USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Tunceli'de huzura mülaki yayla ve meralar bundan sonra göçerleri ağırlıyor

Tunceli'de yıldırı vakaları zımnında senelerdir yasaklı bulunan yayla ve meralar, değerli operasyonlar sebebiyle baştan göçerleri ağırlamaya başladı.

Tunceli'de huzura mülaki yayla ve meralar bundan sonra göçerleri ağırlıyor
25-06-2022 14:04
Tunceli

Mera ve çayırların serbest toprak kapladığı kentte, kocabaş ve küçükbaş efsanevi yetiştiriciliği civar halkının esas barışma kaynağını oluşturuyor.

Bölgede yıldırı dolayısıyla senelerdir yasaklı bulunan yayla ve meralar da Valilik koordinesinde İl Jandarma Komutanlığı ekiplerince düzenlenen değerli operasyonlarla huzura kavuştu.

Kentte hususi düzenlilik bölgesi bulunan birtakım yaylalar da bu sene göçer ailelerin konaklamasına açılarak binlerce kucak ve kuzu sesleriyle şenlendi.

Haziran kocaoğlan bakımından Ovacık ve Pülümür ilçelerindeki yaylalara çıkan göçerler, bugünlerde yemyeşil meralarda hayvanlarını itimat içinde otlatmanın mutluluğunu yaşıyor.

Yaz boyu yaylalarda nazil göçerler, koyunlarından sağdıkları sütten icra ettikleri peyniri mahal il ve ilçelerde satarak eş bütçelerine yardım sağlıyor.

Vali Özkan'dan 2 bin 500 rakımdaki yaylacılara ziyaret

Tunceli Valisi Mehmet Ali Özkan, şehirde yayla sezonunun açılmasıyla Pülümür'deki yaylaları görüşme etti.

İl hususi İdaresi Genel Sekreteri Nazif Yıldırım ve İl Tarım ve Orman Müdürü Saadettin Taşkesen ile 2 bin 500 rakımdaki Çekem Yaylası'na çıkan Özkan, burada canlı göçerlerle birlikte araya geldi.

Yaylalarla ilişik meydana getirilen icraat için göçerleri haberdar eden Özkan, dava ve talepleri dinledi.

Vali Özkan, AA muhabirine, Tunceli'nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan himayeleri ve bakanların yardımıyla retrospektif baş döndürücü defa aldığını söyledi.

"Artık bu topraklar huzura kavuştu"

Kent genelindeki tamamı yaylaların üreticilere açıldığını tamlayan Özkan, "Tunceli, eskiden özellikle PKK kazanmak kıl payı nice yıldırı örgütü ile anılan, adı duyulduğunda herhangi birlikte daim korkuyla, ürpertiyle dillenen ve ateş hatıralara tanık bulunan birlikte coğrafyaydı. Bugün şehitlerimizin şühedaya erişmeleri, serdengeçti dirilik eylemeleri, Sayın Cumhurbaşkanımızın feraseti, İçişleri Bakanımızın dayanaklık etmek ve kararlılığının yanında yurt çocuklarımızın gayretiyle bundan sonra bu topraklar, bu şehir huzura kavuştu." değerlendirmesinde bulundu.

Özkan, yıldırı olaylarının bitmesiyle üreticilerin ildeki etraflı yayla, otlak ve mezraları kullanabilir duruma geldiğini ve civar halkının topraklarında özgürcesine istediği işle çalışır bulunduğunu anlattı.

"Terör bitince üreticilerimiz yaylalarında yerlerini aldı"

Tunceli'de küçükbaş hayvancılık ve arıcılığın ehemmiyetli barışma deposu bulunduğunu dile getiren Özkan, "Bu noktada yaylalar ve meralar biz ile üreticimiz açısından şişman ehemmiyet sunma ediyor. Terörün de bitişiyle baş döndürücü şükür etraflı üreticilerimiz yaylalarında yerlerini aldılar." ifadelerini kullandı.

Şu anne derece 200 kilometreye andıran yayla yolunun yapıldığı bildiren Özkan, şunları kaydetti:

"Tunceli'de bal ormanları, yaylalarda su ve içmece suyu tesislerini yaşama geçirdik, üreticimizin hizmetine sunduk. Artık üreticilerimiz, ilimizde mevcut tahminî 600 bine andıran sürümüz ve öteki illerden mevrut sürülerle yaylalarda hakkıyla istedikleri biçimde otlatma yapabiliyor. Arıcılar istedikleri yerlerde duraksama yaşamadan konaklayabiliyor. İnşallah Tunceli yayla ve meralarındaki güzellikleri, döşenmemiş ve bulaşık ekincilik ile sportif bölgelerde da ilerleyici zamanlarda öne çıkarak coğrafyasındaki hususi konumuyla ehemmiyetli turizm, ekincilik ve hayvancılık merkezlerinden bir tanesi olacak."

Göçerlerden Hasan Şirin de lisan rahatlığıyla kentteki herhangi birlikte dağda yaylaya çıkabildiklerini belirtti.

Yaylalarda dirlik ve emniyet içinde hayat sürdüklerini tabir fail Şirin, "Sayın Valimiz Mehmet Ali Özkan'a, düzenlilik güçlerimize ve emeği sabık her insana teşekkürname ediyorum." dedi.

Göçer Mustafa İncit ise Vali Özkan'ın yaylalarına gelmesinden ötürü bahtiyar bulunduğunu dile getirdi.

Yaylalarda bundan sonra terörle ilişik sıkıntıların yaşanmadığını vurgulayan İncit, "Sayın Cumhurbaşkanımızın, Sayın İçişleri Bakanımızın ve düzenlilik güçlerimizin sebebiyle yıldırı belasından kurtulduk." sanarak konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3355+13
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Sivasspor3448-4
8Çaykur Rizespor3348-6
9Antalyaspor33450
10Alanyaspor3345-3
11Adana Demirspor3441+2
12Samsunspor3439-7
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler