USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Teknolojide Kadın Derneği ve IPSOS, Türkiye’nin teknoloji algısını ölçtü

Teknolojide Kadın Derneği, IPSOS ve Bahçeşehir Üniversitesi'nin bilimsel niteliği olan katkılarıyla Türkiye'de ‘insan ve teknoloji' ilişkisini odağına meydan şümullü birlikte araştırı yaptı. ‘Türkiye Teknoloji ve İnsan Endeksi' angın araştırmada; öğrencilerin, ailel

Teknolojide Kadın Derneği ve IPSOS, Türkiye’nin teknoloji algısını ölçtü
02-02-2022 16:29

Teknolojide Kadın Derneği (Wtech), fen ve teknoloji dalında nitelikli, mükemmel ve bilirkişi insanoğlu deposu esermek ve hanımları önceliklendirerek punt eşitliğine yardım gelmek kıl payı çalışmalarını sürdürüyor. Wtech'in, IPSOS ve Bahçeşehir Üniversitesi'yle baş başa gerçekleştirdiği ‘Türkiye Teknoloji ve İnsan Endeksi' araştırması ‘insan ve teknoloji' ilişkisini odağına alarak literatüre yeni müşterek görünge kazandırıyor.

Araştırmada, Türkiye'de değişen teknolojinin günce yaşamda ve iş süreçlerindeki yerinin tespiti, şahısların teknolojiye yatkınlıklarının ölçülmesi, teknoloji kullanımındaki motivasyonlarının ve bariyerlerinin saptama edilerek bu bölgede alınacak aksiyonların belirlenmesi hedeflendi. Bu çerçevede ortaöğretim ve darülfünun öğrencilerinin, ailelerin ve STEM (Bilim, Teknoloji, Mühendislik ve Matematik) alanlarındaki talimli iş gücünün, teknoloji mevzusundaki yaklaşım ve tutumlarını anlayarak alınacak aksiyonların garaz odaklı olması amaçlandı. Araştırma böylecene teknoloji algısında eşey farklılıklarını ölçen ve bu alandaki eş temsiliyetinin artırılmasına imkân sağlayacak veriler de elde edildi.

Wtech olarak, teknoloji alanındaki kalifiye insanoğlu deposu azlığına ve hanımlara müteveccih punt eşitsizliğine odaklandıklarını aktaran Teknolojide Kadın Derneği Kurucu Yönetim Kurulu Başkanı Zehra Öney, Türkiye'nin teknoloji algısını saptama ederek, probleminin kaynağına felç ve çeşitliliğe yardım mizan hedefiyle çalıştıklarını belirtti.

''Araştırmayla Türkiye'nin teknoloji algısını idrak etmek istedik''
Araştırmanın gayesi ve mihrak noktaları neler bulunduğunu üzerine bilgilendirmede bulunan Öney, ''Araştırmanın esas amacı; Türkiye'de teknoloji ve fen sahalarında bulunan durumun saptama edilmesine, teknoloji sahipliğinin ve kullanımının ne kurda bulunduğunun saptanmasına, cinsiyetler arasındaki farklılıkların belirlenmesine ve eş temsiliyetinin artırılmasına imkân sağlayacak verilere ulaşmaktı ki tetkikte da bu verilere ulaştık. Türkiye'nin teknoloji algısını saptama ederek, probleminin kaynağına felç ve çeşitliliğe yardım mizan hedefiyle ilerledik. Türkiye'de müşterek geçmiş bulunan Teknoloji ve İnsan Endeksi araştırmasının bu fazında, Türkiye'nin teknoloji algısını idrak etmek istedik. Araştırmamız bu alandaki eksikleri, gereksinimleri saptama ika ve sonra da ne kısımlarda gelişime odaklanacağımızı saptama gayesi taşıyor. Odağımızı kişiye döndürerek, mahsus müşterek gözyaşı grubunun üzerinde bulunan bireylerin, teknoloji ile ilişkisini, teknolojide etkin bireylerin eşey kırılımını, STEM mezunlarının teknolojide çalışmaya bitmeme yazar etmediklerini, ediyorlarsa memnuniyetlerini değişik endeksledik. Ortaya çıkma raporla, ülkemizin umumi manada teknolojiye ayrıca bilime bulunan yaklaşımı, bu bölgede etkin insanoğlu sayısını ve eş temsiliyetini artırmaya müteveccih yapılacak çalışmalara da dizin olması amaçladık'' halinde konuştu.

''Araştırma, Türkiye'nin teknolojide insanoğlu endeksine ilişkin geçmiş emek vermesi oldu''
Raporun önemine yer veren Öney, ''Araştırma, Türkiye'nin teknolojide insanoğlu endeksine ilişkin geçmiş emek vermesi oldu. Tam anlamıyla ülkemizin teknolojide insanoğlu endeksini ölçtük diyebilirim. Ortaya çıkan söyleyiş ise Türkiye'nin teknoloji algısını, buna ilişkin şekilde idare ve davranışlarını ve idare eğilimlerini yansıtan müşterek gözgü niteliğinde. Toplumun teknolojiyle ilgilendiren düşünceleri, idare ve davranışlarını yanı başımızda anbean gelişen teknolojiye nite baktıklarını idrak etmek yerine önemli. Bu yönüyle ülkemizin teknoloji dalında geniş yarar sağlamasına da yardım sağlayacak. (Daha evvela de belirttiğim gibi) Sorunlara analizör yükseltmek düşüncesince evvela onları saptama etmek, eksiklikleri yakalamak gerekiyor. Rapor, teknoloji alanındaki sorunların tespitini saptama noktasında çarpıcı müşterek araç. Teknoloji dalında açınmak talip şirketler, büyüklük kurumları, evkaf ve benzer hepsi paydaşlar düşüncesince de müşterek beyyine özelliği taşıyor. Kurumlar düşüncesince hem görev verdikleri garaz kitleleri idrak etmek bununla beraber yeni devirde gerekseme duydukları kalifiye insanoğlu kaynağına iktiran etabında müşterek pınar özelliği taşıyacak. Türkiye yüzdelik 47 kıl payı müşterek dizin oranıyla teknolojiyi önümüzdeki 5 sene içinde değişen teknolojinin yapacağı gelişmeye ermek düşüncesince hem kültürel hem maşeri bununla beraber insanoğlu şekilde aşırı şişman müşterek yatırıma tahavvül etmek durumunda. Bu envestisman terbiye reformlarını, maşeri insanoğlu çeşitliliği ve eşitliğini, ailelerin teknoloji üzerine bilinçlendirilmesi ve bunu çocuklarına yansıtmasını, eğitmenlerin farkındalığa ehil olmasını ve müşterek de iş dünyasının buna vereceği merakı ve önemi kapsıyor. Tüm bunların temeline inip, fire kısımları gidermemizle gelişmemiz beklenen olacaktır'' sanarak konuştu.

Öney, laflarına şu şekilde bitmeme etti: ''Ülkemizin teknoloji alanındaki doğacak hedeflerini bu araştırmadan çıkan neticelerle şimdi dişi planlayabileceğimizi düşünüyoruz. Ayrıca bu raporun Türkiye'nin gelişimi ve konuşu giderek güçlenmesi açısından aşırı şişman müşterek önemi var. Çünkü Türkiye, bilhassa gailesiz nüfusunun güçlenmesiyle değişen teknolojinin ön sıralarına yerleşmeye akilane ilerliyor. Özellikle yazılım ve teknoloji ihracatını artırabilmek özlük teknolojimizi üretebilmek ve bu bölgede çelimli girişimler oluşturup dünyadan ecnebi sermayenin Türkiye'ye girişini sağlamak, Türkiye ekonomisine bilhassa GSYİH'na aşırı müspet yansıyacak. Gelişmeler hoppadak hanımefendilerin iş gücüne katılımlarında caba 170 bilyon dolarlık müşterek ağırlık sağlayacaktır. Dahası Türkiye'nin de 1 trilyon dolarlık aşırı şişman müşterek idare endüstrisi biçimine gelmesinin altında ahacık bu bölgede oluşturacağımız teknolojide kalifiye insanoğlu deposu oluşturmanın önemi büyük.''

Raporun kurumlar açısından faydalarını açıklanan Öney, ''Öğrencilerin, ailelerin ve yetişkinlerin teknolojiye ve teknolojik gelişmelere müteveccih bilgi, idare ve mülkiyet kuru incelenen rapor, bilhassa marketing ve teknoloji dalında çalışkanlık yayınlayan firmalar gelişmek üzere, taharri memuru polis maşer kuruluşları, amme kurumları, yüksekokul topluluğu ve ilgilendiren gayrı hepsi paydaşların kurumsal hedefleri düşüncesince ehemmiyetli veriler ve maşeri tespitler içeriyor. Dünyanın, iş süreçlerimizin ayrıca günce yaşamın dönüşümle şekillendiği, dijitalleşmenin ve teknolojik gelişmelerin hızlandığı müşterek devirde kurumların dönüşümü ve dönüşüme uyumu gelmek düşüncesince nitelikli, mükemmel insanoğlu kaynağına erişmesi, insanoğlu kaynağını teknoloji dalında mükemmel bir duruma getirmesi bundan sonra aşırı şimdi önemli. Hatta elzem müşterek ihtiyaç. Türkiye Teknoloji ve İnsan Endeksi tutanağı da odaklandığı mevzularla teknoloji üzerine toplumu idrak etmek yerine gündeş ve şümullü müşterek araştırma.

Yakın gelecekte; yazılım teknolojileri, bileşimli zekâ, otomobil öğrenmesi, robotik proses otomasyonu, siber düzenlilik kıl payı daim dönüşen bölgelerde kalifiye gençlere şimdi aşırı gerekseme duyulacak. Teknoloji dalında kuvvetli uzmanlar esermek yerine attığımız gelişigüzel adım, maşeri ve konuşu refahın kapısını aralıyor. Toplumsal gerçekleri ve hareket noktalarını ilmî yöntemlerle saptama etmek, hastalıkların kaynağına odaklanmamızı kolaylaştırıyor. Burada kurumların nitelikli, mükemmel insanoğlu kaynağına iktiran ve iş süreçlerinde faydalanacakları, punt eşitliği ve maşeri kalkınmaya da yardım sağlayacakları müşterek araştırmadan bahsediyoruz. Ayrıca, Türkiye Teknoloji ve İnsan Endeksi'nin, memleketimizdeki kurumlara insanoğlu deposu stratejilerini oluştururken de doğrultu göstereceğine inanıyorum'' ifadelerini kullandı.

Araştırmaya göre, gelişigüzel 10 insandan 9'u müstevli öncesine nazaran değişen teknolojinin hayatlarındaki yerinin arttığını belirtti. Katılımcıların yüzdelik 57'si pandemide değişen teknolojinin öneminin “Çok arttığını” söylerken, “Kısmen arttı” diyenlerin payı ise yüzdelik 31 oldu.

Raporda öne çıkan veriler şöyle:

Teknoloji sahipliği ve kullanımı
Katılımcılar, değişen teknolojinin hayatlarındaki öneminin bilincinde ve menfaatlerini bu bölgede ihya üzerine istekli.

Katılımcıların yüzdelik 69'u “teknolojisiz müşterek sahn düşünemiyorum” derken, bu görüşe katılmayanların payı ise yüzdelik 13.

Yakın gelecekte teknoloji üzerine becerilerin şimdi müşterek tomar ehemmiyet kazanacağını düşünenlerin payı yüzdelik 86 iken; kendini bu bölgede geliştirerek şimdi müşterek tomar maharet tashih etmek talip şahısların payı yüzdelik 80.
Her 10 haneden 4'ünde bileşimli dirayet içeren minimum müşterek verim kullanılıyor.

Teknoloji endeksi
Türkiye'de teknolojiye müteveccih idare müspet olsa da konuşu engellerin yanı esna teknolojik gelişmeler mevzusundaki ide ve belirsizlikler yardımıyla müspet idare davranışa dönüşmüyor.

Teknoloji endeksi ölçülürken iştirakçilerin teknolojiyle ilgilendiren bilgelik düzeyi, davranışları ve tutumları gelişmek kıl payı 3 format ele alındı. Kullanıcıların teknolojiye ilişkin bilgelik seviyesinin yüzdelik 48, idare seviyesinin yüzdelik 38, idare seviyesinin ise yüzdelik 54 bulunduğu belirlendi. Her boyutun bire müşterek ağırlıkta değerlendirildiği tetkikte averaj teknoloji endeksinin yüzdelik 47 bulunduğu kararına ulaşıldı. Buna gereğince topluluğun teknoloji algısının ılımlı ölçüde bulunduğunu beyan etmek mümkün.

Yapay dirayet algısı
Katılımcıların çoğunluğu bileşimli zekanın yaşamı kolaylaştırdığını düşünürken adsız sansız getirilerine dirlik da kaygılı. Bunun nedeni ise bileşimli zekanın bazısı sistem gruplarının yerini alacağı düşüncesi.

Yapay dirayet üzerine iştirakçilerin yüzdelik 73'ü “yapay zekânın hayatımızı kolaylaştırdığını” anlatım ederken, yüzdelik 48'i “yapay zekânın yaşamımızda şimdi aşırı arazi alması gerektiğini” belirtiyor.

Toplumda bileşimli dirayet ürünleri üzerine da müşterek tasa hakim. “Yapay dirayet ürünleri işimizi elimizden alacak” düşüncesine ehil bulunan bireylerin payı yüzdelik 63.

Katılımcıların yüzdelik 46'sı “yapay zeka üzerine bilgelik düzeyiniz nedir?” sorusuna “duydum fakat sert bilgim yok” derken bileşimli zekayı lügat şekilde caba duymayanların payı hoppadak yüzdelik 5.

Araştırmada nazarıitibar çekici müşterek gayrı bekçi ise robotların dünyayı ele geçireceği endişesi. “Robotların andıran sürede dünyayı ele geçireceklerinden ide ediyorum” diyenlerin payı yüzdelik 38. Öte taraftan bu görüşe katılmayanların payı da yüzdelik 38'lik müşterek miktarda ve nedeniyle özellik ile alakalı görüşler eşit. Yüzde 24'lük Kararsızlar ile baş başa maşer bu ide üzerine ikiye ayrılmış durumda.

STEM dalında eş algısı
Raporda hanımefendilerin STEM sahalarında şimdi canlı gösteriş alabilmelerinin uğrunda duran “cam tavan” etkisine nazarıitibar çekiliyor. Bu durumun, hanımefendilerin iş hayatında fire güdeleme ve destekle yükselmelerine bozukluk bulunduğu belirtiliyor. STEM alanlarındaki iş alımlarında adamların lehine müşterek idare bulunduğunu düşünenlerin payı yüzdelik 36.

Teknolojiye müteveccih algılar kaygıyla şekilleniyor
Bireylerde teknolojiye müteveccih algılar kaygıyla şekilleniyor ve toplumda teknolojik gelişmelerin hızını yakalayamama endişesi de hakim.

Teknolojik gelişmelerin hızına yetişemedikleri ve ehil oldukları bilgelik seviyesinin tam bulunmadığı düşüncesi, bireylerde endişeye sefer açıyor. Bireyler andıran gelecekte, değişen teknolojinin hayatlarını olumluetkileyeceğini düşünseler de bu alandaki belirsizlikten ve ehliyetsiz bilgiden ötürü endişeli.

Bireyler, maşeri iletişim araçları ve pop kültürün etkisiyle teknolojik gelişmelerin andıran gelecekte negatif neticeler doğurabileceği üzerine ince kaygılı. Bu tedirginliğin, teknolojik yeniliklere uyarlama sürecinde gecikmelere sefer açabileceği öngörülüyor.

Araştırma dü evrede gerçekleşti
Verilen bilgiye göre, garaz kapsamında umumi halkoyu ile online görüşmeler ve pazarlama, reklam, adanmış dalında fevk dozaj tutumlu ve akademisyenlerle uygun görüşmelerden oluşan dü kademeli müşterek araştırı dizaynı kurgulandı. İlk evrede 15-65 gözyaşı aralığında Türkiye temsiliyeti bulunan 1231 kişiyle görüşmeler yapıldı. Bu görüşmelere ek şekilde ebeveynler, düzlük tercihi yapmış umumi ortaöğretim ve sistem lisesi öğrencileri, STEM dalında ve ayrımlı bölgelerde terbiye düzlük darülfünun öğrencileri ve mezunların yanı esna gene bu bölgede yahut bambaşka iş sahalarında etkin bireylerle de görüşmeler yapıldı. İkinci evrede ise fevk dozaj ve akademisyenlerle uzun boylu 20 müzakere gerçekleştirildi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor33450
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3434-15
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler