USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

TOBB'un dü kadın başkanından Işınsu Kestelli iş yaşamına denk paydaşlık düşüncesince uğraş veriyor

İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Kestelli, birlikte kadının muvaffakiyet basamaklarını çıkması sürecinde aşması müstelzim baş döndürücü sayıda bariyer olduğunu fakat birlikte insanoğlunun cinsiyete ilişkin kazanım yahut dezavantaj elde etmesini akıllıca bulmad

TOBB'un dü kadın başkanından Işınsu Kestelli iş yaşamına denk paydaşlık düşüncesince uğraş veriyor
08-03-2022 11:53
İzmir

Yaklaşık 30 senedir İzmir Ticaret Borsası (İTB) yönetiminde fariza düzlük İTB Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, üyelerinin çoğunun erkek, personellerinin ise yüzdelik 60'ının kadın yer aldığı İTB'nin yönetiminde 1995 yılından beri arazi alıyor. İTB'de 2009 yılından beri dümen müesses başkanlığı karşılayıcı Kestelli, bire ortak sürede Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğine (TOBB) ilişkin 365 göz ve borsa süresince dü kadın başkandan biri.

Kendi işini ihdas arzusuyla üniversitede ekonomi öğrenimi gören Kestelli, talebelik yıllarında aut ticaret firmasında becerikli asistanlığı yaparak civar iş deneyimini kazandı.

Tecrübelerini zat mesleğinde çekmek talip Işınsu Kestelli, eş hâkim ortak dal bulunan ekincilik sektörüne yöneldi. Bitkisel yağ ticaretinde çalışkanlık yayınlayan civar şirketini 2008'de kuran Kestelli, firmanın performansına bulunan katkısını ortak kadın kendisine değil de iş insanı kendisine değerlendiriyor ve insanlarla emeksiz alışveriş kurabilmesinin, mesleğinde yakaladığı başarının anahtarı bulunduğunu düşünüyor.

"Başarının ortak ekipman işi olduğuna inanırım"

Kestelli, AA muhabirine, emek vermek hayatı süresince becerikli ve umumi başöğretmen asistanı, adanmış koordinatörü, adanmış müdürü pozisyonlarında çalıştığını anımsattı.

Tarımla Türk Henkel'deki iş hayatı esnasında tanıştığını, oradan ayrıldıktan sonraları zat şirketini kurduğunu anlatım fail Kestelli, "İki kız kardeşiz, ikimiz de manzume sahibiyiz fakat ailemizin esbak kuşaklarından bu yönde verebileceğim ortak sağlam yok. Cinsiyet eşitsizliklerini, yaşamın tek dalında ikrar etmedim. Bu sebeple şirketimin performansına bulunan katkımı ortak kadın kendisine değil de iş insanı kendisine görmek isterim. İnsanlarla emeksiz alışveriş kurabilmemi işimde yakaladığım başarının anahtarı bulunduğunu düşünüyorum. Ayrıca başarının ortak ekipman işi olduğuna inanırım. Şirketimde çalışanlar derinlemesine senelerdir değişmedi. Bir ekipman olduk ve ekipman oyunu oynuyoruz. Bu da bizi dengeli ortak başarının parçası yapıyor." niteleyerek konuştu.

Tarımın eş hâkim ortak düzlük olduğuna yer veren Kestelli, tarlaya bakılınca ise bir fazla fazla kez hanımefendilerin görüldüğüne ayraç etti.

İşin ticaretine gelindiğinde ise önünüze bir fazla fazla devir adamların çıktığına ayraç fail Kestelli, şu şekilde bitmeme etti:

"Kadın müşareket kurucusu veya ortağına sert rastlanmaz. Bu durumun adım adım değişmeye başladığını söyleyebilirim. Fakat bu hakkıyla aşırı aheste ortak değişim. Hızlandırmak düşüncesince fazlalık ayrımcılığa gerekseme var. Bu ortak kayırma aşinalık vaziyeti değil. Bu yalnızca yüzyılların repertuvar bulunan dengesizlikleri ortadan kaldırarak her insanoğlunun yarışa denktaş koşullarda başlamasını sağlamak. Mesela hayattaki toplanmış iş gücünde gelişigüzel 61 adama cevap yalnızca 39 kadın var. Kariyer piramidinde yükseldikçe bu kemiyet azalıyor. Dünyanın en şişman 200 şirketinin dümen kurulunda 85 adama karşılık, yalnızca 15 kadın bulunuyor. Türkiye’de 2019 senesinde BİST’e mukayyet 402 firmanın dümen kurullarındaki kadın örgen payı yüzdelik 15,9 idi. Bu yalnızca bizlere has ortak dava da değil. Dünya üstündeki doğrudan hepsi bu soruna müteveccih değişik hal alternatifleri arıyor. Mesela dümen kurullarında kadın örgen kotası koyan devletler var."

Kestelli, Türkiye’de temessül noktalarında aşırı biraz kadın bulunduğuna dikkati çekti.

Erkeklerin hanımlarla bire ortak içtimai ortamı paylaşma mevzusuna sert alışkan olmadığını anlatım fail Kestelli, "Engelleri aşıp o noktaya vasıl hanımlara şişman hürmet gösteriyorlar. Fakat ortak kadının sıfırdan başlayıp muvaffakiyet basamaklarını tekerlek tekerlek çıkması sürecinde aşması müstelzim açıkça ve duyurulmayan aşırı sayıda bariyer bulunmuş yer aldığı da ortak gerçek. Bununla baş başa ortak insanoğlunun cinsiyete ilişkin ortak üstünlük yahut dezavantaj elde etmesi halini akıllıca bulmuyorum. Benim düşüncesince kadın yahut eş değil insanoğlu vardır." ifadelerini kullandı.

Kadınların iş dünyasına denktaş paydaşlık sağlayabilmesi yerinde ilerleyici senelerde en tepeye ulaşanlar ortada ortak eşitliğin sağlanabileceğini dile getiren Kestelli, TOBB Kadın Girişimciler Kurulu'nun bu manada topu topu Türkiye’de kadın müteşebbis sayısını artırmada ehemmiyetli ortak gösteriş üstlendiğini kaydetti.

Sadece baylardan oluşan ortak dümen fotoğrafının dönemin gereklerine ve gerçeklerine namüsait bulunduğunu düşündüğünü vurgulayan Kestelli, TOBB ve öteki topu topu çırçıplak maşer müesseselerinin bu bölgede ortak sağlam tekvin mesuliyeti bulunduğuna ayraç etti.

Işınsu Kestelli, iş dünyasına hücum etmek talip kadınlara, "Asla vazgeçmeyin, savaş edin ve kazanın zira sizlere verilmemiş veya ortak ihsan kabilinden maruz gelişigüzel şeyi ziyadesiyle doğruluk ediyorsunuz" mesajı verdi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler