USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Tunceli'nin yaban yaşamını meydana getirdiği minyatürlerle tanıtıyor

Çocukluk yıllarında almış olduğu eğitimlerle resim sanatında kendini geliştiren Sinan Sağol'un, mermer tozu, silikon, kit ve polyester kullanarak icra ettiği yaban keçisi minyatürleri, görenlerin merakını kazanıyor.

Tunceli'nin yaban yaşamını meydana getirdiği minyatürlerle tanıtıyor
09-12-2021 12:29
Tunceli

Tunceli'de canlı ev dekorasyonu uzmanı Sinan Sağol, icra ettiği hediyelik "yaban keçisi minyatürleri"yle hem kentin yaban yaşamı güzelliklerinin tanıtılmasına ulama sağlıyor.

Manisa Celal Bayar Üniversitesi Peyzaj ve Süs Bitkileri Bölümü mezunu bulunan 43 yaşındaki Sağol, beşinci sınıf sıralarındayken resim hazırlamaya özen duydu.

Aldığı eğitimler yardımıyla resim kabiliyetini geliştiren Sağol, giderek ebru sanatı, amut işçiliği, biblo, minyatür, magnet ve mozaik inşası kabilinden çalışmalara düşkünlük sardı.

Bu alanlarla ilgilendiren muhtelif asar ortaya çıkaran Sağol, kısaca 2 sene ilkin Moğultay Mahallesi Cumhuriyet Caddesi'ndeki emektar Belediye İş Hanı'nda konuşma atölyesi açtı.

Yazları inşaatlarda, kışın atölyesinde çalışıyor

Sağol, ailesinin geçimi düşüncesince yaz aylarında yapı sektöründe dekorasyoncu adına çalışırken iş yükünün hafiflediği güz ve şita dönemlerinde ise döneminin çoğunu sanatla alakalı çalışmalarla ilgilenmeye ayırıyor.

Haftanın makul günlerinde atölyesine mevrut Sağol'un icra ettiği asar ortada ise en baş döndürücü dikkati çekenler ortada yaban keçileri ve kekliklerin minyatürleri arazi alıyor.

Yöre sakinlerince mübarek muazzez ve avlanması haram bulunan keçileri minyatürle canlandırarak bu zooloji ilkin iktisap etmek neredeyse huy sevgisi ve yaban dünyasına dikkati döşemek talip Sağol, eserlerinin imal etabında evvel adına macun, mermer tozu, polyester ve çamurdan masraf hazırlıyor.

Bu harcı hâlâ sonraları silikon kalıplara koyan Sağol, beş altı dakikalık bekleyişin böylece kuruyan keçi minyatürlerini kalıptan çıkartarak boyuyor.

Yaban keçisi minyatürlerini görüntü kuvvetiyle modellediği huy mekanlarında kullanan Sağol, bu sayede hem kentin doğal, kültürel ve yaban yaşamı güzelliklerini tanıtıyor aynı zamanda bu eserlerin sergilendiği evlerde huy sevgisini yaşatıyor.

Ürettiği minyatürleri satarak familya ekonomik durumuna ulama sunan Sağol, sanatla alakalı çalışmalarıyla ilgilendiren devir hin vatandaşlara da uran ve nazari kurslar veriyor.

Ev dekorasyonu uzmanı Sinan Sağol, AA muhabirine, çocukluklarında taşların üstüne resim ve amut sahalarından objeler yaparak sanatla tanıştığını söyledi.

Zamanla birtakım konuşma dallarına düşkünlük sardığını tabir fail Sağol, "Uzun seneler besili boya ve esmer yazar resim çalışmalarıyla uğraştım. Yaklaşık 3 sene ilkin de evlenerek Tunceli'ye yerleştim. Burada sanatla alakalı çalışmaların az yapıldığını ayırt ettim. Bu eksikliği bertaraf etmek düşüncesince şehirde işlik açıp şahıslara ahali görgü bilimi bilimi içerisinde kurslar vermeye başladım." dedi.

Sağol, kentin yaz aylarında mahal illerden baş döndürücü sayıda gezgin ağırladığını belirterek, "Yazın Tunceli'nin nüfusu 2 katına çıkıyor ve ayrıksı şehirden buraya mevrut vatandaşların yanlarında götürebilecekleri rastgele ortak bezen eşyası yahut hatırat yok. Ben de bu eksikliği bertaraf etmek açısından kentin doğal, kültürel ve yaban yaşamı canlılarını minyatür durumuna getirmeye çalışıyorum." ifadelerini kullandı.

Minyatür imalatında husus almış olduğu yaban keçilerinin civar sakinlerince baş döndürücü sevildiğini dile getiren Sağol, şu halde konuştu:

"Yaban keçilerinin güzelliği, masumiyeti ve bizim kültürümüzde başkaca kutsallığı mevcut ve bu canlılarla natürel ortamlarında daima karşılaşıyoruz. Yaban keçisi minyatürlerini yapmadan ilkin ortak çizim taslağı oluşturuyorum. Bu taslağı hâlâ sonraları kit ve balçık yardımıyla minyatür durumuna getiriyorum. Yaptığım eskiz minyatürü arkası sıra silikon kalıplar yardımıyla çoğaltıyorum. Keçi minyatürleri kuruduktan sonraları gerçeğine benzeyecek halde pentür çalışmasını yapıyorum. Minyatürleri, taştan ve ağaçtan yaptığım huy mekanlarına yerleştiriyorum."

Sağol, şehirde makul zamanlarda açmış olduğu sergilerle eserlerini sanatseverlerin zevkine sunup huy sevgisi dair farkındalık oluşturduğunu anlatarak, gelecekte hâlâ değişik icraat ortaya çıkarmayı hedeflediğini söyledi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler