USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

TÜBİTAK, SAHA EXPO'da teknolojisini sergiledi

Türkiye'de ulusal teknolojilerin geliştirilmesindeki görevi zımnında "ülkenin en iri Ar-Ge merkezi" adına vasıflandırılan TÜBİTAK, akıbet devirde geliştirdiği çözümleri SAHA EXPO'da vitrine çıkardı.

TÜBİTAK, SAHA EXPO'da teknolojisini sergiledi
11-11-2021 12:00
İstanbul

TÜBİTAK, Türkiye'nin en iri uran kümesi SAHA İstanbul'un İstanbul Fuar Merkezi’nde düzenlemiş olduğu SAHA EXPO Savunma ve Havacılık Hibrit Fuarı'na hem fiziksel aynı sürede mevhum yerine katıldı.

Savunma ve havacılık özellikle iktisap etmek neredeyse sektörünün devlerini biricik araya getire fuarda TÜBİTAK; BİLGEM, MAM, SAGE, ULAKBİM ve UZAY enstitüleri kabilinden geliştirilen domestik ve ulusal ürünlerini millî ve arsıulusal katılımcılara tanıtıyor.

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, AA muhabirine meydana getirdiği açıklamada, Türkiye'nin lehçe kuvvet olmasındaki en ehemmiyetli unsurun defans sanayisinde yakaladığı muvaffakiyet olduğuna dikkati çekerek, sonuç çağda bu bölgede elde edilmiş başarının başka sektörlere de kalıp oluşturduğunu tabir etti.

SAHA EXPO’da TÜBİTAK’ın da en acemi domestik ve ulusal ürünleriyle arazi aldığını tabir fail Mandal, "Aynı sürede 30’dan biricik tomar ülkeden hevesli ziyaretçi, arsıulusal askeri yetkililer, üreticiler ve müşteriler biricik araya gelecek. Birlikte düzentileme ve baş başa başarma kapsamında millî ve arsıulusal sert baş döndürücü paydaşla biricik araya yetişme imkanı bulunacağız." dedi.

Geçen yılki SAHA EXPO Sanal Fuarı'na TÜBİTAK BİLGEM, TÜBİTAK MAM, TÜBİTAK SAGE ve TÜBİTAK UZAY’ın katıldığını ve fuar süresince baş döndürücü sayıda düet iş görüşmesinin gerçekleştirildiğini hatırlatan Mandal, Bozdoğan ve SOM füzelerinin en baş döndürücü görüşme edilen mahsulat bulunduğunu söyledi.

Patlayıcı tehdidine üzerine İMTA

TÜBİTAK BİLGEM'in sergilediği mahsulat ortada İMTA dikkati çekiyor. İnsansız mayın/el inşası patlayıcı belirleme uzlaştırıcı İMTA, anten paneli sebebiyle güzergah üstündeki mayın yahut patlayıcının açıktan tespitini gerçekleştiriyor. TÜBİTAK BİLGEM kabilinden tasarlanan ürün, bu özelliği ile sahadaki dirilik kaybı riskini en uzuv indirmeyi hedefliyor. İMTA, üstünde bulundurduğu baş döndürücü kanallı ve eşzamanlı EMI/GPR teknolojisi ile dünyada önce olma niteliğine sahip.

Enstitünün standında başkaca kara, hava, kükremek ve feza halinde 4 ayrı kiosk üstünde arazi ilişki dokunmatik ekranlardan ilgilendiren bölgeye müteallik teknolojiler canlandırma ile etkileşimli biçimde gösteriliyor.

Kara kioskunda FODRAD, Gerçek Zamanlı İşletim Sistemi'ne eş GİS-SARP, Araca Monte Lazer Sistemi JARMOL Kuşrad Radar Sistemleri, Lazer Haberleşme Sistemi OpHab, Milli Gözetim Radarı ve Milli İşlemci Çakıl etkileşimli yerine incelenebiliyor.

Hava kioskunda Kule ve Radar Simülatörü atcTRsim , Çakıl, F-16 Savaş Uçağı Taktik Elektronik Destek Podu (EHPOD), Eren Drona Monte Lazer Sistemi, GİS, HELİTR ve Savaş Uçağı Ana Kontrol Sistemi görüntülenebiliyor.

Deniz kioskunda Gemi Manyetik İz Bastırma Sistemi (Degaussing), Optik Haberleşme Sistemi (OpHab), Sualtı Savaş Yönetim Sistemi, Yeni Tip Denizaltı Batarya İzleme Sistemi (YT-DABİS), Yeni Tip Su Altı Telefonu (YT-SATEL), Yüksek Güçlü Lazer Sistemi etkileşimli yerine ziyaretçiler kabilinden incelenebiliyor.

TÜBİTAK MAM standında, Denizaltı Savunma Harbi Sonarı Transdüser Elemanı (TBT-01), Kendi Kendine Yeten Solunum Maskesi Kimyasalları, Kimyasal Harp Maddeleri Belirleme Cihazı (MAM-CDET), Plastik Bağlı Patlayıcı Üretimi, Tek Kristal Türbin Kanadı, Yakıt Pili Modül ve Bileşenleri ve Yakıt Pilli Askeri Çanta sergileniyor.

Kuzgun cephane ailesi SAHA EXPO'da

Türk defans sanayisinin en ehemmiyetli Ar-Ge çalışmalarına imza atan merkezlerden bir tanesi bulunan TÜBİTAK SAGE, Bozdoğan, Gökdoğan, HGK-84 roket modelleri yanında, KGK-83, Kuzgun ailesi (Kuzgun-SS, Kuzgun-KY ve Kuzgun-TJ), NEB-84, SARB-83, SERT-82, SOM, SOM-J kabilinden cephane ve füzeleri, SAGE yönleme sistemlerini sergiliyor.

Öz pınar projesi yerine bitmeme ettirilen Kuzgun Silah Sistemi ise TÜBİTAK SAGE'nin fuarda en dikkati çekici ürünü yerine öne çıkıyor.

Taktik güdülebilen cephane ihtiyacının karşılanması amacıyla tasarlanan, savaş başlığı, çalım ve idare yöntemi açısından parçalı acemi evlat verim ailesi Kuzgun’un en efdal doğacak menzile eş üyesi KUZGUN-TJ, iklim aracından başıboş bırakıldıktan sonraları bütünleşmiş mini turbojet motoru sebebiyle kestirmece 200 kilometre uzaktaki maksadı vurabiliyor.

Ailenin en ciddi savaş başlığı kütlesine eş Kuzgun-SS varyantı ise 40 bin ödeşme irtifadan bırakıldığında "serbest süzülme" ile 110 kilometre menzile ulaşabiliyor. Ayrıca maksata finiş süresi saniyeler bulunan ve 2,5 mach beden pervaz hızına eş Kuzgun-KY iklim araçları yanı esna kişmiri ve su üstü platformlardan da atıyor.

Milli kurnaz roket ailesi Kuzgun; F-16, Hürjet, Hürkuş, Akıncı, Aksungur, Anka ve Milli Muharip Uçak'ta, kişmiri ve kükremek platformlarında yararlanma sağlayacak biricik birim tabanca sistemi yerine fariza yapacak.

Siber tehditleri Ahtapot yakalıyor

TÜBİTAK ULAKBİM ise 2016 yılından buyana Türk Silahlı Kuvvetleri özellikle iktisap etmek neredeyse ayrışık kurumlarda başarıyla fariza önleyen Bütünleşik Siber Güvenlik Sistemi Ahtapot'u tanıtıyor.

Milli imkanlarla geliştirilen Ahtapot, Türkiye'nin siber dünyada güvenliğini sağlıyor. Hem belirgin pınar kodlu camia versiyonu aynı sürede hususi Ahtapot donanımı üstünde etkin kurumsal versiyonlarıyla 15 değişik siber asayiş bileşenini barındıran sistem, askeri kuruluşlardan amme kurumlarına ve bankacılık sektörüne derece ayrışık kurumsal müşteriler kabilinden yeğleme ediliyor. Gerek alıcı sistemlerindeki başarısı gerekse NATO CWIX ve Locked Shields tatbikatlarında gösterdiği muvaffakiyet ile kendini kanıtlayan biricik tümleşik siber asayiş ürünü bulunan Ahtapot'un kurumsal ve donanımsal versiyonları SAHA EXPO’da sergileniyor.

ULAKBİM başkaca Milli Eğitim Bakanlığı özellikle iktisap etmek neredeyse izlemsel kurumlarda geçer Merkezi Yönetim Sistemi Liderahenk; Tarım ve Orman Bakanlığı ile Strateji ve Bütçe Başkanlığında geçer Kimlik Yönetim Sistemi Engerek’i tanıtıyor.

TÜBİTAK UZAY standında ise ziyaretçileri, domestik ve ulusal olanaklar kullanılarak geliştirilen m. altı çözünürlüğünde bulunan İMECE Uydusu karşılıyor. Türkiye'nin askeri ve taharri memuru polis baş döndürücü efdal çözünürlüğünde bulunan fon gereksinimlerini istikbal etmek neredeyse geliştirilen İMECE Uydusu, 2022 yılı içinde yapılması hedeflenen fırlatma önceleri SAHA EXPO’da görücüye çıktı.

TÜBİTAK UZAY standında başkaca GÖKTÜRK-2, RASAT, TÜRKSAT 6A modelleri ve ayrışık peyk ekipmanları arazi alıyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler