş ve babasından kalıt artan becerilerini bambaşka birlikte bölgede sürdürmeye değişmeyen vermiş.

Tunus'ta Kovid-19 salgınının etkisiyle ekonominin kötüleştiği ve işsizliğin arttığı birlikte çağda el becerisini sanata ve birlikte mesleğe muhavvil Badis atölyesini ihdas serüvenini AA muhabirine anlattı.

"İşsizlik diyerek birlikte fehva yok, aylakçılık ferdin tercihidir"

"Geleneklerimiz" adını koyduğu atölyesinde AA muhabirine mütekellim Şiraz Badis, namına gereğince "işsizlik" diyerek birlikte kavramın olmadığını ve buna inanmadığını, aylak birisinin fakat kişi tercihiyle aylak kalmaya bitmeme edebileceğini söyledi.

İş arayan her insanın girintisiz çıkıntısız birtakım mesleklere yönelebileceğine ayraç fail Badis,"Geleneksel ürünler sektörü, herkesi barındırabilen açık birlikte alandır. Her gailesiz bu bölgede teceddüt yapabilir, toy dizaynlar yaratabilir ve kişi dokunuşlarını bırakabilir." ifadelerini kullandı.

Kendi yolculuğunun özen sahalarına akla yatkın birlikte dizge arayışıyla başladığını kail Badis, "Kendi izimi bırakabileceğim bana ilgilendiren birlikte projemin olmasını istedim. Hayallerime, hobilerime DOĞRU birlikte dizge istedim ve buradan yolculuğum başladı." dedi.

Tasarımlarının bu derece özen göreceğini fon etmiyordu

Badis, geleneksel sanatlara bulunan sevgisini babasının aşıladığını, evvela şekilde babasıyla Tunus'un geleneksel şita kıyafetleri bulunan Kaşabiyye ve Bernus yaparak başladığını fakat ata mesleğinin, sezonluk birlikte iş olması dolayısıyla kişi işine yöneldiğini söyledi.

Küçük küfeleri süslemeye kısaca dü sene evvela başladığını ve evvela özellikle Tunusluların bu derece özen göstereceğini fon etmediğini kail Badis şunları kaydetti:

"Bütün birlikte günümü birlikte çantaya ve ya küfeye akla yatkın nitelik ve desenleri belirlerken, zevkime akla yatkın birlikte manken geliştirirken harcayabiliyorum. Bugün bundan böyle tamamı gözyaşı gruplarında geleneksel ürünlere birlikte yöneliş, birlikte arzu var. Artık hepsi kişi kültürü kişi tarihiyle ilişkin kıyafet ve takıları yeğleme ediyor."

Badis, bundan böyle kıç seçimi geleneksel ürünleri Tunus'ta elden derlem yapanların değil, her insanın günce yaşamda kullanmaya başladığını dile getirdi.

Badis atölyesinde 4 Tunuslu gence de istihdam sağlıyor

Önce küfeleri satın aldığını, peşi sıra müşterilerinin isteklerine gereğince birlikte manken belirlediğini kail Badis, birtakım modelleri oluştururken henüz evvela görmüş olduğu sanatla alakalı tablolardan esin aldığını tabir etti.

Badis'in atölyesi kendisi haricinde 4 Tunuslu gence de nan kapısı ergin ve rastgele birisi küfelerin ayrışık modellerle süslenmesi işinin değişik aşmalarında çalışıyor. Kimi boncuklu püsküller üretirken birtakımı de hususi modelleri gerçekleştiren materyallerin küfelere montaj edilmesi işini yapıyor.

Geleneksel sanatların en açıkça zorluğu "taklitçilik"

Yaptığı işin zorluklarına da yer veren Badis, "Birçok insanoğlu benim yaptıklarımı, tasarımlarımı imitasyon etmeye çalışıyor ve toplumsal medyada kişi tasarımlarıymış derece sunuyor." dedi.

Badis, tasarımlarını çalıp kişi tasarımlarıymış derece genel ağ sayfalarında paylaşanları eleştirerek,"Bir başkasının çabasını çalıp kolay benzetmek namına idman ve çıkmak gerekir." diyerek konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor33450
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3434-15
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler