USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Tiroid kanseri dediler paratiroid adenomu çıktı

İstanbul’da canlı Metin Doğan (50), bedeninde yayılmış ağrılar olması hakkında hastaneye başvurdu. Yapılan önce araştırmalar kararında tiroid kanseri teşhisi konuldu. Kanser teşhisi konulunca yıkılan Metin Doğan apayrı ortak sayrılarevi ve hekime başvurduğunda kanser olmad

Tiroid kanseri dediler paratiroid adenomu çıktı
07-01-2022 10:34

İstanbul Kartal’da canlı Metin Doğan, rutin yerine altı ayda birlikte yaptırdığı kan tahlillerinde kalsiyum ve fosfor değerlerinin efdal çıkması ve bedeninde münteşir ağrılar olması üstüne hastaneye başvurdu. Ultrasonda tiroid bezinde kısaca 2,5 santim çapında nodül bulunduğu ve bu nodüle biyopsi yapılması gerektiği bilgisi verildi. Yapılan biyopsi kararında maruz patoloji raporunda tiroid kanseri bulunduğu ve behemehâl cerrahi müdahale yerine topu topu tiroid bezinin katılması gerektiği söylendi. Metin Doğan, ayrımlı birlikte düşünüm kabul kılmak düşüncesince Yeditepe Üniversitesi Koşuyolu Hastanesi Endokrin Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Erhan Ayşan’a başvurdu. Doğan’a meydana getirilen incelemeler kararı ve hekimin dikkati sebebiyle tiroid kanseri olmadığı, paratiroid adenomu bulunduğu bilgisi verildi.

“SON KARARI AMELİYATTA VERDİK”

Prof. Dr. Erhan Ayşan icra ettiği ultrasonda tiroid bezinde rastgele birlikte nodül olmadığını ve nodül sanılan 2,5 santim çapındaki oluşumun esasen güzel kuşkulu birlikte paratiroid bezi adenomu bulunduğunu ayırt etti. “Ancak gine de birlikte günah olmaması düşüncesince meydana getirilen biyopsinin parçalarını dü ayrımlı patoloji uzmanına hâlâ inceletmek istedim” diyen Prof. Dr. Ayşan, görünümün tiroid kanseri ile ahenkli bulunmasına karşın sonuç kararın ameliyatta verileceğini söyleyerek hastayı bilgilendirdikten sonraları ameliyata aldı.

Ameliyatta tiroid kanseri yerine raporlanan kitlenin, tiroide aşırı benzeyen birlikte paratiroid adenomu bulunduğu belirleme edildiğini kail Prof. Ayşan, “Yine de tedarik yerine tiroid bezinin birlikte kısmı alındı. Ameliyat sonrası meydana getirilen işlemeyen tetkikte kitlenin güzel kuşkulu birlikte paratiroid adenomu bulunduğu ve tiroidde tek kanser bulgusu bulunmadığı raporlandı” diyerek konuştu.

“PARATİROİD ADENOMLARI TİROİD KANSERİ İLE KARIŞTIRILABİLİYOR”

Metin Doğan’ın çor periyodunun feci ve yıldızı düşük birlikte biçimde başladığını fakat sonunun güzel bulunduğunu tamlayan Prof. Dr. Erhan Ayşan, “Ne eyvah ki paratiroid adenomlarının radyolojik görünümleri tiroid kanserlerine aşırı benzer. Ayrıt kılmak düşüncesince tecrübeli birlikte menfez aşırı önemli. Bu kitleyi en başlangıcında görseydim, biyopsiye ister duymazdım. Diğer taraftan uzunlukta tanıdık rastgele kesime doğrudan enjeksiyon biyopsisi yapılması da birlikte bambaşka yanlış. Nitekim enjeksiyon biyopsisinde bazısı cins paratiroid adenomları, tiroid kanserini aşırı güzel imitasyon eder. Nitekim Metin Bey’de de hakeza oldu. Üç patolog bu biyopsi materyallerini inceledi ve üçü de tiroid kanseri şüphesi bulunduğunu söyledi. İşte hakeza olaylarda repertuvar aşırı önemli. Ultrasondaki görünümün tiroid kanseri ile ahenkli olmadığını ayırt etmeseydim bu parasız hem topu topu tiroid bezinden olacaktı bununla beraber paratiroid adenomu atlanmış olacak ve parasız gene cerrahi müdahale kazanmak durumunda kalacaktı. Neyse ki bunu cerrahi müdahale öncesinde ayırt ederek hem paratiroid adenomunu aldık bununla beraber dosdoğru tiroid dokusunu durumunda bıraktık” dedi.

40 YAŞINDAN SONRA TİROİD ULTRASONU ŞART

Türkiye'nin endemik birlikte guşa ülkesi bulunduğunu hem coğrafi hem kalıtım bilimi yapımızın tiroid kanserine ve guatra alışkanlık gösterdiğini kail Prof. Dr. Erhan Ayşan, bundan dolayı 40 yaşından sonraları her insanın behemehâl birlikte tiroid ultrasonu çektirmesi gerektiği uyarısında da bulundu.

PARATİROİD ADENOMU NEDİR?

Paratiroid adenomlarının, paratiroid bezinin güzel kuşkulu tümörleri bulunduğunu ve enikonu nadir görüldüğünü kail Prof. Dr. Erhan Ayşan, “Ancak bu tümörler er kişileştirme konulup ameliyatla çıkartılmadıklarında kemiklerde, damarlarda ve böbreklerde ağırbaşlı hasarlar oluştururlar” bilgisini paylaştı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler