USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Tunceli'nin tatlı ilçesi Ovacık sonbahar renklerine büründü

Doğal ve zamanı güzellikleriyle öne çıkan Tunceli'nin de Ovacık ilçesinde, sonbahar renklerine bürünen doğa uyanıklık çekiyor.

Tunceli'nin tatlı ilçesi Ovacık sonbahar renklerine büründü
27-10-2021 12:38
Tunceli

Sarp dağların ortada müesses bulunan 1500 rakımlı Ovacık'ta, sonbaharın gelişiyle doğaya yansıyan sarı, kırmızı, turuncu ve yeşilin tonları görülmeye bedel güzellikler sunuyor.

Yüksek tepelerin kar yağışıyla beyaza büründüğü, aşağılık kesimlerde ise sonbahar renklerinin enine boyuna doğaya yansıdığı ilçede, Munzur Vadisi Milli Parkı, Mercan Vadisi ve Karaoğlan bölgesindeki ormanlar doğa tutkunlarını fanatik bırakıyor.

Sonbaharın güzelliklerinin birlikte vatandaşların şita önceleri ayrışık hazırlıklar yapması dolayısıyla zorlukların da yaşandığı ilçede, civar sakinleri birlikte taraftan site stresinden uzakta tabiatın keyfini çıkarırken, öteki taraftan da kışlık yakıt gereksinimleri bulunan odun toplayıp değişmez derece şita hazırlığı yapıyor.

Köylüler kışlık yakıt hazırlığı mesaisinde

Metrelerce kar yağması ve aylarca kar altında kalması dolayısıyla yurtta "kara kış"ın ağır geçmiş bulunduğu yerleşme yerlerinin başlangıcında mevrut Ovacık'ta, şu sıralar erdemli rakımlı Konaklar, Burnak, Kozluca, Yukarı Öveçler, Işıkvuran, Yoncalı, Sarıtosun ve Yaylagünü köyünde canlı vatandaşlar, kışlık yakıt gereksinimlerini alıştırmak düşüncesince sıkıca himmet yapıyor.

Günün belli başlı saatlerinde köylerinin etrafında mevcut ormanlık alanlara revan köylüler, ay balta ve hızar kullanarak kestikleri meşe, kavak ve söğüt ağaçlarını ağırlık durumuna getirip at, merkep ve katırla evlerine taşıyor.

Hayvancılığın barışma deposu bulunduğu ilçede, besiciler de mevsime ilişkin otlakların yetersizliği ve yağışlar dolayısıyla keçi, ibne ve kucak sürüleri ardında zahmetli ve güç eyyam geçiriyor.

Her sezon hayvanlarıyla ilgilenen besiciler, sabahın er saatlerinde uyanarak ağıldan hariç çıkardıkları sürüleri, otlakların ferah bulunduğu ıpıssız ormanlardaki meralara götürüyor.

Kışın habercisi vargit çiçekleri güzelliği ile uyanıklık çekiyor

Yörede kışın habercisi namına aşina ve 500 ile 3 bin yükselti arasındaki çayırlık, orman açıklıkları ile yamaçlarda yetişen kışın habercisi alkan veya mor vargit çiçekleri de güzelliği ile görenleri cezbediyor.

İlçede düğün dinlenme kampı piyasası işleten Yusuf Yerlikaya, AA muhabirine, Tunceli'nin dokunulmamış ve keşfedilmemiş nice natürel güzelliğinin olduğunu söyledi.

Kentin dört sezon değişik güzelliklere ev sahipliği yaptığını tamlayan Yerlikaya, "İlimizde ilkbahar, yaz, sonbahar ve şita ayları ayrı enine boyuna oluyor. Ovacık öteki ilçelerimize gereğince henüz çekicilik merkezi ve başta bahar ve yazları baş döndürücü neşeli oluyor. Sonbaharda iklim baş döndürücü dobra olmaktadır ve doğada eksiksiz birlikte kaynak oluşuyor. Ağaçlardaki sahneler şu an baş döndürücü güzel, bunu hissedebiliyor ve yaşayabiliyoruz." dedi.

"Bu doğaya dokunca vermeyelim"

Yerlikaya, ilçede gezmeye mevrut ziyaretçilerin doğayı kirletmemesini isteyerek, "Bu doğaya dokunca vermeyelim. Bu doğa eşsiz birlikte doğa. Şu an bulunduğum bölgede o denli dobra birlikte kaynak mevcut ki birlikte tarafta su akıyor birlikte tarafta da rengarenk yapraklara erbap ağaçlar bulunuyor." ifadelerini kullandı.

Konaklar köyünde canlı Fatma Derman ise döneminin çoğunu ibne otlatmakla geçirdiğini anlattı.

Sonbaharda tabiatın baş döndürücü güzelleştiğini tabir fail Derman, "Ağaçlar kırmızı, zerrin ve yeşil yapraklarla süslenmiş. Biz de güzellikler ortada hayvanlarla uğraşıyoruz ve günümüz dobra geçiyor." dedi.

Cemal Derman da Ovacık'ın havasının sonbahar gelişiyle farklılaştığını ve belli başlı günlerde ormana odun kesmeye gittiğini dile getirdi. Derman, ormanda toplamış bulunduğu odunları evine getirip parçaladıktan sonradan şita düşüncesince odunlukta istiflediğini belirtti.

Hayvancılıkla uğraşan Saray Dermanlı da sabahın er saatlerinde güne başladığını ve sahibi bulunduğu ineğini sağarak ahırları temizlediğini aktardı.

Dermanlı, doğayla iç içe yaşamı sürdürmenin kendisini bahtiyar ettiğini tabir ederek, "Her yan sapsarı olmuş, baş döndürücü güzel. kent yaşantısı dobra değil, köy yaşantısı henüz dobra oluyor." niteleyerek konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler